fashion week televízió film Mihály Dénes George Cukor Pierre Cardin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Három olyan híresség született ezen a napon, akik meghatározták a huszadik század arculatát. Ugyanarra a napra esik egy filmes, egy tévés és egy divatdiktátor szülinapja. Ez az a három művészeti és iparág, amelynek "termékeit" a legnagyobb tételben fogyasztjuk - ma is. 

Mihály Dénes - a televíziózás atyja

1894. július 7.

Mérnök és feltaláló. Már gimnazistaként is a "távolba látás" kérdése foglalkoztatta, ezért egyetem után a budapesti Telefongyárban helyezkedett el. Első találmánya állóképek közvetítésére volt alkalmas több kilométer távolságra. Mivel Németország a fejlesztőmunkához támogatóbb közegnek bizonyult, a berlini AEG-ben folytatta kutatásait. 1928-ban a német birodalmi posta hivatalos kiállításán - nagy feltűnést keltve - mutatta be tökéletesített készülékét, ugyanebben az évben sikerült először filmeket, mozgóképeket átküldenie, majd Mihály Dénes közreműködésével 1929. március 8-án az egyik berlini rádióállomás, először a világon, mozgó televíziós közvetítést adott! Röviddel ezután sikerült szobában ülő személyek képét mesterséges fényforrás közvetítése nélkül is "átvinni". A magyar feltaláló jegyeztette be először szabadalmi hivatalban a hangosfilm rögzítésének eljárását is, 1918. április 30-án. (Vagyis közel egy évtizeddel a hangosfilm megjelenése előtt!) Hangosfilmje 35 mm szélességű normálfilm-szalagra készült, és technikailag jó hangrögzítést biztosított - egyidejűleg rögzítve a fény- és hangjelenségeket.

Forrás: Wikipedia

George Cukor - legendás filmek rendezője

1899. július 7.

Egy Magyarországból New Yorkba települt családban született. Érdeklődése egyszerre vonzotta a színház és a film felé, aztán a hangosfilm megjelenése eldöntötte a pályaválasztását - Hollywoodba utazott. Leghíresebb filmeposza az Elfújta a szél, amely Scarlett O'Hara történetét meséli el - megmutatja, hogyan válik egy léha életet élő, elkényeztetett nő ír gyökereit felismerő, a földből gazdaságot teremtő, erős asszonnyá. Tulajdonképpen a nagy amerikai mítosz szép ábrázolása a film: erős akarattal, hazaszeretettel (ami Scarlett esetében az ír ősök által megszerzett amerikai földdarab szeretete), bátorsággal és önfeláldozással - a közösség érdekeit az egyéni boldogság elé helyezve - legyőzheted a világot és önmagadat. A magyar származású rendező csak 33 hasznos percet rögzíthetett a négyórás remekműből, aztán kitették a produkcióból, mégis rajta hagyta keze nyomát a filmen. Bár a főcímben csak Fleming nevét tüntették fel, az igazán nagy jelenetek a mozi első felében vannak, amelyet George Cukor rendezett. Oscar-díjat végül A My Fair Ladyért (főszerepben Audrey Hepburnnel és Rex Harrisonnal) kapott.

Forrás: Wikipedia

Pierre Cardin - a divat pápája

1922. július 7.

Divatkreátor és divatdiktátor sok van, de közülük Cardin volt az első, aki a nevéből márkát, mai szóval brandet alkotott - egy üzleti zseni volt. Vállalkozása a ruhákon túl karóráktól lakberendezési tárgyakon, porcelánokon, kerámiákon és bútorokon át elektromos cikkekig, autók belső térkialakításáig terjed. 1965-ös André Courrèges tervezővel közös, elhíresült párizsi bemutatóján elsőként küldött gumicsizmás manökeneket a kifutóra, fényes, műanyag kabátban és nadrágban. Az 1950-es években redőzött aljú kabátokat, bubble (buborék) szoknyákat és fazon nélküli női ingeket tervezett. Ugyancsak ő hozta divatba a kötényruhát. Jelmezszerű szettjei, kivágott ruhái, levarrt gallérú kabátjai és óriási, rátétes zsebei nagy hatást gyakoroltak a divatéletre. Az 1960-as évek végén tervezett merev, rövid tunikával, PVC, sisakok és védőszemüvegek használatával elindította az űrkorszak-stílust. De legfőbb adománya, hogy ugyancsak a hatvanas években 10 cm-rel a térd fölé emelte a szoknyákat, a dekoltázst pedig elöl is, hátul is köldökig süllyesztette.

Forrás: AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.