A tibeti gyógyászat paradicsomában forgatott egy magyar rendező

Forrás: Miklós Ádám -
tibeti gyógyászat Menla hagyatéka rendező Miklós ádám India dalai láma Tibet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pár hete lenyűgöző filmet forgatott egy magyar stáb a tibeti gyógyászatról, gondoltuk kifaggatjuk őket, miben áll a keleti gyógyítás titka. 
Forrás: Miklós Ádám

Hogyan kerültél kapcsolatba a beteg hölggyel, akiről a film szól, honnan az ismeretség?

Adam: Vijayjal Dharamszalában, a tibeti klinikán találkoztunk, és egy orvos ajánlására kezdtünk el vele forgatni. A nyelvi akadályok ellenére nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot.

Miben más a tibeti gyógyítása a rákbetegségnek, mint az európai?

Forrás: Miklós Ádám

Mennyi ideig forgattátok a filmet?

Adrián: A forgatás összesen két hónapig tartott. Egy hónapot töltöttünk a dél-indai Bangalor (ma Bengaluru) városában, dr. Dorjee Rhapten Neshar klinikáján, aki a tibeti gyógyászat egyik kiemelkedő egyénisége. A második hónapban a Himalája lábainál fekvő Dharamszala város lett forgatásunk helyszíne. A város nemcsak azért híres, mert itt található Őszentsége, a dalai láma temploma és egyben a tibeti kolónia központja, hanem itt működik a tradicionális tibeti orvoslás legfőbb intézménye, a Men-Tsee-Khang is.

Forrás: Miklós Ádám

Mióta jársz ki Tibetbe?

Adrián: A film a tibeti gyógyászatról szól, mi azonban nem jártunk Tibetben. Indiában, Dharamszalában van jelenleg a tibeti orvoslás központja. Őszentsége, a dalai láma ebben a városban telepedett le, miután kénytelen volt elmenekülni Tibetből.

Forrás: Miklós Ádám

Milyen volt a személyes találkozás a dalai lámával? Milyen hatással volt rád egy ekkora tanító, mester? Miről beszélgettetek?

Adrián: Hatalmas élmény volt, ahogy nagy mosollyal fogadott, majd megáldott minket. Első filmünk, a Dolma lányai volt a beszélgetésünk témája. Megköszönte, hogy elkészítettük a filmet, és elmondta, hogy fontosnak tartja ezt a témakört.

Téged gyógyítottak meg már tibeti orvosok? Ha igen, milyenek a tapasztalataid?

Adrián: Betegség nélkül megúsztam a forgatási hónapokat, így nem volt szükségem a tibeti orvosok kezelésére, ettől függetlenül kértem egy általános vizsgálatot. Ami meglepő volt, hogy korábbi betegségeket és az életmódomat pontosan tudták a pulzusomból diagnosztizálni.

Hogy jutottál be a szerzetesekhez? Azokba a „műhelyekbe”, ahol a gyógyszereket készítik?

Mit gondolsz, ha valaki nem buddhista, nem meditál, akkor is teljes mértékben hatnak ezek a gyógyszerek?

Adam: Ahogy a filmben az egyik szerzetes orvos is mondja: „Nem kell buddhistának lenni, ahhoz, hogy valaki a tibeti gyógyászatot válassza.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.