40 éves a Száll a kakukk fészkére — hogy néznek ki ma a főszereplők?

Christopher Lloyd Száll a kakukk fészkére Jack Nicholson Danny DeVito
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden idők legjobb elmegyógyintézetes filmje és minden idők legjobb mozija az emberi lélek szabadságáról 1975-ben került a nézők elé — mi pedig utánanéztünk, hogy néznek ki négy évtized múltán a Száll a kakukk fészkére egykori főszereplői, és mi van velük most.

Jack Nicholson

Noha ma már mindenki Jack Nicholson pályafutásának egyik legemblematikusabb figurájaként emlékszik a Száll a kakukk fészkére megzabolázhatatlan, a börtönt őrültet játszva megúszni próbáló szélhámosára, eredetileg nem is neki szánták a szerepet: Marlon Brando, Steve McQueen, Gene Hackman és Burt Reynolds is visszautasította az ajánlatot, mielőtt az Nicholsonnál landolt. Aki a forgatáson aztán még csúnyán össze is veszett Milos Forman rendezővel, de a végeredmény mégis egy zseniális film és Oscar-díj lett — Nicholsonnak és Formannak is.

/1504/Jack_2015430183540

Jack Nicholson időközben közeledik a 80. életéve felé, és visszavonulóban van: a 2000-es években még 1-2 évente vállalt azért egy-egy új filmet, és olyan emlékezetes mozikban is játszott, mint A tégla, a Schmidt története vagy A bakancslista, de 2010 óta nem lépett a kamerák elé. Sőt, nincs hír arról sem, hogy tervezné, így könnyen lehet, hogy már nem láthatjuk őt többet új filmben.

Danny DeVito

Hollywood első számú köpcösének a Száll a kakukk fészkére idején még volt haja és kisfiús mosolya, utóbbira szüksége is volt a boldog együgyűségben létező Martini szerepéhez — amely DeVito számára a kiugrást jelentette annak idején. Máig tartó karrierje során rengeteg nevezetes (főleg mellék-)szereplőt formált meg (a teljesség igénye nélkül: az Ikrek Vincentje, a Batman visszatér Pingvinembere, a Reneszánsz ember tanárfigurája), jelenleg pedig leginkább a Felhőtlen Philadelphia című tévésorozatban bohóckodik. De jelentős a rendezői és a produceri pályafutása is, legutóbb például a Sírok között című Liam Neeson-filmen dolgozott az utóbbi minőségben. No és a tervek szerint hamarosan jön az Ikrek folytatása: a Hármasikrek, benne egy új tesóval, Eddie Murphyvel!

/1504/Danny201543019146

Christopher Lloyd

Christopher Lloyd első filmszerepe volt a Száll a kakukk fészkére pszichiátriai ápoltjának figurája, és azt a különleges arcberendezést, ami itt az őrültséget érzékeltette, Lloyd később inkább vígjátéki szerepekben kamatoztatta (a stábban amúgy is meglepően nagy arányban voltak a komédiák felé forduló színészek). Lloyd fénykora a nyolcvanas-kilencvenes évekre esett, többek között a Vissza a jövőbe-trilógia Dokijával és az Addams Family kopasz Fester bácsijával. Mostanában is rengeteget dolgozik, de inkább tévésorozatokban és szinkronhangként, jelentősebb mozifilmekben már csak nagyon apró szerepekben szokott felbukkanni (az utóbbi években a Sin City második részében és a Hogyan rohanj a veszTEDbe című filmben).

/1504/Chris2015430185343

Brad Dourif

Szintén az első filmszerepet jelentette Brad Dourifnak az anyakomplexusos, félénk és dadogó Billy tragikus szerepe — és egyből meg is kapta érte az Oscar-díjat. Ekkora sikert azóta sem könyvelhetett el a pályafutása során, de így is Hollywood egyik legkarakteresebb epizódszínésze lett, olyan emlékezetes filmekkel és sorozatokkal, mint a Kék bársony, a Dűne, az Alien 4., a Deadwood vagy A Gyűrűk ura-trilógia (emlékezzünk csak Kígyónyelvre!). Dourif máig aktív, és továbbra is mellékszerepekben látható kisebb és nagyobb filmekben, a horrorokhoz pedig különösen vonzódik.

