14 millió dollárt fizetnek a világ legnépszerűbb dalért

film dal per jogdíj születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Warner/Chappell Music zeneműkiadó lemond a világ egyik legismertebb dala, a Happy Birthday To You szerzői jogáról, sőt visszafizet 14 millió dollár "illegálisan" beszedett jogdíjat is.

Amerikai lapok bírósági iratokból értesültek a decemberi megállapodásról, amelyet még egy bírónak is jóvá kell hagynia. Erre márciusban kerülhet sor. Egyes becslések szerint a Warner/Chappell Music évente akár 2 millió dollárt is beszedhetett jogdíj címén a dal nyilvános előadásai és filmekben való felhasználása után.

A világhírű dal története 1893-ig, a Good Morning to All című dalocska publikálásáig nyúlik vissza. Az óvodai daloskönyvben megjelent nótát Mildred Hill és testvére, Patty írta.

A Good Morning to All dallama később a jól ismert - és a bírósági feljegyzések szerint ugyancsak Patty által írt - Happy Birthday-szöveggel vonult be a köztudatba. A családi körben vagy magán összejöveteleken éneklő embereket nem fenyegette a pereskedés kockázata, ám ha a dalt kereskedelmi célokra, például filmekben használták fel, akkor a Warner behajtotta a jogdíjakat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.