Varázslatos Budapest - patinás régi épületekben virul a kultúra

Forrás: facebook/Paloma -
felújítás tervezés kultúra régi ház kiállítás Budapest kortárs művészet Paloma ház Jurányi ház dizájn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kultúrára ott is rátalálhatsz, ahol nem is keresnéd - ódon budapesti házakban, hűvös falak között... Megnéztük, milyen a régi pesti házak kultvilága.

A romkocsmák évek óta népszerűek, és nem csak a pestiek körében: a külföldi turisták is kihagyhatatlan programnak tekintik a lerobbant bérházakban történő éjszakai lazulást. A Life.hu ezúttal nem a mámoros esték hangulatára volt kíváncsi, helyette azt jártuk körül, milyen nappali kulturális élményeket kínálnak a régi pesti épületek.

DIZÁJNERPALOTA

A Paloma kortárs kreatív művészek birodalma Budapest belvárosában, a patinás Wagner ház belső udvarának félemeletén található. Az évek óta üresen álló helyiségeket fiatal designerek közösen, önerőből újították fel, és új tartalommal töltötték meg.

Paloma Forrás: facebook/Paloma

Így vált önfenntartó művészeti és kulturális projekté - ahol kiállítótér, bemutatóterem, nyitott műhely és rendezvényhelyszín egyaránt megtalálható, mindez azért, hogy legyen hol bemutatni a kortárs magyar tehetségek sokoldalú kreativitását.

"A '90-es években az épület félemeletén üzletház működött, majd 15 évig üresen állt. Amikor rátaláltam, már nagyon rossz állapotban volt" - mondta el Kárpáti Zsuzsi, a kreatív átalakítás egyik megálmodója. "Az önkormányzattal sikerült megállapodnom, felújítottam, majd kultúrával foglalkozó partnereket, dizájnereket, ruhatervezőket, ékszertervezőket kerestem a projekthez, így a Palomában összkapcsolódhattak a művészeti ágak. Most éppen egy operaelőadást szervezünk, persze valószínűleg kis létszámú közönségnek, de ettől lesz az előadás atmoszférája különleges!"

Itt találod:

1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16., félemelet

INKUBÁTORHÁZ

A Jurányi ház 2012 őszén nyitotta meg kapuit. Aktív háttérként támogatják a kreativitást - céljuk egy alkotói bázis, szellemi műhely létrehozása volt. Produkció és projekt remekül megférnek egymás mellett: egy helyen lebonyolíthatók a próbák, a díszletmunka, a jelmezkészítés, zártkörű bemutatók, valamint a díszletraktározás, jelmeztárolás, irodai munka és a pénzszerző pályázatírás.

A Jurányi ház hangulatos terasza Forrás: facebook/Jurányi ház

A falak közé a nyitás óta több mint 50 szervezet költözött be, köztük vizuális művészeti csoportok, kis színházi társulatok és civil szervezetek. Az egykori középiskola 6500 négyzetméteres épületében bőven elférnek a próbatermek, színháztermek, kávézók. Így az impozáns budai miliőben létrejött egy olyan centrum, ahol a kultúrát kedvelők összejöhetnek egy kávéra vagy megnézhetnek egy jó színházi előadást.

Itt találod:

1027 Budapest, Jurányi u. 1.

KÖZÖSSÉGI JÁTSZÓTÉR

A Papírollót is bérházból alakították ki, egyszerre közösségi játszótér és kocsma, ahol bárki, aki betoppan, egészen biztosan remekül fogja érezni magát. A bérházban 3 éve lakásszínház is működik nonprofit, civil kezdeményezésként. Ide bárki besétálhat az utcáról és színésszé vagy nézővé válhat - kedve szerint!

Illusztráció Forrás: Thinkstock

"A próbáink és munkáink nyilvánosak, ez a hely egyáltalán nem akar elzárkózott színház lenni - nyitottan együttműködünk az utca népével. Előadások közben a saját területünket szépítgetjük, alakítgatjuk - amennyi időnk csak akad rá. Az egészben az a legjobb, hogy nem kell kompromisszumokat kötnünk: ha hibázunk, és ezért elpártolnak tőlünk, akkor csak magunkat okolhatjuk" - mondta el Müller Ádám, a társulat tagja.

Itt találod:

1085 Budapest, Kőfaragó u. 8.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.