centenárium film első világháború
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
100 éve tört ki az első világháború - vagy ahogyan sokáig hívták: "a Nagy háború" - és noha jóval kevesebb film készült róla, mint a minden létező módon feldolgozott második világháborúról, azért születtek klasszikusok szép számmal erről a történelmi időszakról is. A centenáriumról megemlékezve összegyűjtöttük az általunk legfontosabbnak tartott filmeket erről a korszakról.

Nyugaton a helyzet változatlan (1930)

Erich Maria Remarque német író világhírű regénye mindössze néhány évvel az első világháború után, 1929-ben jelent meg, benne a saját harctéri élményeivel és annak a folyamatnak a leírásával, hogyan lesz egy lelkes, katonának jelentkező ifjúból kiégett lelki roncs, majd senkinek sem számító tucathulla. A könyvből egy éven belül filmet is készítettek Amerikában, mely máig a háborús mozik klasszikusa, az örök katonasors fájdalmas mementója.

A nagy ábránd (1937)

Nem a harctéren, hanem fogolytáborokban játszódik Jean Renoir remekműve, amelyet 1958-ban beválasztottak a filmtörténet addigi legjobb filmjeit összegyűjtő híres "brüsszeli tizenkettőbe". Jean Gabin és társai az első világháború francia katonáiként esnek német fogságba és kerülnek táborról táborra, közben pedig valahogyan próbálják megőrizni az emberségüket - és a legkülönfélébb háttérrel rendelkező katonákat közösséggé kovácsolja a megpróbáltatás.

A dicsőség ösvényei (1957)

Stanley Kubrick korai mestermunkája egy francia ezredes lelkiismereti dilemmájának történetét viszi mozivászonra - miközben a film első felében a lövészárkok világának szívszaggatóan élethű ábrázolásával nyűgöz le, a második felében pedig egy tárgyalótermi dráma pszichológiai és erkölcsi küzdelmeit ábrázolja bravúros módon. A Kirk Douglas alakította főhős igazi mintakatona, aki hűen szolgál és tekintéllyel parancsol - azonban előáll egy olyan helyzet, ahol nem tud egyszerre megfelelni a feletteseinek és a beosztottjainak is, a tét pedig sokak élete. Mert a háború természete olyan, hogy ilyen helyzetek történhetnek.

Arábiai Lawrence (1962)

Az első világháború egy kevésbé ismert színterére, az Arab-félsziget zavaros viszonyai közé visz el ez a hétszeres Oscar-díjas, lélegzetelállító látványvilágú, epikus történelmi film - mely nem mellesleg világsztárrá avatta a nemrégiben elhunyt Peter O’Toole-t. A lelkes és naiv angol tisztből arab szabadságharcos hőssé váló Lawrence a valóságban is létezett - és már akkor sem sikerült elérnie azt, amit azóta sem senkinek: a békét a Közel-Keleten.

Hosszú jegyesség (2004)

A nagy háborúk névtelen hősei nemcsak a harctéren ezerszám eleső katonák, de az otthonmaradottak soraiból is kikerülhetnek: például a szerelmükre évekig kitartóan, sokszor annak halálhíre ellenére váró lányok-asszonyok közül. Ilyen az Audrey Tautou alakította, vőlegénye után kutatásba kezdő francia lány is ebben a filmben, melyet Jean-Pierre Jeunet az Amélie csodálatos élete után készített - a végeredmény pedig hasonlóan varázslatos.

Fegyverszünet karácsonyra (2005)

Valós eseményeket visz filmre a Fegyverszünet karácsonyra, az első világháború történetének egyik legmegindítóbb epizódját: 1914 karácsonyán a szembenálló felek néhány nagyszívű ember törekvéseinek és közbenjárásának köszönhetően a nyugati front egy pontján felfüggesztették az ellenségeskedést, és a lövészárkokból kimászva együtt ünnepelték a szentestét. Karácsonyi és háborús film egyszerre, ráadásul mindkettőnek emlékezetes.

Hadak útján (2011)

Steven Spielberg készített már jobb filmeket, még a háborús műfajon belül is, de a Hadak útjánnak mégis itt a helye a listánkon, olyan páratlan technikával nyújt körképet az első világháború hadszíntereiről és hátteréről. Ami pedig összeköti a számos helyszínt - az egy ló. A történet kezdetén eladják a seregnek, utána pedig gazdától gazdáig, frontról frontra kerül, sokak életét megváltoztatva.

Szerelemben és háborúban mindent szabad - még divatozni ishttp://www.life.hu/kult/20140718-az-elso-vilaghaboru-hatasai-a-divattortenetre-rovid-haj-es-szoknya-es-military-stilus.htmlA divat a kezdetek kezdetétől velünk van, miért pont a háborús idők lennének kivételek? Talán nem elegáns, ha azt írom, a hamarosan centenáriumához érő első világháborúnak sokat köszönhet a női divat, hiszen mit is kellene köszöngetni minden idők addigi leggyilkosabb háborújának, de a tények erre utalnak. A rövidebb frizura elterjedése, a lábikrát megmutató szoknya és a military stílus megjelenése a gardróbban örökre megváltoztatta a viseletet.Kult--100 éve gyilkolták meg a trónörököst - egy hónappal később kitört a világháborúhttp://www.life.hu/kult/20140628-100-eve-gyilkoltak-meg-az-osztrak-magyar-monarchia-tronorokoset.htmlEzen a napon történt, éppen száz éve, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia trőnörököre gyilkos merénylet áldozata lett. Rá egy hónapra kitört az első világháború.KultAFPJúlius hetedikén született meg a 20. század!http://www.life.hu/kult/20140705-ugyanazon-a-napon-szuletett-pierre-cardin-mihaly-denes-es-george-cukor-emlekezunk.htmlHárom olyan híresség született ezen a napon, akik meghatározták a huszadik század arculatát. Ugyanarra a napra esik egy filmes, egy tévés és egy divatdiktátor szülinapja. Ez az a három művészeti és iparág, amelynek "termékeit" a legnagyobb tételben fogyasztjuk - ma is. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.