Száz éve született a titokzatos tehetség, Ingrid Bergman

Forrás: AFP/Rune Johanson -
Humphrey Bogart Születés színésznő lélek Ingrid Bergman Hitchcock (film) Casablanca
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A svéd apától és németországi anyától született sugárzó szépségű, titokzatos tehetség 23 éves korától hollywoodi filmszínésznő volt, és három Oscar-díjat is kapott: Ingrid Bergman svéd színésznő – mint ő maga megvallotta – nem tudott volna a színészet nélkül élni. Az amerikai filmipartól eltávolodó filmcsillag, aki utóbb három házasságát is megbánta, a 67. születésnapján úgy halt meg, hogy addigra megbékélt a rákkal, a halállal – talán azért, mert neki még azt mondták: „van lélek”.

A film, mint az álom; a film, mint a zene. Semelyik más művészeti ág nem érinti meg a tudatot úgy, mint a film, közvetlenül az érzelmeinkre hatva, lelkünk sötét kamráinak mélyében is.

A Stockholmban született Ingrid alig volt kétéves, amikor meghalt édesanyja, fotográfus édesapját pedig – aki lányát operaénekesi pályára szánja – tizenhárom évesen veszítette el. Rokonok között cseperedett, majd 1932-ben a stockholmi Királyi Drámaszínház színiiskolájába nyert felvételt 17 évesen – ahol néhány évvel korábban Greta Garbo végzett. „Tudtuk, hogy természetes tehetség és hogy nagyszerű” – szólt a felvételiztetők egybehangzó véleménye.

Forrás: AFP/Rune Johanson

Bergman már egyetlen év után színpadi szerepet kapott; ilyesmi soha nem történt más növendékkel korábban. Ám miután az egyik svéd filmstúdió szerződtette, otthagyta a színiiskolát, a statiszta szerepek után 1935-től kisebb filmszerepeket kapott, majd egyre komolyabbak következtek; forgatott Németországban is. „Ha nem színészkedhetnék, nem tudnék többé levegőt venni!” – így vallott magáról a svéd színésznő, akinek 1938-ban kezdődött a hollywoodi korszaka: 1942-ben Humphrey Bogart oldalán szerepelt a legendás Casablancában... „Oly sok fontosabb filmem volt, mégis, az emberek folyton csak arról az egyről akarnak beszélni, amelyiket Bogarttal készítettem” – nyilatkozta utóbb.

Az Akiért a harang szól 1943-ban következett, 1944-ben a Gázláng egyik főszereplője volt; az ebben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott. 1945-ben a Hitchcock rendezte Elbájolva című film pszichoanalitikusa lett – főszereplő partnere Gregory Peck volt. Hollywoodi korszaka után rendszerint két kései filmjét szokás még emlegetni: a Gyilkosság az Orient expresszen-t 1974-ből, amely úgyszintén Oscart hozott számára, valamint az 1978-as legutolsót, az Őszi szonátát, amelyben már nagybetegen szerepelt – de mégis valóra váltotta Ingmar Bergman rendező régi álmát, hogy Ingriddel forgathatott.

Ingrid Bergman 1982. augusztus 29-én, a hatvanhetedik születésnapján hunyt el rákbetegségben. Négy gyermeke közül Isabella Rossellini szintén a színészi pályát választotta.

Úttörő alakítás

Hitchcock Elbájolva című produkciójában 70 éve olyan szerepben mutatkozott be, amelyet úttörőként formálhatott meg: pszichoanalitikust játszott, bár „csak" Oscar-jelölésig vitte az alakításával .

Az Elbájolva egyike annak a mintegy húsz amerikai művészi filmalkotásnak, amelyek a negyvenes évek elejétől a múlt század végéig az elmeegészségügyről, a mentális páciensek helyzetéről készültek – ezek között olyan remekművek sorakoznak, mint a Száll a kakukk fészkére Jack Nicholsonnal, az Esőember Dustin Hoffmannal és Tom Cruise-zal, vagy a Don Juan DeMarco Faye Dunawayjel, Johnny Depp-pel és az egyik utolsó alakításában feltűnő, zseniális Marlon Brandóval.

Stohl András lesz az új Alföldi Róbert http://www.life.hu/kult/20150828-stohl-andras-lesz-az-uj-alfoldi-robert-a-jatekkeszito-cimu-eloadasban.htmlMegújult dalokkal, megújult díszlettel, megújult szereplőgárdával kerül ismét színpadra a tavalyi év egyik legnagyobb sikere: A Játékkészítő. Kult--Van egy állati ötletünk hétvégére!http://www.life.hu/kult/20150826-kulturalis-programajanlo-augusztus-27-31.htmlEgy ilyen szuper nyarat, mint az idei, méltó módon kell elbúcsúztatni. Az állatimádóknak állatokkal, a fesztiválőrülteknek természetesen fesztivállal. Persze a swingesekre és a mozifanatikusokra is gondoltunk!KultThinkstockEgyütt énekelte Taylor Swift és Lisa Kudrow a "Büdös macskát"http://www.life.hu/kult/20150827-taylor-swift-a-jobaratok-sztarjaval-lisa-kudrow-val-enekelte-a-budos-macskat.htmlUgye megvan az a jelenet a Jóbarátokból, amelyben a Phoebe Buffay-t alakító Lisa Kudrow előadja a Büdös macska című dalát a kávézóban? Pontosan ezt a szerzeményt énekeltette el a színésznővel Taylor Swift az egyik koncertjén.Kult--18 éves magyar lány lett a világ legjobb basszusgitárosahttp://www.life.hu/kult/20150827-magyar-lany-lett-a-vilag-legjobb-noi-basszusgitarosa.htmlMuck Éva nyerte meg az Egyesült Államokban rendezett Queen of Strings nevű versenyt. KultOrigoA szemétből gyűjtötte össze a húszezer kötetes könyvtárathttp://www.life.hu/kult/20150826-huszezer-kotetes-konyvtarat-gyujtott-ossze-a-szemetbol-a-kolumbiai-konyvek-lordja.htmlMintegy húszezer kötetes könyvtárat gyűjtött össze szemétbe dobott könyvekből egy kolumbiai férfi, akit hazájában a Könyvek lordjaként tisztelnek, amiért több ezer kolumbiai gyerekhez vitte el az olvasás szeretetét.Kult--Egy korszak lezárul: 50 év után végleg búcsúzik az Illéshttp://www.life.hu/kult/20150826-illes-egyuttes-vegleg-bucsuzik-otven-ev-kozos-zeneles-utan.htmlÖtven év közös zenélés után végleg vége - a 60-as, 70-es évek legnépszerűbb magyar beatzenekara, az Illés-együttes többé nem lép fel együtt.KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.