Vissza az iskolapadba - 7 film, amiben a felnőttek a diákok

film iskola diák mozi felnőtt gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokaknak van olyan visszatérő (rém)álma, amiben felnőtt fejjel újra régi iskolájába kell járnia, matekórán meg persze nem megy az a fránya kétismeretlenes egyenlet. A filmek időről időre eljátszanak ugyanezzel az ötlettel...

Hogy mi történik, ha felnőtteket ültetünk be az iskolapadba zsenge diákok közé? Az e héten mozikba kerülő 22 Jump Street kapcsán összegyűjtöttünk hét variációt a megoldásra.

Előre a múltba (1986)

A Keresztapa rendezőjének édesbús hangulatú vígjátékában a válni készülő főhősnő a 25 éves gimnáziumi osztálytalálkozóján elájul, és középiskolásként ébred újra. Ráadásul nem felejt el semmit, így pontosan tudja, az életének szereplőiből ki mivé válik évtizedek múlva. A kérdés csak az, hogy így másképp akarja és tudja-e alakítani a saját életét.

Vissza a suliba (1986)

Egy 1960-as Bing Crosby-komédia (High Time) remake-je volt ez a nyolcvanas években nagy sikert aratott vígjáték, melyben egy hatalmas vagyonnal rendelkező, de annak idején az iskolákat kihagyó üzletember ül vissza az iskolapadba - méghozzá azért, hogy így vállaljon szolidaritást elsőéves fiacskájával. A diákélet aztán persze sok minden újragondolására készteti.

Billy Madison - A dilidiák (1995)

Adam Sandler a legtöbb filmjében olyan, mint egy felnőtt testbe bújt, de értelmi képességeiben visszamaradott kiskamasz, ebben a szoriban pedig vállaltan is az. Az általa alakított főhős hatalmas vagyont örökölhetne az apjától, ha bebizonyítaná, hogy képes újra kijárni a kezdetektől az iskolákat, most már normális eredménnyel. Persze a vagyon második számú örököse mindent megtesz a kísérlet meghiúsításáért.

A bambanő (1999)

Ha az embernek fiatalos a külseje és megfelelő szakmában dolgozik, akkor érheti az a kiváltság (vagy büntetés?), hogy újra suliba járhat egy terv részeként. A Drew Barrymore alakította újságírólány egy gimibe beépülve akarja megírni a nagy leleplező cikket az iskolákról, miközben szembe kell néznie az saját egykori sulis traumáival és egy szerelemmel is a jóképű, vele egykorú tanár bácsi iránt.

Nem férek a bőrödbe (2003)

A "vissza a suliba" alapötlet keresztezve "testcserés" vígjátékok sztorijával: ebben a filmben az egymással állandó harcban álló anya és lánya kap leckét a sorstól, amikor egyszer csak a másik testében ébrednek. Jamie Lee Curtis kénytelen Lindsay Lohan testében visszaülni kamasz lányként az iskolapadba, a lány pedig szembenézni egy felnőtt nő életének kihívásaival. Mindezt szerencsére csak egyetlen nap erejéig, de így is megtanulják, hogy mindenkinek a saját problémái a legnagyobbak, és egyik sem kisebb a másiknál.

Sulihuligánok (2003)

Kicsit kilóg a listánkról a Sulihuligánok, mivel ennek három felnőtt férfi főhőse nem iratkozik be újra a suliba, csak épp a diákéletbe vetik bele magukat. Mindegyikük élete épp zátonyra fut, így elhatározzák, hogy közösen nyitnak egy klubot egy egyetemi campuson, onnan pedig nincs megállás, diákabbak lesznek a diákoknál is. Amikor pedig régi ellenfelük, a dékán be akarja záratni a klubot, háború kezdődik.

22 Jump Street - A túlkoros osztag (2014)

A nag ysikerű tévésorozatból készült film első részében (21 Jump Street - A kopasz osztag) egy gimiben kellett végrehajtania beépüléses akciót egy nyomozás apropóján két kölyökképű rendőrnek, most pedig az egyetemre vezet az útjuk. A röhögés minden esetben garantált.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.