Íme, a 7 legemlékezetesebb film a leszbikus szerelemről

film mozi leszbikus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A héten mozikba kerülő, hatszoros Oscar-jelölt Carol a nők közti szerelem nevezetes regényét vitte mozivászonra Cate Blanchett és Rooney Mara főszereplésével — mi pedig ezen alkalomból összegyűjtöttük a legfontosabbnak tartott és kedvenc filmjeinket ebben az izgalmas témában.

A válogatásunkban igyekeztük azokra a filmekre koncentrálni, amelyek a nők közti viszonyokból valóban inkább a szerelemmel és a párkapcsolatokkal foglalkoznak, nem pedig csak erotikus adalékanyagként használnak leszbikus/biszex karaktereket és szexjeleneteket.

Egymásra nézve (1982)

Galgóczi Erzsébet írónő maga is a női nem híve volt, a saját kisregényét ő írta filmre Makk Károly mozija számára. 1982-ben még büntetendőnek számított a homoszexualitás Magyarországon, így a film témája enyhén szólva is kényesnek bizonyult, ám végül nemcsak a cenzúrán csúszott át, de még Cannes-ba is eljutott. A történet a még kevésbé toleráns ötvenes években játszódik, amikor az újságíró főhősnő szerelme férjes kolléganője iránt végül tragédiához vezet.

Fülledtség (1996)

A Wachowski-testvérek Mátrix előtti (és sokak szerint máig legjobb) filmje egyszerre bűnügyi-átverős sztori és két nő szerelmének története. A vagány és börtönviselt Gina Gershon egy lakásfelújításon dolgozik, amikor forró érzelmek támadnak közte és a szomszédban élő kirakatbarátnő között. Így együtt szőnek tervet az utóbbi gengszter pasijának lenyúlására és a szökésre, de nem minden a tervek szerint alakul.

Redvás Amal (1998)

Ebben a remek svéd „tinifilmben” a saját nem felfedezése összekapcsolódik a szexualitás ébredésével és a felnövéssel: kiskamasz lány hőse egyik osztálytársnőjébe szeret bele, és valamiféle viszonzást is talál, de aztán persze nem olyan egyszerű az ilyesmi egy kisváros és egy kis iskola közegében.

A gyerekek jól vannak (2010)

Julianne Moore és Annette Bening olyan középkorú, régóta együtt élő leszbikus házaspárt játszanak ebben a humort és drámát érzékenyen vegyítő filmben, akiknek már tinikorú gyerekeik is vannak — a gyerekek pedig egyszer csak előállnak azzal, hogy szeretnék megismerni a biológiai apjukat is. Nehéz kérdések, emberi válaszok.

Adéle élete (2013)

A 2013-as mozis év egyik nagy szenzációja volt ez a francia film, amely a cannes-i Arany Pálmát is elnyerte, és amely szó szerint testközelből, lecsupaszító közelképekben mutatja meg egy szerelem megszületését, párkapcsolattá válását, elmúlását és utóéletét. És ugyan a filmben mindez két lány között és explicit szexjeleneteket sem mellőzve történik, mégis könnyedén a saját viszonyainkra is ismerhettünk benne.

The Duke of Burgundy (2014)

Magyarországon forgott egy Magyarországon élő angol filmes rendezésében ez a különleges film, amely a hatvanas-hetvenes évek erotikus filmjeinek világát felidézve, de közben kimondottan szerzői filmes módon mesél két nő párkapcsolatáról. Amely a BDSM-et is magába foglalja, és amelyben nem mindig az az alárendelt, aki elsőre annak tűnik.

Carol (2015)

Patricia Highsmith azonos című könyvét a leszbikus szerelem kultuszregényének tartják, és most jött el az az idő, amikor már a vászonra költözhet olyan módon, hogy nem a benne foglalt szerelem pikáns/botrányos/különleges voltával foglalkozik a közvélemény. Hanem például azzal, milyen lenyűgözőt alakít benne súlyos döntések előtt álló gazdag dámaként és anyaként Cate Blanchett, vagy szerelembe eső ártatlan áruházi eladólányként Rooney Mara.

Így csábít az utca embere - A legbizarrabb Valentin-napi meglepetésre bukkantunkhttp://www.life.hu/kult/20160209-igy-csabit-az-utca-embere.htmlHogyan ünnepli a Valentin-napot az utca embere? Egyáltalán ünnepli-e? A Life.hu nagyszájú riportere mindent megtudott. Azt is, amit valójában nem akart hallani. Kult--Romantikus Valentin-napi filmajánló, ha összebújva moziználhttp://www.life.hu/kult/20160208-romantikus-valentin-napi-filmajanlo-ha-osszebujva-moziznal.htmlTévé előtt? Moziban? DVD-ről? Mindegyik verzióra vannak ajánlataink, ha a Valentin-napot a szerelmeddel kettesben, romantikus filme(ke)t nézve töltenéd. Íme 3 x 3 film a szerelem napjára! Kult--80 éves Hollywood leghíresebb bajszosa: íme, a leghíresebb Burt Reynolds-filmek!http://www.life.hu/kult/20160210-80-eves-hollywood-leghiresebb-bajszosa-ime-a-leghiresebb-burt-reynolds-filmek.htmlEgy páratlan karriert is ünneplünk ma a jubileumi születésnap mellett Burt Reynolds-al, melynek kapcsán összegyűjtöttük a legfontosabbnak tartott és kedvenc filmjeinket az egykori hollywoodi férfiideáltól. KultAFPMindent a rozé pezsgőkről - A friss trend mögött évszázados történelem áll http://www.life.hu/kult/20160208-tudnivalok-es-receptotletek-a-roze-pezsgokhoz.htmlAkár otthon, akár egy sikkes étteremben telik majd a Valentin-nap, az alkalomhoz semmi nem illik jobban, mint egy palack pezsgő. Egy rozé pezsgő például eleganciát és stílust ad a közös estéhez, teli van a tavaszt idéző gyümölcsösséggel, a hozzá illő ételekkel pedig valódi luxus élmény. De minek köszönheti a sikerét az ellenállhatatlan pink színen túl? Talán meglepő, de a friss trend mögött komoly szakmaiság és évszázados történelem áll. KultThinkstockNégy teljesen átlagos ember, akinek egy híresség tette tönkre az életéthttp://www.life.hu/kult/20160122-4-teljesen-atlagos-ember-akinek-egy-hiresseg-ashley-greene-roman-polanski-bill-cosby-hulk-hogan.htmlEgy hírességgel való találkozás a legtöbbször izgalmas élmény, ám vannak olyan esetek is, amelyekben ez a pillanat inkább megkeserítette, sőt tönkretette néhány ember életét. KultAFPFoglalkozása: viharvadász - George Kourounis, a profi kalandorhttp://www.life.hu/kult/20160113-george-kourounis-a-profi-kalandor-viharvadasz-portre.htmlAmikor más fedezékbe húzódik, ajtót, ablakot bedeszkáz és reszketve kuporog egy sötét sarokban, Gerorge Kourounis a legboldogabb ember a világon – ekkor jön el az ő ideje. Lehet trópusi ciklon, tornádó vagy hurrikán, ő azon töpreng, hogyan tudna a tomboló viharokhoz a legközelebb férkőzni. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.