megkülönböztetés Tetoválók éjszakája tetoválás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Attól, hogy tetovált vagy, semmiképp sem vagy kevesebb, mint mások. Sőt! Egy élménnyel, egy önkifejezési móddal, egy örök dísszel több lehetsz. A megkülönböztetés ellen rendezték meg a Tetoválók éjszakáját - idén harmadszor!.

Szerencsére egyre kevesebbeket, de még így is sokakat érint a munkahelyi megkülönböztetés egy-egy tetoválás miatt. Ez ellen kívántak fellépni az immár harmadjára megszervezett Tetoválók Éjszakája rendezői, illetve a több, mint 90 tetoválóművész, akik részt vettek a rendezvényen.
Egyre javul a tetoválások társadalmi megítélése, olyan márkák, mint a Chanel és a Coca Cola használják kampányaikban a tetovált modelleket. 2014-ben a Starbucks engedélyezte, hogy alkalmazottjaikon láthatóak legyenek a minták, megmutatva ezzel igazi személyiségüket, így a kávézókba érkező vendégekkel is közvetlenebb lehet a hangulat.

Fotó: Zsigmond László /Life.hu

Több ezer tetovált, nemtetovált és tetováltatni akaró látogató csodálta a Dürer Kertben a testekre kerülő műveket. Mindegyik résztvevő művész felajánlott egy előre elkészített mintát, majd a jelentkezők közül kiválasztottak egyet, akire felkerülhetett az alkotás. A “Ki szeretné alkarjára az agyat evő teknőst?” kérdésre is több kéz lendült magasba, illetve volt olyan minta, amiért szabályos harc alakult ki, ugyanis nagyon nehéz szabad időpontra lecsapni a tetováló körökben nagyon elismert alkotókhoz.

A tetoválás eredete

A legelső tetoválást Ötzi, az alpokban talált múmia viselte, azaz már nagyjából 5000 évvel ezelőtt is díszítették bőrüket az ősemberek. Neve a tatu, azaz nyomot hagyni szóból ered. Európában az 1600-as évben terjedt el, Londonból indult az őrület, azóta is a britek között van a legtöbb tetovált ember.

A méltán híres Krizsán Zoltán kezei által elkészült minta folyamatát követtem végig. Zoltán Virginie Ropars szobrásznő egyik alkotását értelmezte újra, tetoválás formájában. A nagyon részletes ábra csaknem 7 órán át készült, mindössze egyetlen ötperces szünettel. Egészen közelről néztem végig, ahogy a festék Zoli modelljének bőrére kerül, aki rezzenéstelen arccal tűrte a fájdalmas műveletet. Körbenézve a teremben úgy tűnt, szinte mindenki nagyon jól bírja a kiképzést, a tetováltatók nagyrésze már rutinos volt, de olyan is akadt, aki ott vesztette el a tetoválás szüzességét.
“Annyira megtetszett a kép, hogy egyszerűen kellett. Borzalmasan fáj, de megéri. Úgy jöttem ide, hogy lesz, ami lesz. Szerintem a pasim meg fog ölni.” –nyilatkozta a lány, akinek közben a combján készült az alkotás.

Fotó: Zsigmond László /Life.hu

A nagyon extrém arcok mellett nézelődő családokkal is találkoztunk, sőt, egy öttagú 40 év körüli hölgykoszorú is megérkezett nevetgélve, akik a “Ti miért jöttetek a rendezvényre?” kérdésemre egyöntetűen annyit válaszoltak: Imádjuk a tetovált paskat, ismerkedni jöttünk!
Sajnos az eredményt már nem sikerült megtudni.

Válassz jól!

Ha úgy döntesz, örökre magadon szeretnél hordani egy mintát, mindig jól gondold át előtte, hiszen ez tényleg egész életeden át elkísér. Legalább egy hónapig minden nap képzeld el magadon az ábrát, abba is belegondolva, hogy egyszer ráncos leszel. Ha még így is tetszik, és biztos vagy benne, hogy szeretni fogod, irány a szalon!

Egész este koncerteken is tombolhattak az arra vágyók, az Ocho Macho, a Piknik Park és a Belga is játszott. Kalapács Józsi akkusztikus koncertjét ugyan nem teljesen értettem meg művészileg, de az utána következő légtáncos show feledtette az élményt. Az este folyamán benéztem a rendezvény kocsmaszobájába, Titty Twister Bárba is, ahol félóránként erotikus táncshow-val szórakoztatták a 99%-ban férfi közönséget. Ha pasi lennék, biztosan imádtam volna a látványt.
Ami biztos, hogy jövőre is ott leszünk!

/1412/Tetov2014123116523

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.