Megsérült Tutanhamon halotti maszkja - nem bírta a tisztítást

Forrás: AFP/Mohamed El-Shahed -
Tutanhamon régész sérülés halotti maszk szakáll
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Na, tessék! Eddig hevesen tagadták, de a hétvégén elismerték a kairói szakértők, hogy tisztítás közben leesett Tutanhamon fáraó halotti maszkjának szakálla.  és azt szakszerűtlenül, vitatott anyaggal ragasztották vissza.

A régészeti minisztérium által felkért Christian Eckmann német restaurátor megvizsgálta a maszkot és megállapította a rongálódást. A német szakértő szerint a halotti maszk nincs veszélyben, a hiba kijavítható. Eckmann szerint "normális", ha a szakáll idővel leválik. A fáraó ékességét legutóbb 1941-ben, a maszk restaurálása közben rögzítették.

Hogyan nézett ki valójában Tutanhamon?

Rekonstruálták a híres egyiptomi uralkodót, aki nagy valószínűséggel szülei vérfertőző kapcsolatának köszönhette korai halálát. Cikkünket ide kattintva olvashatod.
Forrás: AFP/Mohamed El-Shahed

A friss rongálódás még tavaly történt. Amikor a szakáll tisztogatás közben levált, visszaragasztásához egy szakmai körökben vitatott ragasztót, epoxigyantát használtak, amelyet ráadásul szakszerűtlenül vittek fel a maszkra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.