fashion week televízió film Mihály Dénes George Cukor Pierre Cardin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Három olyan híresség született ezen a napon, akik meghatározták a huszadik század arculatát. Ugyanarra a napra esik egy filmes, egy tévés és egy divatdiktátor szülinapja. Ez az a három művészeti és iparág, amelynek "termékeit" a legnagyobb tételben fogyasztjuk - ma is. 

Mihály Dénes - a televíziózás atyja

1894. július 7.

Mérnök és feltaláló. Már gimnazistaként is a "távolba látás" kérdése foglalkoztatta, ezért egyetem után a budapesti Telefongyárban helyezkedett el. Első találmánya állóképek közvetítésére volt alkalmas több kilométer távolságra. Mivel Németország a fejlesztőmunkához támogatóbb közegnek bizonyult, a berlini AEG-ben folytatta kutatásait. 1928-ban a német birodalmi posta hivatalos kiállításán - nagy feltűnést keltve - mutatta be tökéletesített készülékét, ugyanebben az évben sikerült először filmeket, mozgóképeket átküldenie, majd Mihály Dénes közreműködésével 1929. március 8-án az egyik berlini rádióállomás, először a világon, mozgó televíziós közvetítést adott! Röviddel ezután sikerült szobában ülő személyek képét mesterséges fényforrás közvetítése nélkül is "átvinni". A magyar feltaláló jegyeztette be először szabadalmi hivatalban a hangosfilm rögzítésének eljárását is, 1918. április 30-án. (Vagyis közel egy évtizeddel a hangosfilm megjelenése előtt!) Hangosfilmje 35 mm szélességű normálfilm-szalagra készült, és technikailag jó hangrögzítést biztosított - egyidejűleg rögzítve a fény- és hangjelenségeket.

Forrás: Wikipedia

George Cukor - legendás filmek rendezője

1899. július 7.

Egy Magyarországból New Yorkba települt családban született. Érdeklődése egyszerre vonzotta a színház és a film felé, aztán a hangosfilm megjelenése eldöntötte a pályaválasztását - Hollywoodba utazott. Leghíresebb filmeposza az Elfújta a szél, amely Scarlett O'Hara történetét meséli el - megmutatja, hogyan válik egy léha életet élő, elkényeztetett nő ír gyökereit felismerő, a földből gazdaságot teremtő, erős asszonnyá. Tulajdonképpen a nagy amerikai mítosz szép ábrázolása a film: erős akarattal, hazaszeretettel (ami Scarlett esetében az ír ősök által megszerzett amerikai földdarab szeretete), bátorsággal és önfeláldozással - a közösség érdekeit az egyéni boldogság elé helyezve - legyőzheted a világot és önmagadat. A magyar származású rendező csak 33 hasznos percet rögzíthetett a négyórás remekműből, aztán kitették a produkcióból, mégis rajta hagyta keze nyomát a filmen. Bár a főcímben csak Fleming nevét tüntették fel, az igazán nagy jelenetek a mozi első felében vannak, amelyet George Cukor rendezett. Oscar-díjat végül A My Fair Ladyért (főszerepben Audrey Hepburnnel és Rex Harrisonnal) kapott.

Forrás: Wikipedia

Pierre Cardin - a divat pápája

1922. július 7.

Divatkreátor és divatdiktátor sok van, de közülük Cardin volt az első, aki a nevéből márkát, mai szóval brandet alkotott - egy üzleti zseni volt. Vállalkozása a ruhákon túl karóráktól lakberendezési tárgyakon, porcelánokon, kerámiákon és bútorokon át elektromos cikkekig, autók belső térkialakításáig terjed. 1965-ös André Courrèges tervezővel közös, elhíresült párizsi bemutatóján elsőként küldött gumicsizmás manökeneket a kifutóra, fényes, műanyag kabátban és nadrágban. Az 1950-es években redőzött aljú kabátokat, bubble (buborék) szoknyákat és fazon nélküli női ingeket tervezett. Ugyancsak ő hozta divatba a kötényruhát. Jelmezszerű szettjei, kivágott ruhái, levarrt gallérú kabátjai és óriási, rátétes zsebei nagy hatást gyakoroltak a divatéletre. Az 1960-as évek végén tervezett merev, rövid tunikával, PVC, sisakok és védőszemüvegek használatával elindította az űrkorszak-stílust. De legfőbb adománya, hogy ugyancsak a hatvanas években 10 cm-rel a térd fölé emelte a szoknyákat, a dekoltázst pedig elöl is, hátul is köldökig süllyesztette.

Forrás: AFP
Magyar művész a leghaladóbb képzőművészek között Bécsbenhttp://www.life.hu/kult/20140704-magyar-muvesz-allit-ki-a-leghaladobb-kepzomuveszek-kozott-becsben.htmlKözép-Európa fiatal művészeinek különleges alkotásait nézheted meg Bécsben augusztus 31-ig. Nem kis büszkeségünkre a kiállítók között magyar alkotás is van: Molnár Gergely fiatal festőművész is bemutatkozott. Kult--Premier: Mi zajlik a modern babaszobában?http://www.life.hu/kult/20140701-szinhazkritika-a-bagoly-es-cica-eloadasrol-szabo-kimmel-tamassal-es-jordan-adellal-a-belvarosi.htmlJordán Adélt és Szabó Kimmel Tamást egy színpadon látni már önmagában élmény. Ha mindehhez hozzáteszünk egy könnyed vígjátékot, szexi pillanatokat, ötletdús díszletet és rendezést - az csakis a siker receptje lehet.Kult--100 éve gyilkolták meg a trónörököst - egy hónappal később kitört a világháborúhttp://www.life.hu/kult/20140628-100-eve-gyilkoltak-meg-az-osztrak-magyar-monarchia-tronorokoset.htmlEzen a napon történt, éppen száz éve, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia trőnörököre gyilkos merénylet áldozata lett. Rá egy hónapra kitört az első világháború.KultAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.