Woodstock 1969 - 45 éves a legendás fesztivál

Joe Cocker Janis Joplin Jimi Hendrix léggitározás fesztivál koncert évforduló Woodstock The Who
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
45 évvel ezelőtt ugyancsak esett az eső, amikor elkezdődött a legendás Woodstocki Fesztivál. 

Eredetileg három naposra tervezték, aztán négy lett belőle. 32 ezer emberre számítottak, csakhogy 500 ezer jelent meg a körülbelül 2,4 km²-es területen megrendezett fesztiválon - ami úgy vált ingyenessé, hogy a belépni kívánók feldöntötték a kerítéseket. A hatalmas tömeg ellenére mindössze két haláleset történt. Az egyik oka kábítószer-túladagolás volt, a másik viszont ennél sokkal fatálisabb eset: a közeli mezőn alvó hálózsákos fesztiválozón áthajtott egy traktor. A rendfenntartók rettegése ellenére erőszakos események nem történtek, született viszont két kisbaba, idő előtt elfogyott minden étel-ital, és a perköltségeket és kártérítéseket egészen 1981-ig fizették a rendezők.

Forrás: www.bloorstculturecorridor.com

Az első nap a folkzenészeké volt, akik - ma úgy mondanánk - világzenei napot tartottak, fellépett például Ravi Shankar, kortárs indiai zenész is. Augusztus 15-én valamivel 17.00 után csendültek fel Richie Havens tolmácsolásában a High Flyin' Bird dalllamai. A fellépők részletes listáját itt találod meg. Az első napot Joan Baez amerikai folkénekesnő zárta.

Joe Cocker és a léggitározás

Színpadépítés és koncertrészlet

A legjobban fizetett fellépő a The Who volt, mellette Santana, Janis Joplin, Joe Cocker, Jimi Hendrix, Crosby, Stills, Nash & Young és a Jefferson Airplane is emelte a fesztivál fényét. Nem lépett fel viszont a Beatles, mert Lennon épp előtte hagyta ott a bandát.

The Legend of Woodstock 1969

Az eseményről később dokumentumfilmben emlékeztek meg - és ekkor indult el az a tendencia, hogy a média teszi jelentőssé az eseményt - ugyanis a világ a koncertfilm hatására jött rá, hogy valami nagyon jelentős dolog történt - egy nemzedék találta meg értékeit és életmódját - vagyis eszmélt magára - azon az 1969-es augusztusi hosszú hétvégén, a mára legendává vált Woodstocki Fesztiválon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.