kaszkadőr veszély film szerep filmsztár Harrison Ford Jackie Chan Sylvester Stallone Tom Cruise
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tom Cruise az új Mission: Impossible nyitójelenetében kívülről kapaszkodik egy felszálló repülőgép oldalába — ez pedig nem trükk, és nem is a dublőre játszotta el helyette. A számítógépes effektek és túlbiztosított filmsztárok korában ritka az ilyen bevállalósság, gyorsan össze is gyűjtöttük egy listára a legnevesebb, kaszkadőr nélkül is tökös színészeket.

Sylvester Stallone

A jó öreg Sly még most, hetvenhez közeledve is presztízskérdést csinál abból, hogy az akciójelenetek többségét maga játssza el, és ez pláne így volt ez fiatal korában. A Rambo első részében az általa alakított, rendőrök elől menekülő vietnami veteránt sarokba szorítják, és ő végső megoldásként egy szikláról leugrik a szakadékban álló egyik fa lombjára, így tompítva az esést. A Rocky-imidzsben épp ekkor tobzódó Stallone ragaszkodott hozzá, hogy ő csinálhassa meg a jelenetet — biztosítókötél nélkül. Ráadásul a harmadik felvétel sikerült csak tökéletesre, addigra pedig összeszedett egy bordarepedést. Ehhez képest már szinte semmiség, hogy a Rocky IV forgatásán a minél nagyobb élethűség kedvéért azt kérte Dolph Lundgrentől, hogy igazán, teljes erőből üsse ki őt a ringben, aminek a vége egy nyolcnapos kórházi ápolás lett.

Harrison Ford

Van az a rengeteg kaland, ugrálás, menekülés, egyensúlyozás, veszélyes helyzet az Indiana Jones-trilógiában... nos, azokat 99%-ban maga Harrison Ford csinálta végig, aki sosem szívlelte a kaszkadőrökkel való helyettesítést — viszont mindig szeretett jó formában lenni, és élvezni is ennek előnyeit. A maradék 1% onnan jött össze, hogy a dublőre, Vic Armstrong szólt neki, hogy nem fog fizetést kapni, ha egyetlen jelenetben sem helyettesítheti őt... Aki még a negyedik, 65 évesen eljátszott Indiana Jones-filmben is maga hajtotta végre az akciók több mint felét a kamera előtt.

Jackie Chan

Ha valakiről, Jackie Chanről mindenki tudja, hogy fénykorának filmjeiben kaszkadőr nélkül forgatott, ez része is volt a legendáriumának, sőt gyakran a filmjei végén külön meg is mutatták stáblista alatti jelenetekben, mennyi munkával járt egy-egy mutatvány. Nem csoda: annyi esést, bunyót, üvegtörést, ugrást, mint ami az ő rendkívül mozgékony harcművészeti stílusából következett, tényleg szinte hihetetlen teljesítmény volt egymagában megvalósítania. Mondjuk volt honnan meríteni: filmes karrierje első éveiben kaszkadőrként dolgozott, többek között Bruce Lee-filmekben is. A sérülések pedig őt sem kerülhették el: egyik legemlékezetesebb filmje, a Rendőrsztori fináléjában egy karácsonyfaégőkkel kivilágított oszlopon csúszik le egy pláza emeletéről a földszintre, keresztül egy üvegtetőn — a jelenetben Chan a vágásokon és horzsolásokon túl egy medenceficamot is összeszedett, és megégtek a kezei.

Jason Statham

Az angol keményfiú élsportolói (műugrói) pályafutás után nyergelt át a filmezésre, így érthető, hogy nem riad vissza a fizikai kihívásoktól sem. Mondjuk eleinte ez inkább kényszerűségből volt így: A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső költségvetésébe például egyszerűen nem fértek bele kaszkadőrök. De az Expendables harmadik részében már hagyatkozhatott volna rájuk, mégsem tette: az egyik jelenetben egy teherautót vezetve kellett volna fékeznie, kiszállni és tüzelni — viszont a kocsi valamiért nem állt meg, és Stathammel együtt a Fekete-tengerbe zuhant. Ő pedig nyugodtan kiúszott a vezetőfülkéből, miközben mögötte a mélybe süllyedt a járgány.

Tom Cruise

Lehet, hogy kicsit kapuzárási pánikja van, de az immár ötven felett járó, és még mindig akciósztár Tom Cruise-ról leginkább az utóbbi években kapunk egyre gyakrabban olyan híreket, miszerint maga hajtott végre egy-egy lélegzetelállító kaszkadőrmutatványt a filmjeiben. Az új Mission: Impossible első jelenetében ezt egy felszálló repülőgép oldalán kívülről kapaszkodva tette meg — nyilván biztosítókötéllel és speciális kontaktlencsével, hogy nyitva tudja tartani a szemét, de ez akkor se semmi. A Mission: Impossible-széria előző részében pedig a világ legmagasabb épülete, a dubai Burj Khalifa oldalán ereszkedett alá, sőt repült be az üvegen át — kaszkadőr nélkül.

Így élünk mi - fantasztikus és beszédes fotósorozat a civilizációs ártalmakrólhttp://www.life.hu/kult/20150820-igy-elunk-mi-fantasztikus-es-beszedes-fotosorozat-a-civilizacios-artalmakrol-steve-cutts-fotos.htmlA londoni művésznek igen éles a látása, jó a humora, és ügyes a keze.KultOrigoPremier: itt a Fear the walking dead első jelenetehttp://www.life.hu/kult/20150820-premier-tt-az-amc-csatorna-fear-the-walking-dead-zombi-sorozat-elso-jelenete.htmlEzeknek a zombinak semmi közük nem lesz a The Walking Dead című sorozat zombijaihoz. KultVégre! Jön a Némo nyomában folytatása!http://www.life.hu/kult/20150820-vegre-jon-a-nemo-nyomaban-cimu-mesefilm-folytatasa.htmlÚjra a filmvásznon Némo, az apró bohóchal. Legújabb kalandjai egy évvel azután kezdődnek, hogy az első rész véget ért.KultOrigoMegfejtették Mona Lisa mosolyának titkáthttp://www.life.hu/kult/20150820-megfejtettek-mona-lisa-mosolyanak-titkat.htmlEgy másik festmény, a La Bella Principessa (A gyönyörű hercegnő), Leonardo Da Vinci egy korábbi alkotása segített a rejtély megoldásában.KultOrigoExkluzív interjú a Rudimentallalhttp://www.life.hu/kult/20150818-exkluziv-interju-a-rudimental-egyuttessel-a-szigeten.htmlExkluzív interjút adott a Life.hu-nak a világhírű Rudimental együttes. Kult--Itt az új Tarantino film előzetese - gyönyörű képek, ütős zene, minden idők legjobb szereposztásahttp://www.life.hu/kult/20150813-quentin-tarantino-hateful-eight-legujabb-westernjenek-elozetese.htmlMiután Tarantino tervbe vett westernjének forgatókönyvét valaki feltette az internetre, a sértett rendező kijelentette: nem csinálja meg a filmet, ám jobb belátásra tért. Szerencsére. És már itt is van az első előzetes.KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.