Meghalt az ismert lengyel színésznő, Małgorzata Braunek

lengyel halál Małgorzata Braunek filmművészet rák (betegség)
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hétfőn rákbetegségben elhunyt Małgorzata Braunek, a '70-es évek lengyel filmművészetének ikonikus színésznője. 67 éves volt.

Małgorzata Braunek első filmszerepét a Máté élete című 1968-as filmben kapta, egy évvel később Andrzej Wajda Légyfogó című szatírájában a kattant hippicsajt alakította, aki elcsavarja a nős főhős fejét – írja az Origo. Főszerepet játszott akkori férje, Andrzej Żuławski Az éjszaka harmadik része (1971) és Az ördög (1972) című filmjeiben. 1971-ben született meg fiuk, Xawery Zulawski, aki később édesapjához hasonlóan filmrendező lett.

Braunek leghíresebb filmje talán a Henryk Sienkiewicz regényéből készült Özönvíz című nagyszabású történelmi eposz volt. A 315 perces film hatalmas kasszasiker volt Lengyelországban, és Oscar-díjra is jelölték a legjobb idegennyelvű film kategóriájában.

Karrierje csúcsán, 1980-ban Braunek otthagyta a filmipart, spirituális utazáson vett részt Indiában és Tibetben, és a dalai lámával való találkozás után a meditáció és a buddhizmus felé fordult.

Visszavonulása előtti utolsó alakítását a Doktor Senki című magyar tévéfilmben nyújtotta, amelyben partnerei Oszter Sándor, Benkő Gyula, Márkus László és Páger Antal voltak. A kilencvenes évek közepén visszatért a színészethez.

Csodás élmény - kis kérdőjellel: Miért hagyták ott sokan a Hamletet?http://www.life.hu/kult/20140623-szinhazkritika-a-globe-szinhaz-vendegjatekaban-bemutatott-hamlet-eloadasrol.htmlA Globe Színház világturnéjának egyik állomása a Margitszigeti Szabadtéri Színpad volt, így az eredeti műhöz legközelebb álló színpadi feldolgozásban töredékáron nézhettük meg Shakespeare Hamletjét. Míves előadás, izgalmas díszlet, magyar nyelvű feliratok segítették a befogadást - mégis sokan hagyták ott a szünetben a darabot. Vajon miért nem jött be a magyaroknak Hamlet?Kult--Előadás közben halt meg egy színészhttp://www.life.hu/kult/20140623-eloadas-kozben-megallt-a-szive-es-meghalt-egy-szinesz-papan-a-szentivaneji-alom-bemutatasa-kozben.htmlElőadás közben megállt a szíve Tegyi Tibor színjátszónak Pápán, a Szentivánéji álom bemutatása közben szombaton késő este.KultOrigoPéterfy Bori: "A nő ezer szerepnek felel meg"http://www.life.hu/kult/20140621-kulturcsemege-peterfy-borivala-kozelgo-budapest-parkbeli-koncert-elott.htmlKultúrcsemege az énekesnővel a Budapest Parkban rendezett június 25-i Péterfy Bori & Love Band koncert előtt.Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.