Magyar alkotásé lett a fődíj a diákfilmek nemzetközi fesztiválján

Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat -
dokumentumfilm alkotás film diákfilm mozi filmfesztivál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kis Hajninak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatójának "2.em." című húszperces dokumentumfilmje kapta a nemzetközi diákfilmfesztivál 15. évfolyamának nagydíját a dél-csehországi Písekben.

"Merész alkotásról van szó, amely intim és rendkívül érdekes, bepillantást ad egy idősotthon életébe" - mondta Vladana Tercová, a fesztivál igazgatója az MTI-nek.

Az 50 ezer korona (570 ezer forint) pénzjutalommal járó nagydíj Václav Krska (1900-1969) helyi születésű cseh filmrendező és forgatókönyvíró nevét viseli. A rendező 31 filmet jegyzett életének utolsó harminc évében.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A négynapos fesztiválon 52 ország egyetemi és főiskolai hallgatóinak több mint 400 alkotását vetítették le, ami rekordot jelent a szemle történetében. Az utolsó fordulóba 43 alkotás jutott, a győztes filmeket közülük választotta ki a zsűri.

A szemlén bemutatott filmeket több kategóriába sorolták. A diákjátékfilmek kategóriájában az első díjat Igor Kagramanovnak, a moszkvai filmművészeti főiskola hallgatójának Maska című alkotása kapta. A legjobb rajzfilmért kijáró díj Németországba került: Georg Simon Ohmnak, a nürnbergi műszaki egyetem hallgatójának Whole című alkotásának ítélte a zsűri.
A négynapos fesztivál több alkotását a filmvilág elismert személyiségei - például Juraj Jakubisko rendező - is megnézték.

A filmszemle megrendezésének költségei meghaladták a 3,5 millió koronát. Vladana Tercová szerint az összeg előteremtése évről évre egyre nehezebb, így az immár nemzetközi elismertséget kivívott fesztivál jövője eléggé bizonytalan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.