20 érdekesség a 20 éves Trainspottingról

film érdekesség mozi Trainspotting
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alig néhány nappal ezelőtt múlt pontosan két évtizede, hogy Angliában bemutatták a Trainspottingot, ennek kapcsán pedig összegyűjtöttünk egy nagy adag kevéssé köztudott információt a híres-neves kultfilmről.
  • A híres „Válaszd az életet!” monológ eredetileg a film közepe táján hangzott volna el. Amikor azonban Danny Boyle és John Hodge forgatókönyvíró valami igazán ütős kezdést keresett a filmhez, eszükbe jutott, hogy előrehozhatnák ezt.

    Eléggé bejött.

Forrás: giphy.com
  • A film alapjául szolgáló, azonos című regény szerzője, Irvine Welsh egy apró szerepben feltűnik a filmben: ő játssza Mikey Forrestert, Renton dealerét.
  • A nevezetes Skócia Legrosszabb Vécéje jelenethez a gusztustalanul mocskos fülkebelsőt illatos csokoládé szétkenésével oldották meg.

  • A Spudot játszó Ewen Bremmer korábban a regényből készült színpadi változatban Rentont alakította.
  • A heroinbelövős közeli képekhez a kellékes csapat készített egy speciális műkezet, élethű bőrrel, erekkel, sőt kiserkenő vérrel az injekciós tű nyomán.
  • A film híressé vált, egyedi grafikájú plakátján és promóanyagain ott látható egymás mellett az összes főszereplő, egyet kivéve: Kevin McKidd (Tommy) ugyanis épp nyaralni volt a fotózás idején.
Forrás: giphy.com
  • A Renton tini szexpartnerét játszó Kelly Macdonald számára ez volt élete első színészi munkája, és Glasgow utcáin szórólapokon szereplőket keresve fedezték fel. Danny Boyle kimondottan ismeretlen arcot akart erre a szerepre, akiről elhiszik idősebb létére is (Macdonald 19 volt akkor), hogy iskolás lány. A színésznő máig őrzi azt a bizonyos szórólapot.

  • Egy interjúban a Begbie-t alakító Robert Carlyle elárulta, hogy a figurát látens homoszexuális fickóként képzelte el, és így építette fel az alakítását – szerinte Begbie azért ennyire agresszív és dühös a világra, mert fél vállalni önmagát. A regényt író Irvine Welsh ezt egy érvényes megközelítésnek nevezte. (A regényben amúgy Begbie egy nagydarab, melák fickó, Carlyle pedig kimondottan vékonydongájú.)
  • Begbie bajuszát Robert Carlyle a híres Liverpool-focista Ian Rush arcszőrzetéről mintázta.

  • A film címe magyarul „vonatfigyelést” vagy „vonatszámolást” jelent, ami egy valóban létező, és meglehetősen fura hobbi, de Irvine Welsh szerint a heroinozás tökéletes metaforája. Mindenesetre jó kis lefordíthatatlan cím, meg is hagyták az eredetit szinte minden országban, még a hardcore filmcímfordítások hazájában, azaz nálunk is.
  • Ezzel szemben a filmbeli karakterek skót akcentusa olyan durva, hogy azt nem lehetett minden országban meghagyni: az amerikai forgalmazás kedvéért az első húsz percet újraszinkronizálták enyhébb akcentusban beszélve az eredeti szereplők, hogy hozzászoktassák a tengerentúli nézők fülét a dologhoz.
Forrás: giphy.com
  • A Trainspotting majdnem nyert egy Oscart is! A legjobb adaptált forgatókönyv kategóriájában jelölték érte John Hodge-ot, de végül a Pengeélen című filmért Billy Bob Thornton elvitte előle a díjat.

  • John Hodge korábban orvosként dolgozott, ahol nagy tapasztalatot és számos sztorit gyűjtött drogfüggőkről, melyek közül néhány a filmbe is bekerült. Ilyen volt többek között az öregek otthonából tévét lopós jelenet.
  • Noha a történet Edinburghban játszódik, szinte az összes belső jelenetet és a külsők közül is jó néhányat Glasgow-ban forgatták.
  • A film képi világának kialakításában Danny Boyle rendező számára a fő inspirációt Francis Bacon festményei jelentették, amelyek szerinte „egy köztes világot ábrázolnak: részben valóságot, részben fantáziát”.
  • Magyarországon a Trainspottingot 1996. október 3-án mutatták be a mozik.

  • A legnagyobb filmes adatbázis, az IMDb oldalán a világ mozinézőinek szavazatai nyomán összeálló ranglistán a Trainspotting minden idők 158. legjobb filmjeként áll.
  • Hogy a maga idejében mekkora kultusza volt a filmnek, azt jól mutatja az is, hogy Mundruczó Kornél pár évvel későbbi első rendezésében, a Nincsen nekem vágyam semmiben az egyik főhős Trainspotting feliratú pólóban mászkál a pesti Duna-korzón.
Forrás: giphy.com
  • Egy Trainspotting 2 esetleg? Igen! A dolog olyannyira aktuális, hogy épp 2016 tavaszán kezdődik a forgatás, amely kedvéért minden fontosabb szereplő és alkotótárs visszatér. Bemutató valamikor 2017-ben.

  • A második rész is egy regényt vesz alapul, hisz könyvben már régóta létezik folytatása a Trainspottingnak: Irvine Welsh megírta azt Pornó címmel a kétezres évek elején. Ahogy az már a címből is kiderült, ebben a felnőttfilmezés világába tettek kirándulást Rentonék – és a sztoriját nyilván nem emelhetik át egy az egyben most a filmbe, hisz a regényben alig voltak idősebbek a karakterek a Trainspotting-beli önmaguknál, most pedig 20 évvel öregebbek a színészek. Robert Carlyle szerint mindenesetre „ez egyike a legkirályabb forgatókönyveknek, amiket valaha olvastam.”

    Alig várjuk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.