Ady Endre múzsájáról nyílik kiállítás Budapesten

Boncza Berta Petőfi Irodalmi Múzeum Ady Endre kiállítás Csinszka múzsa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ady Endre múzsájának, feleségének, Csinszkának a művészéletben játszott szerepét és életét mutatja be a Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállítása. A tárlat október 29-én nyílik és március 20-ig lesz nyitva.

Ady és Csinszka-rajongók, figyelem! Eddig ismeretlen dokumentumokon, tárgyakon, képeken és 15 Márffy Ödön-festményen keresztül lehet végigkövetni Boncza Berta, költői nevén Csinszka életútját. "A Csinszka, a modell és feleség" című tárlatot a költő és múzsa születésének 120., halálának 80. évfordulója alakalmából rendezik meg.

Ady és Csinszka Forrás: wikipedia

Boncza Berta, azaz Csinszka 1894. június 7-én született az erdélyi Csucsán, egy romantikus kastélyban. Édesanyja szülés után néhány nappal meghalt, a kislányt a nagymamája nevelte fel.

1914 áprilisában találkozott először személyesen Ady Endrével. Kapcsolatukból szerelem, majd házasság lett. Ady halála után nem akart özvegy maradni, ezért hozzáment Márffy Ödön festőművészhez, akivel korán bekövetkezett haláláig boldog házasságban éltek – írja az MTI.

Most mi a helyzet az ikes igékkel? A nyelv változik, a szájkarate örök! http://www.life.hu/kult/20141027-szabo-zsofi-az-x-faktor-masodik-adasaban-helytelenul-ragozta-a-szavaz-iget.html Az ikes igék lassan kikopnak a nyelvünkből, de ha valaki izgul, talán többet is használ belőlük a kelleténél. Szabó Zsófi saját csapdájába esett: rabul ejtették az ikes igék! Kult Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu Meghalt Marcia Strassman vígjátéksztár http://www.life.hu/kult/20141027-marcia-strassman-szineszno-meghalt.html 66 éves korában elhunyt a Drágám, a kölykök összementek! filmek színésznője. Kult -- Íme, 5 kedvenc filmes idézetünk Julia Robertstől http://www.life.hu/kult/20141027-julia-roberts-oscar-dijas-szineszno-ma-unnepli-szuletesnapjat-ime-kedvenc-filmes-idezeteink-tole.html Valószínűleg nincs olyan nő, aki ne látta volna Julia Roberts legalább egy filmjét. Együtt nevettünk, sírtunk, izgultunk vele, irigyeltük a ruháit, a pasijait, a tökéletes megjelenését. Ünnepeljük együtt 47. születésnapját néhány filmes idézettel tőle! Kult Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.