"Mérhetetlen türelem kell hozzám" - Kultúrcsemege Papp Szabival, a Supernem énekesével

Forrás: Facebook/Supernem, Mudra László/Origo -
Supernem kulturális programajánló Kultúrcsemege
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
12 éve zenélnek együtt, s a kezdetekhez képest csak annyi a változás, hogy idő közben egy fővel bővült a rockbanda. Inkább belülről változnak - már nem akarják felszedni, csak elkápráztatni a csajokat!

Legutóbbi lemezetek, a Túl a frekvencián teljes egészében letölthető az internetről... segíts nekem megérteni: miből él meg a zenekar, ha nem ad el lemezeket?

Mi sosem adtunk el lemezeket... szerintem az öt albumunkból összesen 7-8 ezer ha fogyott... egy olyan kiadónál vagyunk, aki a digitális zenemegosztásban hisz. Jók ezek a mai telefonok és mindenféle kütyük, egy gombnyomás és ott a zene. Átmenetileg persze megrendítette a zenei piacot, mert túl hamar volt alkalmas eszköz és csak késve szabályozták be jogilag a letöltögetéseket, de mára szerintem mindez rendeződött. A legfőbb bevételt persze a felkérések hozzák nekünk, fesztiválok, koncertek, turnék. Élőben szeret minket a közönségünk - és mi arra törekszünk, hogy minél jobb, minél nagyobb legyen a buli.

Fotó: Mudra László - Origo

Ez a folyamatos koncertezés azért elég kimerítő lehet...

Sosem számoltam, mennyit megyünk... amikor nagyon kimerülünk, tartunk egy-két hónap szünetet, teljes kikapcsolás - OFF. Leülepszik otthon a zaj. És ha feltöltődtünk, jöhet a folytatás.

A Life.hu tippje

Hol találkozhattok legközelebb a Supernemmel?
augusztus 23. (szombat) 22:15 Zamárdiban, a Strand Fesztiválon
augusztus 28. (csütörtök) 22:00 Szegeden, a Szegedi Ifjúsági Napokon
október 24. (péntek) 19:00 Budapesten, a Barba Negra Music Clubban

Nagyjából kétévente adtok ki lemezt - kialakult egyfajta bioritmusotok: írás, zeneszerzés, lemezkészítés, koncertezés?

De jó lenne így, ilyen rendezetten, hogy ne legyen zűr meg kapkodás! De sajnos nem ez a helyzet. Inkább elvagyunk, mint a befőtt, aztán jön a pánik, hogy már túl régen adtunk ki lemezt, kéne valami... Persze azért próbálok előre dolgozni - tudod, én írom a szövegek és zenék nagyját - szóval, ha eszembe jut valami, például amikor a turnézunk, igyekszem megjegyezni, eltenni a kidolgozandó ötletek közé. Ugyanakkor persze csapatmunka is, de kell valaki, aki összefogja a dolgokat, ez lettem én. De most már az új fiú - négy éve került a bandába Kubányi Bálint, de attól még ő az új fiú - szóval neki is vannak zeneszerzői és szövegírói tapasztalatai, őt is igyekszik bekapcsolódni az alkotói feladatokba.

Forrás: Facebook/Supernem, Mudra László/Origo

Általában a zene vagy a szöveg születik meg előbb benned?

A zene. De azért olyan is volt már, hogy néhány verssor, de közvetlen arra már jött is az akkord...

Bírod a rock and rollt?! Akkor az idén ősszel nagy dózisban megkaphatod! A Supernem, az Anna&Barbies és a B the First közösen járják az országot. Szegedtől Szombathelyig 6 állomáson át bulizzatok velük! Részletek hamarosan a zenekarok honlapján.

Olvasgattam a hivatalos oldalatokat és találtam egy szép mondatot: "Zuhanás a fénybe - ez a szerelem". Hogy áll a banda a szerelemmel?

Lassan negyven felé ballagva már beteges lenne az erőltetett csajozás, nem? Mindenkinek megvolt az ágyakba ki-be ugrálásos korszaka, túl vagyunk rajta. A csapattagoknak stabil párkapcsolata van - én például alig vártam, hogy végre megszülessen a kislányom, Natasa.

Azért a koncertezés mellett ma sem lehet mindennapi, átlagos az élet.

A párom, Eszter tíz éve van velem, és ilyennek ismert meg. Mérhetetlen türelem kell hozzám – de nem árultam zsákba macskát. Nagyon szeretem az életünket, fantasztikus ajándéknak tartom a sorstól, hogy szépen és szabadon élhetünk.

Forrás: Facebook/Supernem

A Kultúrcsemege egy kulturális ajánló rovat, ezért a beszélgetés végén mindig rá szoktam kérdezni a kedvencekre. Te mit ajánlanál nekünk?

Rám a régi klasszikusok vannak nagy hatással mind zenében, mind a filmek világában. A Taxisofőr című 1976-os óriás művet szeretném ajánlani magányos farkasoknak, akik nem tudják eldönteni milyen stukkert vegyenek! :-) Egyszer láttam a Rage Against the Machine-t Kanadában, tízen évvel ezelőtt... döbbenetes élmény volt, hogy mit váltott ki 8 ezer emberből ez az elképesztően energikus, politikai hangulatú, lazító zene! Ha jól tudom, megint aktív a brigád, aki tudja nézze meg. Jeeeeeee!!!

Woodstock 1969 - 45 éves a legendás fesztiválhttp://www.life.hu/kult/20140814-45-eve-1969-augusztus-14en-kezdodott-a-woodstocki-zenei-fesztival.html45 évvel ezelőtt ugyancsak esett az eső, amikor elkezdődött a legendás Woodstocki Fesztivál. KultOrigoAranyosak és halálosak - gyilkos cukiságok a mozibanhttp://www.life.hu/kult/20140812-a-galaxis-orzoi-film-premierjen-osszegyujtottuk-azokat-a-szornyeket-akik-cukiknak-latszanak.htmlCicák, nyuszik, kutyusok és mindenféle egyéb kisállatok: az internet tele van a róluk készült édesebbnél édesebb felvételekkel, mi pedig megszoktuk, hogy simogatnivaló kedvencként gondoljunk rájuk. Így annál sokkolóbb és viccesebb tud lenni, ha az a nyuszi egy vérnyúl, a bájos mosómaci pedig hatalmas gépfegyverrel lövi szét mindenki hátsóját a filmvásznon. KultOrigoRájönnél, kit látsz? - 7+1 film, amiben a sztárok felismerhetetlenekhttp://www.life.hu/kult/20140801-osszeallitas-felismerhetetlensegig-elmaszkirozott-sztarokrol-a-filmeken.htmlA filmsztároknak legfőbb értékük az arcuk, és az őket foglalkoztató produkciók is azért csengetnek ki nekik dollármilliókat, hogy azt a bizonyos arcot használhassák a film népszerűsítésére, a nézők becsábítására, minél nagyobb anyagi és szakmai haszon besöprésére. De mi van akkor, ha egy szerep mást követelne? Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.