100 éve gyilkolták meg a trónörököst - egy hónappal később kitört a világháború

Forrás: AFP -
100 éve történt merénylet Ferenc Ferdinánd trónörökös első világháború
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezen a napon történt, éppen száz éve, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia trőnörököre gyilkos merénylet áldozata lett. Rá egy hónapra kitört az első világháború.

1914. június 28-án Ferenc Ferdinánd trónörökös két merényletet hajtottak végre. Délelőtt egy boszniai hadgyakorlaton, ezt még sértetlenül megúszta. Nem sokkal később Ferenc Ferdinánd nyitott kocsiba szállt, itt érte halálos lövés Gavrilo Princip fegyvere által. A felesége is áldozatul esett.

Forrás: AFP

Ezt követően Bécsben és Budapesten egyaránt fellángoltak a szerbellenes indulatok, Ferenc József pedig II. Vilmos német császárhoz fordult, levelében utalva arra, hogy Szerbiával az ellentétek soha nem simulhatnak el. A két szövetséges hathetes villámháborúra készült, négy év lett belőle. Egy hónappal a merénylet után, július 28-án Bécs hadat üzent Szerbiának, és ezzel kitört a kortársak által csak "Nagy Háború"-nak nevezett kataklizma - ami után a világ nem volt többé biztonságos hely.

Mozart, a csajozós zseni vesztét a féltékenység okoztahttp://www.life.hu/kult/20140625-szinhazkritika-az-orlai-produkcio-amadeus-premierjerol-a-belvarosi-szinhazban.htmlA Belvárosi Színház új darabja - az Amadeus - lerángatja Mozartot a talapzatáról, viszont egy hét alatt kultikus előadás lett. Megtudhatod belőle, hogyan lesz a csajozásból (zene)művészet.Kult--Csodás élmény - kis kérdőjellel: Miért hagyták ott sokan a Hamletet?http://www.life.hu/kult/20140623-szinhazkritika-a-globe-szinhaz-vendegjatekaban-bemutatott-hamlet-eloadasrol.htmlA Globe Színház világturnéjának egyik állomása a Margitszigeti Szabadtéri Színpad volt, így az eredeti műhöz legközelebb álló színpadi feldolgozásban töredékáron nézhettük meg Shakespeare Hamletjét. Míves előadás, izgalmas díszlet, magyar nyelvű feliratok segítették a befogadást - mégis sokan hagyták ott a szünetben a darabot. Vajon miért nem jött be a magyaroknak Hamlet?Kult--7 szerző - akik miatt vonzó lehet a magyar szépirodalomhttp://www.life.hu/kult/20140607-az-unnepi-konyvhet-elozeteseben-7-magyar-iro-es-kolto-portrejat-vazoljuk-fel.htmlKözeleg a könyvhét és ez alkalmat ad arra, hogy körbenézzünk, mi is olyan szórakoztató a kortárs magyar irodalomban. Találtam egy kissé szubjektív, ám annál ütősebb szempontot - a fiatal magyar költők és írók helyesek, cukik, szexisek. Négyükkel személyesen is találkozhatsz, ha kilátogatsz a 85. Ünnepi Könyvhétre - a dedikálások időpontját feltüntettem a szerzők neve mellett. Jó szórakozást kívánok!Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.