Leprások szigete volt egykor a Margit-sziget?

Forrás: MTI/Mohai Balázs -
Margit-sziget természet lepra történelem valóság Budapest futás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jól ismered a Margit-szigetet, ahová néha futni jársz? Itt egy különös felvetés, amiről nem biztos, hogy hallottál már. 

A Margit-sziget nem volt mindig Margit-sziget. Igaz, a XIV. század óta így hívják, de előtte jó pár más néven is futott mindannyiunk kedvenc Duna-szigete: volt már Nyulak szigete, Nagyboldogasszony-sziget, Nádor-sziget és Palatinus-sziget is.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az igazán érdekes sztori a Leprások szigetének kérdése: a Nyulak szigete elnevezés valószínűleg egy elírásból származik - írja a szeretlekmagyarország.hu. Trogmayer Ottó régész szerint az Insula leporum, azaz a Nyulak szigete egy latin betű elírásával keletkezett név, hiszen a valós név Insula leprorum, azaz Leprások szigete lehetett. A történész felvetését igazolja a rengeteg itt épült istápoly és a terület várostól való elszigeteltsége is. Több régész szerint a középkorban elkülönítés céljából a szigetre telepítették a leprás betegeket, itt működött a leprakórház és a leprások temetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.