"Nem volt szép, de megállt a levegő" - Egykori szerelmei meséltek Psota Irénről

Forrás: MTI/Kollányi Péter -
színpad Psota Irén szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szenvedélyesen tudott szeretni, folyton tele volt meglepetéssel, és mindig éhezett - Így emlékeztek egykori szerelmei a múlt csütörtökön elhunyt Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőre, aki egyben a Nemzet Színésze is.

„Egyszer megjegyezte valaki, milyen rosszkedvű vagyok. Azt válaszoltam, hogy én is ember vagyok, miért ne lehetnék szomorú. A boldogság nem valami globális jelenség. Élvezem a napsütést, szeretem a virágokat, örülök a kutyámnak. Apró örömökből áll össze az egész" - mondta Psota Irén egy interjúban,

de milyen is lehetett a Psota Irén a színfalak mögött?!

„Az ideges alkatú, karcsú lányt gyerekkora óta szörnyű éhség gyötörte, nem tudott betelni az étellel. Irén hóna alatt mindig volt egy fél cipó vagy valami, hogy legyen mit enni” – idézi fel a múltat Makk Károly filmrendező, Psota Irén volt párja.

Psota Irén mindig éhezett Forrás: MTI/Zih Zsolt

„Egyszer csak beállított egy lány. Nem volt szép, de megállt a levegő, amikor megjelent. Gyönyörű dióbarna szemei voltak, hatalmasak, vékony, kevés hajacskája volt, magas homloka” – mondta

Seregi László táncművész, aki amint meglátta, lenyűgözte a színésznő kisugárzása.

Psota Irén Forrás: Facebook/Eszenyi Enikő

Psota óriási meglepetést okozott, amikor annak ellenére is, hogy mindenki tudta róla, hogy mennyire fontosab számára az érzelmek, ő hozzáment egy dramaturg fiúhoz, akihez nem fűzték érzelmek - számolt be a hvg.hu.

Pár hónappal később találkozott egy belsőépítésszel, Molnár Józseffel. A férfi olyannyira elvarázsolta, hogy egybekeltek, de a boldogságuknak a férfi kétes ügyletei vettek véget: a férfit 10-15 évnyi börtönbüntetésre ítélték. Irén sokáig látogatta, mindent megtett a férfiért, de egy év múlva csillapodtak az érzelmei, mivel megismerkedett Ungvári Tamás műfordítóval,

aki hamarosan a harmadik férje lett.

„Én csak egy pótférjként szerepeltem. Minden nyilatkozatában és könyvében különben mondja is, hogy nekem tulajdonképpen egy férjem volt” – emlékszik vissza Ungvári Tamás.

Mégis ez volt Psota Irén leghosszabb házassága: 12 évig éltek együtt.

Psota Irén kétszer kapott Kossuth-díjat Forrás: MTI/Kollányi Péter

Psota Irén múlt csütörtökön, 86 éves korában hunyt el. Tehetségét sokszor sokféleképpen elismerték: kétszer kapta meg a Kossuth-díjat és a Jászai Mari-díjat is, 1996 óta a Halhatatlanok Társulatának tagja,

2000-ben pedig a Nemzet Színészévé választották.

"Nem bírnék egy percig nyugton maradni. A tétlenség számomra egyenlő a halállal.
Képtelen vagyok várakozni. Ha valaki elkésik a randiról, engem már nem fog ott találni. Minden percet hasznosan kell élnem. Tudja, mi lesz a fejfámra írva? »Meghalt, mert ráért«" - mondta egyszer.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.