Lorenzo Vigas filmje kapta az Arany Oroszlán-díjat a velencei filmfesztiválon

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace -
velencei velencei filmfesztivál Lorenzo Vigas Arany Oroszlán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lorenzo Vigas venezuelai rendező Desde Allá (Távolról) című filmje kapta a legjobb alkotásnak járó Arany Oroszlán-díjat a 72. velencei filmfesztiválon szombaton este az Alfonso Cuarón vezette nemzetközi zsűritől.

Az idei versenyfilmes mezőnyben 21 produkciót mutattak be a Lidón. Alberto Barbera a filmfesztivál igazgatója korábban arról beszélt, hogy nagyon színvonalas volt a válogatás, és idén a latin-amerikai alkotók erős filmekkel jelentkeztek. Mintha csak ezt igazolta volna a zsűri döntése is: a venezuelai Lorenzo Vigas munkájának ítélték oda a fesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt, a legjobb rendezőt jutalmazó Ezüst Oroszlán-díjat pedig az argentin Pablo Trapero kapta El clan (A klán) című filmjéért. Lorenzo Vigas filmje a kritikusok kedvencei között szerepelt a 11 napos mustrán.

Lorenzo Vigas Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A Desde allá (Távolról) két férfi viszonyát vizsgálja. A film középkorú szereplője szeretne kapcsolatot teremteni egy fiatalabb férfival, ám találkozásaikkor csak távolról nézi, nem akarja megérinteni, egy idő után mégis valamilyen érzelmi kötődés alakul ki közöttük. A rendező korábban úgy fogalmazott: azért készítette el ezt a filmet, mert nagyon érdekelte a téma, egy férfi küzdelme azért, hogy képes legyen érzelmileg kapcsolódni másokhoz. Vigas a gálán politikai és gazdasági problémákkal küzdő hazájának ajánlotta a díjat. "Vannak gondjaink, de nagyon pozitívak vagyunk. Csodálatos nemzet vagyunk" - jelentette ki a venezuelai rendező.

Alfonso Cuarón zsűrielnök elmondta: nagyon boldog, hogy most először egy latin-amerikai film nyerte az Arany Oroszlán-díjat. Ugyanakkor hozzáfűzte: merő véletlen, hogy ez éppen akkor történt, amikor egy mexikói vetette a zsűrit.

Pablo Trapero a nyolcvanas években Argentínában nagy port felvert bűnügyet idézett fel az El Clan című filmjével, amelynek rendezőjeként Ezüst Oroszlán-díjban részesült. A drámában egy kívülről hétköznapinak tűnő Buenos Aires-i család tagjai a környezetükből kiszemelt áldozatokat rabolnak el, váltságdíjat követelnek értük, majd meggyilkolják őket.

A zsűri nagydíját a Charlie Kaufman és Duke Johnson rendezőpáros nyerte el az Anomalisa című stop-motion animációs filmjéért. Kaufman (Egy makulátlan elme örök ragyogása) először forgatott animációs filmet, Johnsonnak azonban már volt tapasztalata e téren.

A legjobb színésznek és színésznőnek járó Copa Volpit a francia Fabrice Luchini, a L'Hermine című bírósági dráma sztárja és az olasz Valeria Golino, a Per Amor Vostro című családi dráma főszereplőnője kapta. Golino 1986-ban már elnyerte egyszer a Copa Volpit, akkor a Storia d'Amore című filmért.

Valeria Golino Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A legjobb fiatal színész díját a ghánai Abraham Attah kapta, a Beasts of No Nation című filmben nyújtott alakításáért. A film rendezője, Cary Fukunaga a fiatal szereplőt a mustrán bemutatva elmondta, hogy több száz gyerek közül esett rá a választás. Az alkotás egy afrikai országban játszódik, ahol a harcok miatt szüleit elvesztő Abut (Abraham Attah) egy lázadó hadúr (Idris Elba) veszi magához, és képezi ki gyerekkatonának.

Velence 2015: Ki volt a leggyönyörűbb a filmfesztiválon?http://www.life.hu/trend/20150912-velencei-filmfesztival-2015-ki-volt-a-legszebb.htmlA velencei filmfesztivál nyitónapján hercegnőnek öltöztek a világsztárok, ám itt még nem ért véget a csodás ruhák felvonultatása. Lássuk, kiknek sikerült hódítaniuk a vörös szőnyegen a fesztivál ideje alatt, és kik voltak azok, akiknek a stílusán még lenne mit csiszolgatni...Trend--Ők a 2015-ös Prima Primissima díj jelöltjeihttp://www.life.hu/kult/20150911-bejelentettek-a-2015os-prima-primissima-dij-jeoltjeit.htmlA Prima Primissima Alapítvány kuratóriuma idén is 10 kategóriában nevezte meg a díj jelöltjeit. A 30 kiválóság között idén is olyan művészek, sportolók, illtve a tudományos élet, a népművelés, az oktatás és a sajtó képviselői szerepelnek, akik munkásságukkal kiérdemelték a legkiválóbbaknak járó elismerést.KultFotó: Szabó Gábor - OrigoRowan Atkinson születésnapi akciója megbotránkoztatta Angliát http://www.life.hu/kult/20150911-rowan-atkinson-huszonot-eve-alakitja-mar-mrbeant-most-stilusosan-unnepel.htmlAz ikonikus brit vigjáték sorozat 1990-ben került először a képernyőkre, és rögtön elnyerte a nagyközönség tetszését. Ma már 63 millió Facebook-rajongóval és 35 milliónyi eladott DVD-vel büszkélkedhet. KultOrigoÍgy ünnepli születésnapját egy híres énekeshttp://www.life.hu/kult/20150909-kulturalis-programajanlo-szeptember-10-13.htmlBérczesi Robi művészi előadói esttel, a Wellhello ismét elnöki koncerttel készül. A Müpa remek előadással csalogat, a Gyulyásfesztivál pedig igazi magyaros ízekkel. Ráadásul vasárnap a Magyar Dal Napja, így egy jó koncert szinte kötelező. Nos, akkor hova is mész a hétvégén?KultThinkstockHugh Jackman lehet az új James Bondhttp://www.life.hu/kult/20150906-hugh-jackman-lehet-az-uj-james-bond.htmlFelröppent a hír, hogy Daniel Craig a következő James Bond rész után nem vállalja tovább a szerepet. Kult--Minden, amit még nem tudtál az új Bridget Jones-filmről http://www.life.hu/kult/20150911-ujra-visszater-mindenki-kedvenc-szinglije-bridget-jones.htmlKi ne szeretné a csetlő-botló, súlyproblémákkal küzdő szinglit, Bridget Jonest, akinek boldogságáért lélegzetvisszafojtva szurkoltunk? A rajongók legnagyobb örömére most itt a folytatás!KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.