Csontváry Kosztka Tivadar pmsza Debrecen lopás MODEM
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint 100 millió forintot ér az a két mű, amelyet elloptak a debreceni MODEM-ből. A Csontváry- és a Nemes-Lampérth-kép már több mint két hete eltűnt, de a lopást nem hozták nyilvánosságra.

Ellopták Csontváry Kosztka Tivadar és Nemes-Lampérth József egy-egy alkotását a debreceni MODEM-ből. A festmények értéke együtt több mint százmillió forint – írja a Nol.hu-ra hivatkozva az Origo. A létesítmény a múlt héten feljelentést tett, és az önkormányzat is tud a bűntettről, de a nyilvánosságot eddig nem tájékoztatták.

Csontváry Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal című festményéről készült reprodukció. A kép eredetije tűnt el Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A lap úgy tudja, hogy Csontváry Éjszakai táj holdvilágnál alakokkal című alkotása az egyik érintett alkotás, amelyet a debreceni önkormányzattal kötött, nyolc évvel ezelőtti szerződésben vett át a MODEM 80 millió forintért. Nemes-Lampérth József tusrajza, amely címe Táj dombokkal, a letétbe adáskor 25 millió forintot ért.

A gyűjtemény tulajdonosa, Antal Péter azt mondta, nem tudni, hogy milyen körülmények között és mikor lopták el a képeket, és érthetetlennek nevezte, hogy a bekamerázott, őrökkel felügyelt létesítményből hogyan tűnhetett el a két kép, és miért nem vették észre előbb a bűncselekményt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.