Az év legfényesebb eseményére készül az Operaház

Operaház Shakespeare Estély operabál Magyar Állami Operaház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sosem látott pompa és egy hagyomány, mely évről évre újjáéled. Az Operaház által szervezett éves, tematikus eseményt idén február 6-án Shakespeare Estély címmel rendezik meg. A sztárvendég Plácido Domingo lesz, az Operát pedig idén először megnyitják a legszélesebb közönség előtt.

Egy estély, ami a közhiedelemmel ellentétben nem a fényűzésé, hanem a nívós szórakoztatásé és a jótékonykodásé is, egy estély, amely során a sztárvilág képviselői, az üzleti, illetve politikai élet legismertebb arcai is végigvonulnak a vörös szőnyegen. Egy estély, mely a legexkluzívabb helyszínnel és vendéglátással várja a látogatókat.

A tavaly megrendezett Faust Bál idejére teljes díszbe borult az Operaház. Forrás: Magyar Állami Operaház

Az Operaházban idén február 6-án

Shakespeare munkássága előtt tisztelegnek majd,

és mind a díszleteket, mind a hangulatot illetően a reneszánsz életérzés fog dominálni. Ebből az alkalomból az egész Operaházat megnyitják a vendégek előtt, akiket pompás dekoráció és korhű ruhába öltözött személyzet fogad majd.

Az esemény sztárvendége Plácido Domingo lesz, aki most először lép majd fel az Operaház színpadán. Az estély exkluzivitását a belépőjegyek ára is jelzi: míg 1886-ban az Operaház által szervezett első társasági eseményre 5 forintot kértek el a jegyért, addig a Shakespeare Estélyre a legolcsóbb jegy 9 ezer, a legdrágább azonban 200 ezer forintba kerül.

Plácido Domingo, a Shakespeare estély sztárvendége Forrás: Magyar Állami Operaház

Az Operaház által szervezett rendezvényeknél már évszázadok óta nincs jelentősebb társasági esemény Magyarországon, annak ellenére, hogy a közgondolkodásban nagyon eltérő képek élnek róla. Míg sokan kétségbe vonják szükségességét, és felesleges, csupán

gazdagok számára megrendezett urizálásnak tartják,

addig mások egy olyan fontos társasági eseménynek látják, mely amellett, hogy jótékony célokat szolgál, még a gazdasági életet is fellendíti. Idén erről nem lehet vitát nyitni, hiszen 2016-ban átalakult az esemény, operarajongó vagy csak szórakozni vágyó tömegek előtt nyílt meg a lehetőség a jegyvásárlásra.

Eslőbálozók a Magyar Állami Operaházban Forrás: Magyar Állami Operaház

Kíváncsi vagy rá, mi történik az Operaház idei nagyszabású eseményén, a Shakespeare Estélyen? Kivel érkeznek a hírességek, milyen ruhába bújnak, és hogyan báloznak hajnalig? A Life.hu élőben közvetíti majd az eseményt, így percről percre végigkövetheted, mi zajlik az ország legimpozánsabb estélyén.

Az esemény persze komoly üzleti megállapodások vagy együttműködések elindításának színtere is lehet. Arról nem is beszélve, hogy a művészvilág képviselőit is összehozza a lehetséges támogatókkal, mecénásokkal.

A hazai sztárvilág is fontos fórumának tartja az Operaház által szervezett rendezvényt, amit mindig fokozott médiafigyelem kísért. A Shakespeare Estélyre – ahogyan az Opera eddigi két, tematikus összművészeti estjére is – csak egyedi akkreditációval érkezhetnek tudósítók, a résztvevő médiumok közül pedig a Life.hu készíti az egyetlen „percről percre" anyagot. A tavalyi Faust Bálon Vajna Tímea a közösségi oldalon posztolt lenyűgöző öltözéke is nagy sajtóvisszhangot váltott ki, mely egyes becslések szerint közel milliós nagyságrendre rúgott.

Keleti Andrea, Kovács Zoltán és Tomasovszky Judit a tavaly megrendezett Faust Bálon. Forrás: Magyar Állami Operaház

Évszázados siker

Ahogyan azt korábban is említettük, az Operaház által szervezett társasági események töretlen sikere évszázadok óta tart: az elsőt 1886 márciusában rendezték meg az arisztokrácia és a pénzvilág kiválóságai számára, a századforduló elején pedig olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy havonta rendeztek ilyen összejöveteleket – minden esetben jótékony céllal. Ezeken az eseményeken vezették be az elsőbálozó fiatalokat a társasági életbe, a cél pedig az volt, hogy párt találjanak maguknak – ez ma már kevésbé hangsúlyos.

A Saul fia elnyerte az amerikai filmkritikusok díját ishttp://www.life.hu/kult/20160118-a-saul-fia-elnyerte-az-amerikai-filmkritikusok-dijat-is.htmlNemes Jeles László Saul fia című alkotása kapta a legjobb idegen nyelvű film díját az észak-amerikai film- és televíziós kritikusok legfontosabb díjainak gáláján helyi idő szerint vasárnap este Santa Monicában. KultOrigoRangos díjat nyert a VOLT és a SZIGEThttp://www.life.hu/kult/20160114-european-festival-awards-dijat-nyert-a-volt-es-a-sziget-fesztival.htmlSzerdán késő este adták át a legnagyobb nemzetközi fesztiválelismerés, a European Festival Awards díjait a hollandiai Groningenben tartott gálán. Két szigetes fesztivál is az élen végzett: a Telekom VOLT Fesztivál a közepes méretű rendezvények versenyében lett Európa legjobbja, míg a Sziget a „legjobb programkínálat" kategóriában lett első.Kult--Nagyon obszcén fotó készült Kern Andrásrólhttp://www.life.hu/kult/20160114-kern-andras-bemutat-gondolj-ram-cimu-filmjenek-plakatjan.htmlA Kossuth-díjas színművész legújabb, Gondolj rám című filmjének plakátjához készült obszcén fotó Kern Andrásról. A képet trágárnak ítélte meg az Önszabályozó Reklámtestület, így a plakátok nem kerülhetnek az utcákra - értesült a Blikk. Kult--Gwendoline Christie újabb titkot árult el a Star Warsrólhttp://www.life.hu/kult/20160201-star-wars-sztar-ebredo-ero-szazados.htmlA Star Wars rajongók örülhetnek, ugyanis izgalmas részletekre derült fény a film nyolcadik és kilencedik epizódjáról. KultOrigoAz Antarktisz egy darabja Münchenben van - Opera készült a Déli-sarkrólhttp://www.life.hu/kult/20160201-opera-south-pole-muncheni-nemzeti-szinhaz-miroslav-srnka.htmlNagy sikert aratott a South Pole című opera ősbemutatója, amit vasárnap este tartottak a Müncheni Nemzeti Színházban. KultOrigoAz Elfújta a szél meglepő kulisszatitkaihttp://www.life.hu/kult/20160131-kulisszatitkok-az-elfujta-a-szel-forgatasarol.htmlScarlett O'Hara és Rhett Butler ikonikus szerelme 1939-ben debütált a filmvásznon, az Elfújta a szél sikere pedig lassan 80 éve töretlen. Nők milliói olvadoznak még ma is a sármos Clark Gable-től; a valaha volt egyik legszebb színésznőt, Vivien Leigh-et, pedig ugyancsak tömegek csodálják. Most néhány érdekes kulisszatitkot hoztunk el nektek ezzel a filmmel kapcsolatban. Kult

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.