7 igazi gengszter, akinek az élete filmet ihletett

film gengszter ihlet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bostoni alvilág egykori hírhedt ura, James „Whitey” Bulger a főhőse a most bemutatott Fekete misének, Johnny Depp alakításában. A mozi mindig is imádta a gengsztereket, és gyakran vitte filmre valóban élt és rettegett bűnözők életét. Összegyűjtöttünk hét emlékezetes példát.

Clyde Barrow - Bonnie és Clyde (1967)

Párjával, Bonnie Parkerrel együtt a nagy gazdasági világválság korszakának leghíresebb bankrablói közé tartoztak, és ők voltak a bűnözők világának egyik első médiasztárjai az utánuk folytatott hajtóvadászatról szóló újságcikkek és a róluk készült fotók révén. A történetükről Arthur Penn készített nagy hatású filmet Warren Beattyvel és Faye Dunaway-el egy olyan időszakban, amikor teljesen átalakult Hollywood és az amerikai film, és az európai újhullám nyomai fellelhetők ebben az azóta klasszikussá vált moziban is.

Al Capone - Aki legyőzte Al Caponét (1987)

A valaha élt talán leghíresebb gengszter az egyik legtöbbször filmre vitt gengszterfigura is egyben: számos mozifilmben és sorozatban tűnt fel az alakja az ötvenes évektől kezdve egészen máig. Brian De Palma filmje annak a kicsi rendőri csapatnak állít emléket, akik végül kimondottan az ő bebörtönzésére tették fel az életüket – a nagy ellenfelüket pedig Robert De Niro alakította, aki igazi gengszterspecialistának mondható.

Henry Hill - Nagymenők (1990)

Hisz például a Nagymenőkben is övé volt az egyik szerep, ha a főhős Henry Hillt nem is ő játszotta, hanem Ray Liotta. Hill önéletrajzát a szintén gengszterspecialista rendező, Martin Scorsese vitte filmre — amivel a hírek szerint a tanúvédelmi programban csücsülő egykori maffiózó is roppant elégedett volt.

Jacques Mesrine - Halálos közellenség (2008)

Hogy ne csak amerikai gengszerekről essék szó: Franciaország első számú közellensége volt a hatvanas-hetvenes években Jacques Mesrine, aki merész rablásai és szökései révén vált ismertté – meg persze a gyilkosságai révén. Az életéről két részes, epikus mozidarab készült Franciaország legjóképűbb rosszarcú színésze, Vincent Cassel főszereplésével.

John Dillinger - Közellenségek (2009)

Ha már merész rablások: a műfaj amerikai mestere John Dillinger volt, aki egészen ötletes és gyors módon tudta a bandájával kipakolni a bankokat, hogy aztán átszökjön az államhatárokon. Így ő lett az egyik oka annak, hogy megalakult a ma ismert FBI, az élete pedig számos filmet is ihletett. Legutóbb Michael Mann vitte filmre az alakját, Johnny Depp segítségével.

A Kray fivérek - Legenda (2015)

Szintén egy friss mozifilm: a hatvanas években London alvilágát két ikertestvér, Reggie és Ronnie Kray irányította, akik minden hasonlóságuk ellenére gyökeresen eltérő személyiségek voltak. Épp ezért Tom Hardy számára igazi jutalomjátékot jelentett, hogy belebújhatott mindkettőjük bőrébe ebben a stílusos gengszterfilmben.

James „Whitey” Bulger - Fekete mise (2015)

Johnny Depp nagy visszatéréseként ünnepli a kritika a Fekete misét, és valóban hátborzongató alakítást nyújt Boston egykori fő gengszterének szerepében – akit valójában az FBI segítsége juttatott a csúcsra. A bukása és eltűnése után pedig éveken át állt a legkeresettebb bűnözők toplistájának élén, csak egy bizonyos Oszama bin Laden tudta aztán megelőzni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.