/1504/Brad_2015430185823

Louise Fletcher

Oscar-díjat ért negyven évvel ezelőtt Louise Fletcher számára is a Száll a kakukk fészkére, és benne a merev és rideg Ratched nővér szerepe — a színésznőt pedig annyira frusztrálta, hogy a forgatás során végig ilyennek kellett mutatkoznia, hogy a záróbulin alsóneműre vetkőzve mutatta meg a másik énjét. A nagy sikerből azonban nem igazán sikerült hosszú távra szóló tőkét kovácsolnia: rengeteg filmben és sorozatban szerepelt, de ezek közül csak kevés volt olyan, aminek a címe közismertté vált (a Kék acél, a Kegyetlen játékok, a Vészhelyzet, a Hősök és a Shameless - Szégyentelenek tartozik talán ide). Fletcher máig is színészkedik — a korából adódóan elsősorban már nagymamaszerepekben.

/1504/Louis201543018498A mozi 7x7 csodája: hét film, ami eljutott a hetedik részighttp://www.life.hu/kult/20150405-hetedik-reszek-a-filmvasznon-mozifilmekbol.htmlNagyon kevesen tudják azt elérni a mozi világában, amit a nemrégiben elhunyt Paul Walker és a nevével fémjelzett Halálos iramban, azaz hogy nem kevesebb, mint hét folytatást is megéljen a filmszériájuk. Most került mozikba a Halálos iramban 7, mi pedig ebből az alkalomból összeállítottunk egy hét darabos húsvéti csokrot a hetedik részekből.Kult--„Kivágja az ősz szálakat a világ hajából” — kortárs magyar írók a tavaszrólhttp://www.life.hu/kult/20150330-szerelmes-idezetek-tavaszra.htmlVisszavonhatatlanul és immár hivatalosan is itt a tavasz, mi pedig korábbi összeállításaink sikerén felbuzdulva most újra olvasnivalót kínálunk a magyar irodalom jelenének és közelmúltjának alkotóitól idézve: miként látják ők az újjászületés csábos évszakát.KultThinkstockAmikor a nő fiatalabb férfit szerethttp://www.life.hu/kult/20150329-amikor-a-no-fiatalabb-ferfit-szeret-a-mozivasznon-a-szomszed-fiu-cimu-film-kapcsan.htmlJennifer Lopez egy tinédzser srácot szeret! No nem a valóságban (bár ki tudja...), hanem a legújabb filmjében, A szomszéd fiúban. És amelynek kapcsán olyan emlékezetes filmekből válogattunk, melyek középpontjában idősebb nő és fiatalabb férfi közötti szerelmi viszony áll.Kult--Életre keltek a Disney-hercegnők: nézd meg a hús-vér mesehősöket!http://www.life.hu/kult/20150321-disney-hercegnok-mesei-es-a-szereplok-elo-adaptacioik.htmlA Disney elkészítette Hamupipőke történetének élőszereplős változatát, és korántsem ő az egyetlen olyan mesehősnő, akit a korábbi rajzolt változat helyett mostanában hús-vér alakban láthatunk a moziban. Nézzük hát, mely sztárok változtak át életre kelt Disney-hercegnőkké!Kult--Ki lett volna a jobb Anastasia Steele?http://www.life.hu/kult/20150214-ki-lett-volna-a-jobb-szineszno-anastasia-steele-szerepere-a-szurke-otven-arnyalata-cimu-filmben.htmlEgy mozifilm castingja alapvetően sem könnyű feladat, A szürke ötven árnyalatánál pedig csak még bonyolultabb volt a helyzet, mint általában. A tiniktől kezdve a nyugdíjasokig mindenki Christianról és Anastasiáról beszélt, voltak bizonyos elvárásaik a filmbeli szereplőkkel szemben. KultOrigoHíres színészeink, akiket az utóbbi 3 évben veszítettünk elhttp://www.life.hu/kult/20140912-hires-szineszeink-akiket-az-utobbi-15-evben-veszitettunk-el.htmlMindenkit megrázott Sztankay István pénteki halálhíre. Az utóbbi években számos nagy színésztől, rendezőtől kellett örökre búcsút vennünk. Hogy segítsük a visszaemlékezést, összegyűjtöttük azokat, akik nélkül biztosan kevesebb lett a világ.Kult

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.