Meghalt Samuel Beckett múzsája, a „tökéletes színésznő"

Forrás: AFP -
halál drámaíró idősotthon Samuel Beckett Billie Whitelaw múzsa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Billie Whitelaw brit színésznő, Samuel Beckett drámaíró múzsája egy londoni idősotthonban hunyt el vasárnap. 82 éves volt.

A Nobel-díjas ír drámaíró és az általa "a tökéletes színésznőnek" nevezett Billie Whitelaw számos kísérleti színházi előadást produkált együtt, az egyik legismertebb, Nem én című monológban a nézők például csak a színésznő száját láthatták. Kettejüket szoros kapcsolat fűzte össze Beckett 1989-ben bekövetkezett halálig – számol be az MTI.

A színésznő Marcello Mastroiannival Forrás: AFP

Fél évszázadot felölelő színésznői karrierje során Billie Whitelaw több mint 200 színdarabban, filmben, illetve tv-sorozatban játszott, színpadi és filmes munkásságát számos díjjal ismerték el.

Egyebek közt látható volt az anya szerepében A Kray-fivérek című filmdrámában, alakításáért BAFTA-díjra jelölték. Utolsó mozifilmje a Vaskabátok című 2007-es vígjáték volt. Egyik leghíresebb szerepét az Ómen című 1976-os horrorban játszotta a kis Damien bébiszittereként.

A színésznő 1952 és 1966 között Peter Vaughan karakterszínész felesége volt, később Robert Muller íróhoz ment hozzá. Fia, Matthew Muller azt mondta a BBC-nek, hogy nem tud elképzelni nála szeretőbb anyát.

Gyászol a zenei világ: meghalt Udo Jürgens osztrák slágerénekeshttp://www.life.hu/kult/20141222-udo-jurgens-osztrak-slagerenekes-zeneszerzo-zongorista-80-evesen-elhunyt.htmlSzívelégtelenségben 80 évesen elhunyt Udo Jürgens osztrák zeneszerző, zongorista és énekes, a német nyelvterület egyik legnépszerűbb előadója, egy igazi ikon.Kult--Egyszer mindenki felnő, de vajon mi lett a Spinédzserek szereplőivel?http://www.life.hu/kult/20141219-a-spinedzserek-cimu-tini-film-szereploinek-karrierje-itt-tart-ma.htmlA Spinédzserek a 2000-es évek egyik legnépszerűbb tinifilmje volt, a Jane Austin-féle Emma átdolgozása. De vajon azóta hol tart a szereplők karrierje?Kult--Lugosi Dániel Ali lett a Virtuózok győztesehttp://www.life.hu/kult/20141219-a-virtuozok-gyoztese-lugosi-daniel-ali-klarinetos.htmlMagyarország első komolyzenei tehetségkutató műsorának győztese Lugosi Dániel Ali lett, aki a legtöbb szavazatot kapta a nézőktől.Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.