Íme, a 10 kedvenc idézetünk Feldmár Andrástól

Fotó: Polyák Attila - Origo -
idézet barátság szerelem pszichológia Feldmár András
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Feldmár András matematikus, pszichológus, pszichoterapeuta. Tevékenysége szemben áll a pszichiátria hagyományos útjaival: elítéli a diagnosztizálás széles körben elterjedt módszerét és az ezen alapuló terápiát, a betegségek és az emberek címkézését, a gyógyszeres kezelést, másfelől pedig nem kifogásolja az LSD szakértő felügyelettel történő, terápiás szempontból indokolt használatát. Most összegyűjtöttük azokat a gondolatait, amiket mi magunk a legmélyebb egyetértésben fogadtunk tőle. 

Egyetlen dolog, ami megválthat minket, az a szeretet. De ahhoz, hogy ez megtörténjen, a szeretet vírusának afféle járványszerű sokszorozására van szükség. Ha a szeretetből nem lesz járvány, akkor beledöglünk. Mert ami megöl minket, az a hatalom. Azért nem lehet beszélgetni, mert senki nem akarja, hogy az igazság meggyőzze őt. És akkor ahelyett, hogy addig beszélgessünk, amíg a valóság meg nem mutatja magát mindkettőnknek, ami túl sokáig tart - ehelyett hogy ha nekem van hatalmam, akkor nem kell veled beszélgetnem, akkor csak azt mondom, hogy ez van, és ha nem egyezel bele, akkor megbüntetlek, akkor menj a francba.

Az élet nem betegség. Nem diagnózisra és kezelésre van szükségem, hanem arra, hogy képes legyek figyelni az életre. Arra, hogy megértsem, miért gondolom és miért teszem inkább ezt, mint azt, mi fontos és mi nem, mit jelent valami és mennyit ér. Ezt az odafigyelést régen filozófiának hívták, és ez a terápia is, egyszerű figyelem. De ma a terápiában túl kevés a filozófia, és a filozófiában túl kevés a terápia.

Feldmár András, pszichológus Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha a valóságom nem olyan izgalmas, mint a fantáziám, akkor ezért én vagyok felelős.

Minden, ami van, lehetett volna másképp. Miért ne? Minden útelágazásnál mehetek jobbra is, balra is. Ha jobbra megyek, mehettem volna balra, ha balra megyek, mehettem volna jobbra. Na és? Nincsen helyes út, bármerre is megyek, bajba kerülhetek, akadályokba ütközhetek. Csak önmagamat szomorítanám ok nélkül, ha azt képzelném, amikor baj történik, miután jobbra mentem, hogy jaj, balra kellett volna mennem! Mivel az időt nem lehet hátramenetbe kapcsolni, sohasem fog kiderülni, mi történt volna, ha balra mentem volna. Nincs rossz döntés. De újra és újra kell dönteni, nem szabad hátra nézni, mindig csak előre haladunk.

A másik dolog, amit tudunk tenni egymásért, az, ha bátorítjuk egymást. Lélegzetelállító rájönni arra, hogy mennyire az ellenkezőjét kapjuk a családban, mennyire az ellenkezőjét kapjuk a társadalomban. Nem bátorítjuk egymást. Angolul a bátorság courage. A cour jelentése: szív. Tehát a bátorítás, bátorság valami a szívvel, és nem az aggyal kapcsolatos. Nem az agyhoz kell beszélni, hanem a szívhez, és a bátorítás az egyik szívből a másik szívbe megy. Akinek nincs szíve, aki önmaga sem bátor, az nem tud bátorítani.

Ha mélyen belegondolok, nincs olyan cselekedet, aminek csak jó következményei lennének. És nincs olyan rossz, amiből csak rossz ered. Cselekedeteinkkel úgy sietünk a jövőbe, mint egy motorcsónak a vízen, mögöttünk a hullámok jobbra is, balra is kiterjednek. Ha csak jobbra akarunk hullámot, balra nem, akkor meg kell torpannunk, képtelenek leszünk bármit is cselekedni.

Azért, ami két ember között történik, mindketten felelősek. A jóért is, a rosszért is.

Az egyetlen útmutatás, amit azzal kapcsolatban adhatok, hogyan neveljük fel a gyerekeinket: ne szégyenítsük meg őket! Ne alázzuk meg őket! Semmiképpen se! És ha más viselkedne így velük, védjük meg őket!

