17 speciális érdekesség az új Star Wars-filmről, spoilermentesen

Forrás: Youtube -
Star Wars film érdekesség sci-fi mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tombol a Star Wars-őrület világszerte, dőlnek a bevételi rekordok, mi pedig a jeles esemény kapcsán összegyűjtöttünk egy adag érdekességet az új filmről — amit azok is nyugodtan elolvashatnak, akik még csak azután fognak beülni rá.

1. 2012-ben vásárolta meg a Disney közel 5 milliárd dollárért a Lucasfilmet magától George Lucastól, vele együtt pedig a Star Wars-jogokat is. Ekkor jelentették be, hogy új trilógia fog a két eddigi mellé készülni — ennek első darabját láthatjuk most. És így ez az első Star Wars-film, aminek elején nem a 20th Century Fox fanfárjai harsannak fel.

2. Kezdetben úgy volt, hogy tanácsadóként a Star Wars atyja és korábbi birtokosa, George Lucas is részt vesz Az ébredő erő megalkotásában tanácsadóként. Ám végül nem vették figyelembe az ötleteit, aminek a rajongók igencsak örültek, mert Lucas már jó ideje a begyükben volt a felemásra sikeredett előzménytrilógia és animációs szériák, meg a klasszikus filmek mindenféle változtatásokkal spékelt újra- és újrakiadásai okán.

3. Maga George Lucas is bevallotta, hogy ezek után olyan volt neki elmenni a premierre, mint egy exfeleség esküvőjére.

George Lucas a Star Wars 7: Az ébredő erő filmpremierjén Forrás: AFP/Justin Tallis

4. A klasszikus trilógia alkotói közül viszont így is sokan visszatértek: Lawrence Kasdan forgatókönyvíró, John Williams zeneszerző, egykori legendás karaktereik bőrébe bújva pedig Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Peter Mayhew (Chewbacca) és Anthony Daniels (C-3PO) is.

5. 2014 tavaszán kezdődött a forgatás, többek között Izlandon, Abu Dhabiban, Skóciában és Kaliforniában.

6. A rendező J. J. Abrams elképzelései nyomán a filmben a lehető legkevesebb számítógépes trükköt és CGI-t használtak, igyekeztek minél több díszletet, eszközt, járművet valóban megépíteni.

7. Az ébredő erő fénykardpárbajait másképp képzelték el az alkotók, mint a korábbi filmekben: az eredeti trilógia kendóra emlékeztető koreográfiát használt, az előzményfilmek pedig akrobatikus és villámgyors mozgásokat. Most minél inkább életszerű, izzadtságos küzdelmet akartak megteremteni — ezzel a benne résztvevők viszonylagos tapasztalatlanságára is utalva.

8. A forgatáson Harrison Ford eltörte a bokáját az Ezeréves Sólyom egyik bezáródó ajtaja miatt. A rendező J. J. Abrams pedig gerincsérülést szenvedett, miközben odarohanva segíteni próbált neki, így a film egy részét orvosi fűzőben volt kénytelen levezényelni utána.

John Boyega, Csubakka és Harrison Ford a Star Wars: Az ébredő Erő című filmben Forrás: Fórum Hungary

9. A forgatás 2014 november 3-án fejeződött be.

10. Noha hatalmas volt a titkolózás a film története körül, és szigorú biztonsági intézkedések szavatolták, hogy semmi se szivárogjon ki, egyetlen kivételt mégis tettek az alkotók: egy rákbeteg Star Wars-rajongónak, Daniel Fleetwoodnak maga a rendező J.J. Abrams vitte el a film nyers változatát novemberben, hogy láthassa még a halála előtt otthon a filmet. Fleetwood néhány nappal később hunyt el.

11. „Chewie, hazaértünk.” – Az ébredő erő egyik mondata már azelőtt szállóige lett, hogy a film kijött volna: az előzetesben sütötte el az ismét Han Soloként felbukkanó Harrison Ford, és minden Star Wars-rajongó vágya sűrűsödött össze benne.

12. A Star Wars – Az ébredő erő a bemutatója óta lényegében minden bevételi rekordot megdöntött, vagy meg fog dönteni: a legtöbb elővételben eladott jegy és a legjobb nyitóhétvége már fölényesen kipipálva (Amerikában és Magyarországon is), a többi pedig még csak most következik — és az Avatar első helye a valaha volt legsikeresebb filmek listáján szinte biztosan a múlté lesz.

13. Noha senki nem venné észre, az új filmben szerepel Ewan McGregor is, aki az előzménytrilógiában a fiatal Obi-Wan Kenobit alakította. Egy bizonyos látomásjelenet alatt ugyanis másoké mellett az ő hangja is megszólal, amint Obi-Wanként szólítja a látomást átélő főszereplőt.

Ewan McGregor, mint Obi-Wan Kenobi Forrás: InterCom

14. Ugyanígy hallatszik ebben a jelenetben a korábbi filmekben Yodát „szinkronizáló” Frank Oz hangja is, sőt még a klasszikus trilógia Obi-Wanja, a már halott Sir Alec McGuiness is kimondja az ominózus új szereplő nevét, hangmérnöki trükk segítségével.

15. James Bond a Star Warsban? Igen! Daniel Craig egy úgynevezett kameószerep kedvéért beugrott Az ébredő erő forgatására: egyetlen jelenetben bukkan fel, és akkor sem látszik belőle semmi, mert rohamosztagos egyenruha takarja tetőtől talpig. (A jedi elmetrükknek viszont nem tud ellenállni...)

16. Mostantól a páratlan években sorozatban kapjuk a Az ébredő erő folytatásait — a páros években pedig egyéb, Star Wars-univerzumban játszódó, de a fő történethez szorosan nem kapcsolódó mozikat.

17. Ezek közül az első így 2016 telén érkezik, és a Rogue One: A Star Wars Story címet viseli, és a Halálcsillag tervrajzát megszerző hős pilótákról szól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.