Sej, haj, Rozi, vasárnap kirándulunk: Europeade 2014

zene folklór fesztivál táncház Kielce Lengyelország tánc tánccsoport népzene Europeade Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
És nem is csak kirándultunk, hanem énekeltünk, táncoltunk, buliztunk, vonultunk, színpadra léptünk és boldogan mulattunk. Mindezt egy egészen különleges helyen Lengyelországban, egy varázslatos helyszínen, Kielcében, az 51. Europeadén. Európa legnagyobb folklórfesztiváljából természetesen a Life.hu sem maradhatott ki.

Meglásd, Rozi, unatkozni nem fogunk

Hogy mégis mi ez az egész? Az Europeade egy 1963-ban Antwerpenből induló, határok nélküli néptánckavalkád, amely az európai népzenei kultúrát hivatott összetartani, és bemutatni a résztvevő országok táncait, zenéit, öltözékeit. Ezt a koncertekkel, felvonulással és bulikkal tarkított rendezvénysorozatot minden évben más-más ország rendezheti meg. 2013-ban a németországi Gothában járt a parádé, Kielce után pedig a svédországi Helsingborg látja majd vendégül a népi kultúra világjáró szerelmeseit 2015. augusztus 5 és 9 között. (Ezt az időpontot már most érdemes a naptárunkba vésni - mi biztosan ott leszünk!)

A Ludowy Zespól Piesni i Tanca Szczawin Koscielny gyermek és ifjúsági csoportja Forrás: Life.hu

Az Europeadéra érkező tánccsoportokat, zenekarokat és kórusokat minden alkalommal felvonulás, koncert, ünnepség, közös éneklés, nyitó- és záróbuli, és egy óriási bál várja, a rendező város látványosságai, múzeumai, terei és rejtett kincsei pedig tovább gazdagítják a nem mindennapi programkínálatot. Idén több mint 160 csoport regisztrált - amelynek feltétele az volt, hogy befizessék a fejenkénti 120 eurós díjat, minimum nyolc fővel színpadra tudjanak állni, rendelkezzenek közös népviselettel, valamint saját országuk, városuk és az Európai Unió zászlajával. (Utóbbi akkor is kötelező kellék, ha a résztvevő állam nem tagja az EU-nak.) E csekély akadályok leküzdésével mi is belecsöppenhettünk ebbe a szerdától vasárnapig tartó, megállás nélkül dübörgő mulatságba.

Két szép szemed hamisan kacsint le rám

Az Europeade.eu adatai szerint 2014-ben 3455 fővel startolt el a dínomdánom amely 51 esztendeje ad alkalmat életre szóló barátságok, akár szerelmek létrejöttének. A kötetlen bulik pedig nem csak más országokhoz, de a saját honfitársainkhoz is igen közel hozhatnak.

Forrás: www.um.kielce.pl/europeade

A lengyelországi Kielcében nyolc magyar csapat képviselte hazánkat. A Dunaharaszti Sváb Táncház, a Német Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület Dunaharaszti (NIHD), a Szomori Hagyományőrző Egyesület, a Szári Német Nemzetiségű Tánccsoport, a zsámbéki Lochberg Tánccsoport, a solymári Herbstrosen Tánccsoport, a Vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport, valamint a Csepeli Német Nemzetiségi Ifjúsági Tánccsoport.

Arra a kérdésre, hogy miért ilyen alacsony a résztvevő hazai csoportok száma, Makó Ibolya, a Dunaharaszti Sváb Táncház alapítója válaszolt a Life.hu-nak. "Míg az észtek 40 különböző zenés-táncos társulattal mentek, Magyarországot csak öt Pest megyei, két Fejér és egy Komárom-Esztergom megyei gárda képviselte Kielcében. Ennek a magas részvételi díj mellett vélhetően az lehet oka, hogy a találkozó szervezői nem igazán hirdetik a rendezvényt, így csak szűk réteg értesült róla eddig. A rendezők persze bízhatnak abban, hogy aki egyszer már volt, jövőre is elmegy, azoknak pedig, akik legalább egyszer otthont adhattak a hatalmas banzájnak, egész biztosan nem kell elmesélni, mi is ez."

