Meghalt az Alien-világ megteremtője

Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Martin Rütschi -
H. R. Giger halál képzőművész pmsza sci-fi Alien baleset A nyolcadik utas: a Halál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
H. R. Giger svájci művészt, aki 1980-ban Oscar-díjat kapott A nyolcadik utas: a Halál földönkívüli lényeinek megalkotásáért, baleset érte. Megbotlott és leesett a lépcsőről, belehalt a sérüléseibe. 73 éves volt.

A sci-fi kultikus figurája, a svájci Hans Rudolf Giger 1940-ben született. Sajátos világa semmi egyébbel nem összetéveszthető. 1977-ben jelent meg első nagyobb gyűjteménye Necronomicon címmel. Ebben az időszakban kezdett el dolgozni Alejandro Jodorowsky gigantikus Dűne-projektjén, többek között "Harkonnen-széket", illetve egyéb bútorokat és díszleteket tervezett hozzá.

A svájci művész még 1995-ben zürichi otthonában Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Martin Rütschi

Tervei lenyűgözték a Dűnében is dolgozó Dan O'Bannont, az Alien későbbi szerzőjét, aki egyszerre találta gyönyörűnek és rémisztőnek Giger képeit, és beajánlotta Ridley Scottnak. Így született meg az a lény és világ, amelyet ma az Alienhez kapcsolunk, és amelyet Giger talált ki. Bár munkásságának csak kis szelete kapcsolódik az Alienhez, kétségkívül a földönkívüli lény tette szinte popsztárrá.

Az Alien-sorozaton kívül több más filmnek is tervezett lényeket, többek között a Poltergeist II-nek, a Lénynek, illetve a német trashképregény alapján készült Killer Condom gyilkos fogazattal rendelkező óvszerét is ő készítette, illetve a Batman Forever számára is tervezett egy batmobilt, de azt végül nem használták – tudósít a kunszt.postr.hu, ahol további érdekességeket olvashattok a művészről.

Új együttest alapítottak a '90-es évek népszerű zenészeihttp://www.life.hu/kult/20140512-a-happy-gang-egyuttes-cory-es-vitamin-uj-nevvel-es-uj-tagokkal-folytatja.htmlÚjra színpadon a Happy Gang, akik ezúttal új tagokkal és új névvel lépnek majd a színpadra.Kult--Hol lesz jövőre az Eurovízió?http://www.life.hu/kult/20140512-conchita-wurst-transzvesztita-osztrak-eloado-gyozelme-utan-elindult-a-versenges-ausztriaban-hol.htmlÓriási vetélkedés kezdődött az osztrák városok és tartományok között a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivál rendezési jogáért, miután Conchita Wurst transzvesztita osztrák előadó győzött az idei, Koppenhágában tartott versenyen, második osztrákként a fesztivál történetében.KultOrigoCannes-i botránykrónika - ezeken akadtak ki leginkább a filmfesztiválozókhttp://www.life.hu/kult/20140512-cannes-i-botranyok-a-filmfesztival-megbotrankoztato-ugyei.htmlKitiltás, pornójelenetek, utcai forradalom, nácizás - május 14-én kezdődik a világ leghíresebb filmfesztiválja Cannes-ban, amelynek majd’ hét évtizedes története során számos polgárpukkasztó vagy kínos eset fordult elő a napfényes Riviérán, akár az odalátogató sztárok viselkedése, akár biztosítékot kiverő filmjeik, vagy épp a politika révén. A leghíresebb cannes-i botrányokból válogattunk.KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.