Amikor a gyerekek a főnökök - 7 film, ahol a kicsik a nagyobbak

vezető gyereknap film Legyek ura Angyali üdvözlet főnök mozi Pán Péter
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt a gyereknap, amikor nagyon helyesen mindenki a kicsik kedvét lesi, mi pedig megragadtuk az alkalmat, hogy megnézzük: milyen filmekben fordult elő az, hogy a hatalom nem csak 24 órára került a gyerekek kezébe. Gengszterkölykök, kémpalánták, ördögfiókák, nomád lurkók, milliomoscsemeték következnek!

Pán Péter (1953)

J. M. Barrie skót író világhírű gyerekmeséjéből számos filmfeldolgozás született már, de talán mind közül a legbájosabb a klasszikus Disney-rajzfilm, klasszikus Disney-stílusban. A repülő kisfiú, Pán Péter a londoni srácokat elviszi magával Sohaországba, ahol a gyerekeknek nem kell felnőniük, minden móka és kacagás - csak épp a gonosz Hook kapitányt kell elintézni.

Bugsy Malone (1976)

Egy gengszterfilm gyerekekkel? Igen, lehetséges! Alan Parker (Angyalszív, Evita) leforgatott egy olyan alkotást, amely minden elemében megidézte a klasszikus gengsztermozikat, csak épp az összes szereplőt gyerekek (köztük a kis "femme fatale" Jodie Foster) játszották, ezáltal pedig minden idézőjelbe került. A pisztolyok pedig nem golyókat, hanem krémet lőttek ki magukból.

Angyali üdvözlet (1984)

Jeles András is hasonló módszerhez nyúlt, mint Alan Parker, csak ő ráadásul egy még komolyabb művet vitt filmre így: Madáchtól Az ember tragédiáját. Gyerek-Éva, gyerek-Ádám, gyerek-Lucifer: a végeredmény rendkívül bizarr, különleges, bravúros és elgondolkodtató. Nem könnyű darab.

Legyek ura (1990)

Mi történik akkor, ha a gyerekek magukra maradnak, és fel kell építeniük a saját társadalmukat? Erre a kérdésre keresi a választ William Golding híres regénye és a belőle készült filmek, a válaszaik pedig nem igazán pozitívak az emberi természetet illetően. A hajótörés után lakatlan szigetre kerülő angol mintadiákok ösztön és értelem határvonala mentén kezdenek saját polgárháborúba, szegény Röfit pedig örökké siratni fogjuk.

Richie Rich - Rosszcsont beforr (1994)

Richie Rich (akit a kilencvenes években csakis Macaulay Culkin játszhatott) a szó szoros értelmében is egy olyan gyerek, aki főnök: milliomoscsalád csemetéje, akinek mindene megvan, csak épp barátai nincsenek. Viszont amikor a szülei eltűnnek, neki kell átvennie a cégbirodalmat, szembeszállnia a rosszakarókkal, és megmentenie a szüleit. Ezt pedig gyerektársai segítségével éri el.

Hook (1991)

Pán Péter története egy gyerekek uralta világban játszódik, de mi történik, ha Péterünk felnő, visszatér az emberek közé, és sikeres ügyvéd lesz belőle? Elég szomorú mese lenne, azonban a bosszúra szomjazó Hook kapitány szerencsére elrabolja a gyerekeit, így pedig visszatérhet Sohaországba, megmentheti őket, és megtalálhatja újra a rég elfelejtett gyermeki énjét is. Steven Spielberg családi filmje igazi sztárparádé!

Kémkölykök (2001)

Ha kémaput és kémanyut foglyul ejtik a rosszfiúk, akkor nincs más hátra, mint hogy akcióba lendüljön a kémfiú és a kémlány: ebben a filmben két kölyöknek kell megmentenie a világot (és a szüleiket), ha már a felnőttek nem képesek rá. Robert Rodrigueztől (Desperado, Sin Sity) nem éppen ilyen filmeket szoktunk meg, ám mióta családos ember lett, ezt a műfajt is megkedvelte, a Kémkölykök-folytatásból is forgatott már összesen hármat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.