Megtöri-e Mátyás a jeget? - Ma kiderül, meddig tart még a tél!

Forrás: Thinkstock -
tavasz babona néphagyomány Jégtörő Mátyás tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ez a tél végi legfontosabb nap, hiszen most kiderül, még hetekig kell jégen csúszkálnunk és vacognunk, vagy hamar túl leszünk az év nehezebbik részén, és jöhet végre a langymeleg tavasz.

Február 24-e, Mátyás napja időjósló jelentőségű. A népi hagyományok szerint "ha Mátyás jeget talál, töri, ha nem talál, csinál". Mátyás eredetileg egy szent volt, Júdás után választották be a tizenkét apostol közé. Vértanú lett, szekercével fejezték le - ezért ábrázolják fejszével. Az emberek képzelete kapcsolatot teremtett Mátyás apostol ünnepe és a közeledő tavasz között, így lett a szentből Jégtörő Mátyás, mondván, hogy "az ő szekercéje töri meg a jeget, a tél hatalmát".

Forrás: Thinkstock

Ha Mátyás napján még fagy, és délutánig sem kezd olvadni, akkor a jégtörő éleztetni adta a csákányát. Mivel a madarak is nagyjából ezen a napon szólalnak meg, Mátyás osztja ki a sípokat a madaraknak is, hogy újra énekeljenek.

A Mátyás-napi időjárásból jósolni lehet még az éves termésre, a tojásszaporulatra. A hideg idő jó termést jelent, a szeles pedig kevés tojást. Ha Mátyáskor esik, akkor a jég elveri a termést, a szőlő pedig savanyú lesz. És végül a szerencsehozó hal is felbukkan: a Mátyás napján fogott hal az egész évi szerencsés halászat előjele, különösen, ha csuka. Bár jobban szeretjük, ha egy-egy jelentősebb névnapon szerelmi jóslást csinálhatunk, ezúttal be kell érnünk az angolok kedvenc témájával, az időjárással - Mátyás napjához ugyanis nem kapcsolódik szerelmi szál. Viszont rohamléptekkel közeledik a tavasz, ami tudvalevőleg a szerelem évszaka!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.