Megfejtették Mona Lisa mosolyának titkát

Forrás: Wikipedia -
mosoly festmény Mona Lisa titok Leonardo Da Vinci
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy másik festmény, a La Bella Principessa (A gyönyörű hercegnő), Leonardo Da Vinci egy korábbi alkotása segített a rejtély megoldásában.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a színek szakszerű használatával a művész előnyt kovácsolt a perifériás látásból, és így a nő szája minden nézőpontból másmilyennek tűnik.

Így fest Mona Lisa és az "ikertestvére" Forrás: Wikipedia

A Sunderland Egyetem kutatója, Sheffield Hallam szerint Leonardo figuráinak szája közvetlenül megvizsgálva lefelé görbül és ráadásul picit még ferdék is. Amint a szemünket elkezdjük mozgatni, azonnal úgy látjuk (az arc többi része miatt), mintha felfelé húzódna a festményeken lévő hölgyek ajka, így mindig az az érzésünk támad, hogy ránk mosolyognak. A csalfa mosoly azonnal eltűnik, amint a szemünket huzamosabb ideig pihentetjük egy bizonyos ponton – írja a DailyMail.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.