A düh nagyon hasznos érzelem, azt jelzi, hogy valamit meg akarok változtatni. De erre is kitaláltunk orvosságot, mert konzervatívak vagyunk, és a legjobb az, ha soha semmi nem változik. Így aztán előfizetünk az unalomra. És amikor unatkozunk, akkor tulajdonképpen várunk a halálra. Mert a halál megszabadít ebből a rettenetes unalomból.

Akkor vagy otthon, amikor nincsenek elvárások, amikor az lehetsz, aki vagy. És a másik örömet lel benned, nem akar megváltoztatni, és nem kritizál, hanem örül neked úgy, ahogy vagy.

Így dobd fel a karácsonyi üdvözlőlapot - Jókívánság-tippekhttp://www.life.hu/kult/20151211-igy-dobd-fel-a-karacsonyi-udvozlolapot-frappans-meghitt-vicces-jokivansag-tippek.htmlAz ünnep elmaradhatatlan kellékei a képeslapok és a gyönyörűen becsomagolt ajándékokon a díszes kis cetlik, amelyeken szeretetteljes vagy éppen vicces mondatokkal rukkolhatsz elő. Íme, a legjobb üzenetek, amikkel te leszel a legmenőbb a családban! Kult--Kapitány, süllyedünk! – A hét legemlékezetesebb hajótörés a mozibanhttp://www.life.hu/kult/20151215-kapitany-sullyedunk-a-7-legemlekezetesebb-hajotores-a-moziban-mentocsonak-a-poszeidon-katasztrofa.htmlA tenger szívében című friss filmben egy óriási bálna süllyeszt el egy vitorlás hajót, amelynek legénysége aztán mindentől távol próbál meg életben maradni a nyílt tengeren. Mi pedig azzal próbálkozunk meg, hogy ezek után összegyűjtsük egy listára a legfontosabb filmes hajótöréseket. Kult--„Hálás kézcsókokkal megköszöné azokat a boldog szülőknek” – A karácsony ünnepe régen és mosthttp://www.life.hu/kult/20151209-karacsony-regen-es-most-kepeslapok-vasarok.htmlMint minden, a szeretet ünnepe is évről évre változik. A karácsonyi szokások közül néhány lassacskán elmarad, és újak lépnek a helyükbe. Gondoljunk csak az üdvözlőlapokra: míg korábban hosszú sorok kígyóztak a postahivatalokban hetekkel az ünnep előtt, ma már legfeljebb egy, a közösségi oldalunk üzenőfalára kiposztolt képüzenetre futja. De milyen volt a karácsony régen? KultThinkstock7 igazi gengszter, akinek az élete filmet ihletetthttp://www.life.hu/kult/20151127-7-igazi-gengszter-akinek-az-elete-filmet-ihletett-clyde-barrow-al-capone-henry-hill-jacques-mesrine.htmlA bostoni alvilág egykori hírhedt ura, James „Whitey” Bulger a főhőse a most bemutatott Fekete misének, Johnny Depp alakításában. A mozi mindig is imádta a gengsztereket, és gyakran vitte filmre valóban élt és rettegett bűnözők életét. Összegyűjtöttünk hét emlékezetes példát. KultOrigoAmit még nem tudtál James Bondról: különleges érdekességek a 007-esrőlhttp://www.life.hu/kult/20151110-amit-meg-nem-tudtal-james-bondrol-kulonleges-erdekessegek-a-007-esrol.htmlNálunk is óriási siker a mozikban az új James Bond-film, amelyben őfelsége kedvenc titkos ügynöke ismét szembeszáll a rosszfiúkkal, és ágyba viszi a széplányokat. A mozi világának egyik legismertebb hőséről sok minden köztudott, de mi még így is találtunk egy sor olyan érdekességet, ami újdonságként szolgálhat. Kult--Gesztesi Károly: "az elmúlt egy hónap szenzációhajhász sajtóhadjárata miatt fél évre alkotói szabadságra vonulok"http://www.life.hu/kult/20151107-gesztesi-karoly-alkotoi-szabadsagra-ment-de-megis-fellep-debrecenben.htmlGesztesi Károly múlt héten közleményben tudatta: alkotói szabadságra megy. A Blikk azonban úgy tudja, a színész továbbra is fellép. KultFotó: Zsigmond László/Life.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.