Amit még nem tudtál James Bondról: különleges érdekességek a 007-esről

Forrás: giphy.com -
film érdekesség 007 James Bond mozi titkosügynök
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nálunk is óriási siker a mozikban az új James Bond-film, amelyben őfelsége kedvenc titkos ügynöke ismét szembeszáll a rosszfiúkkal, és ágyba viszi a széplányokat. A mozi világának egyik legismertebb hőséről sok minden köztudott, de mi még így is találtunk egy sor olyan érdekességet, ami újdonságként szolgálhat. 

1. Bond származását tekintve félig skót (apai ágon), félig svájci (anyai ágon). A Fleming-regények szerint a szülei egy hegyi balesetben haltak meg 11 éves korában.

Forrás: giphy.com

2. Ian Fleming rengeteg mindent az életéből emelt át a Bond-történetekbe. Például a saját hírszerzői tapasztalatait a második világháborúból, de olyan konkrét elemeket is, mint a Goldeneye nevű jamaicai birtokának nevét, vagy hogy James Bond ugyanazokba az oktatási intézményekbe (a híres Eton elit középiskolába és az Edinburgh College-ba) járt, mint ő. Utóbbi mellesleg alkalmazta Sean Conneryt tejesemberként fiatalkorában.

3. A neve Bond. James Bond. Mégpedig azért, mert Ian Fleming a főhősének egy egyszerű, rövid, unalmas nevet szeretett volna választani, így ellenpontozva a hihetetlen kalandokat, amik megesnek a figurával. Ekkor került a kezébe egy madártani tudományos munka, egy bizonyos James Bond nevű ornitológus tollából.

4. Azt mindenki tudja, hogy mi Bond kedvenc itala: a vodka-martini felrázva, nem keverve. De miért? Ian Fleming regényeiben Bond még egy Vesper Martini nevű koktél ivott: gin, vodka és fehérbor keverékét. Az első James Bond-filmet viszont a Smirnoff vodkagyár is támogatta, cserébe pedig a gin elhagyását kérték az egyértelműbb reklám érdekében. A többi (koktél- és mozi-) történelem.

Forrás: giphy.com

5. Az ivási szokásairól sokat tudunk, de enni szinte sosem látjuk Bondot a filmekben. A regények erről is többet elárulnak: a kedvenc ételeinek listáján a hideg marhasült burgonyasalátával, a grillezett nyelvhal és a tejfölös omlett található.

6. Helyek, ahol James Bond szexelt már: vonat, repülőgép, erdő, jéghegy, kórház, tengeralattjáró, csónak, űrhajó, istálló.

7. A nők száma pedig, akikkel a 007-es a filmekben szexuális kapcsolatba került, már több mint ötvenre rúg. Ezen hölgyek közel háromnegyede előtte vagy utána (vagy közben) megpróbálta megölni. Nem az unalmas szexet szereti, az biztos!

8. Nem Sean Connery volt az első színész, aki eljátszotta James Bondot. A mozifilmek előtt ugyanis készült egy amerikai tévéfilm is 1954-ben a Casino Royale című Fleming-regény nyomán, ebben Barry Nelson alakította „Jimmy Bond”-ot.

9. A Bond-filmek egyik állandó és ikonikus képsora a főcímben látható „pisztolycső-szemszög” a 007-es felénk forduló és tüzelő sziluettjével. Nos, az első három Bond-film esetében az a sziluett nem a Bondot játszó Sean Connery volt, hanem a kaszkadőre, Bob Simmons, akivel egyszerűbb volt előre felvenni ezt a snittet.

Forrás: giphy.com

10. A szintén minden 007-es filmben kötelező dallamot, a híres „James Bond-témát” az első film zeneszerzője, Monty Norman nem is erre a célra komponálta: egy korábbi munkája, egy színpadi musical számára írta, csak mivel abból kimaradt, itt felhasználta a zenét, némileg áthangszerelve. Hát, eléggé bejött.

11. A világ leghalálosabb titkos ügynöke és legmenőbb szívtiprója pepi póthajjal? Nos, igen: Sean Connerynek már a 007-es eljátszásakor sem volt erőssége a dús hajkorona, így minden egyes Bond-filmben ilyesfajta kiegészítőre szorult.

12. Pierce Brosnan 007-es szerződése tartalmazott egy olyan záradékot, miszerint a színész szerepelhet más produkciókban a Bond-filmek között, de ezek egyikében sem viselhet szmokingot. Daniel Craig szerződéséről nem tudunk semmit, de lehet, hogy emiatt nem játszott semmiben a Skyfall óta: bizonyára csupa szmokingos filmtervvel keresték meg.

Forrás: giphy.com

13. A James Bond-jogokat birtokló és a filmek melletti produceri teendőket ellátó híres Broccoli család a nevét tényleg a brokkoliról kapta – mégpedig azért, mert az ő egyik ősük volt az első, aki behozta Amerikába a növényt a 19. században.

14. James Bond milliónyi rajongót hódított meg az idők során, közöttük pedig akadt két amerikai elnök is: John F. Kennedy és Ronald Reagan is bevallottan elkötelezett híve volt a 007-esnek, olyannyira, hogy nyilvános beszédeikben is megemlítették.

15. James Bond és a házasság? Igen! Két olyan James Bond is volt, aki elvett egy Bond-lányt. Az első közismertebb eset: az Őfelsége titkosszolgálatában című film végén a 007-es megnősül, de a nászúton gyorsan meg is gyilkolják élete szerelmét. A másik pedig a valóságban történt: Pierce Brosnan első felesége ugyanis az a Cassandra Harris volt, aki Bond-lányt játszott a Szigorúan bizalmasban Roger Moore oldalán. Harris korai halála miatt azt viszont már nem láthatta meg, ahogyan a férjéből is James Bond lesz.

Forrás: giphy.com

16. James Bond legújabb kalandja, a 007 Spectre – A Fantom visszatér több kategóriában is csúcstartó az eddigi Bond-mozik között. Ez a leghosszabb (148 perces), legdrágább (350 millió dolláros) és a legidősebb Bond-lányt (Monica Bellucci, 50) felvonultató filmje őfelsége kedvenc titkos ügynökének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.