A Dunaharaszti Sváb Táncház delegációja az 51. Europeadén Kielcében. Forrás: Life.hu

"Kissé talán furán hangzik, de egyelőre úgy alakult, hogy hazánkban a német nemzetiségi hagyományörzők a legaktívabbak - a fellépő magyar csapatok nem is magyar táncokat jártak, hanem német nemzetiségi, sváb táncokkal léptek színpadra - így az igazi magyar tánc és népzene, valamint a magyar viseletek nem igazán kaptak szerepet, pedig egész biztosan hatalmas sikerük lenne. Mi mindenesetre mindazoknak, akikkel hazai fellépéseinken találkozunk, mesélünk az Europeadéról, hiszen amellett, hogy életre szóló élményt jelent a részvétel, megismertetné és megszerettetné Európával a magyar kultúrát és a hagyományainkat. Mert az persze idén is bebizonyosodott, hogy a legnagyobb bulit bizony mindig a magyarok csinálják."

Nóta közben súgom neked, hogy egy csókra szomjas a szám

De mégis hogyan kell elképzelni egy ilyen rendezvényt? Mi történik, amikor egy időben több tucat tánctársulat lép fel egy 200 ezres város különböző pontjain? Hogy néz ki egy folklórfelvonulás több mint 3000 emberrel? Milyen érzés, amikor egy Európa-bálon a tömeg torka szakadtából üvölti a Sej, haj, Rozit és őrjöngve táncol rá? És amikor az odahaza, a vidéki általános iskolában betanult koreográfia hirtelen egy több ezer fő befogadására alkalmas színpadra kerül? Nos, erről inkább beszéljen az alábbi képgaléria:

/1408/Lengy201481101449

Illetve ez a szombat délutáni, belvárosi felvonuláson készült videó.

2015-ben találkozunk Helsingborgban!

Bódvalenke a legszínesebb magyar faluhttp://www.life.hu/kult/20140802-bodvalenke-a-legszinesebb-magyar-falu-freskok-diszitik.htmlA Miskolctól 57 km-re fekvő, 200 fős minifaluban a házak legtöbbjének falán csodás képek díszelegnek. KultNorthfotoJoss Stone megőrjítette Budapestethttp://www.life.hu/kult/20140730-joss-stone-a-brit-soul-grammy-dijas-enekesno-felejthetetlen-koncertet-adott-budapesten.htmlAz 1987-ben született, második albumával nemzetközi szinten is berobbanó brit soul-énekesnő felejthetetlen koncertet adott Budapesten. Képekben és videóban is megmutatjuk, milyet!KultFotó: Hámori Zsófia/Life.huA leghíresebb magyar musical végre szabadtéren!http://www.life.hu/kult/20140730-kepzelt-riport-egy-amerikai-popfesztivalrol-vegre-szabadteren-obudan.htmlDéry Tibor – Pós Sándor – Presser Gábor – Adamis Anna legendás musicaljét ezúttal festői környezetben, szabadtéren élvezheted az Óbudai Nyár rendezvénysorozat keretében.KultFotó: Hajdú D. András - OrigoA klasszikus zene és a színjátszás egymásra találása a Kaposfestenhttp://www.life.hu/kult/20140728-augusztus-13-es-19-kozott-megrendezesre-kerulo-kaposfesten-iden-is-a-szinjatszase-lesz-a-foszerep.htmlIdén ötödször rendezik meg a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált, azaz a Kaposfestet. Kult--Szabadulj a szobából, pattanj kerékpárra!http://www.life.hu/kult/20140623-kulturalis-programajanlo-julius-31-es-augusztus-6-kozott.htmlElérkezik a nyár utolsó hónapja, búsulni azonban nincs okod, ugyanis még mindig jobbnál jobb programok várnak rád. A döntés csakis a tiéd!KultOrigoIsmét vár mindenkit Kapolcson a varázslatos Művészetek völgye http://www.life.hu/kult/20140725-julius-24en-kezdodik-kapolcson-a-varazslatos-muveszetek-volgye.htmlPénteken nyílik meg a Művészetek Völgye, amely Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden várja a látogatókat tíz napon át. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.