Jean Valjean a filmvásznon: a legjobb szereposztások

Nyomorultak szerep színház jean valjean mozi Madách2016
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Victor Hugo legnagyobb klasszikusát, azaz a Nyomorultakat több tucatszor filmesítették már meg, és ebből jó néhányszor igazi világsztárok játszották a főbb szerepeket, így Jean Valjean központi figuráját is. A leghíresebbekből válogattuk a videós összeállításunkat, Jean Gabintől Belmondón át Hugh Jackmanig. 

Jean Gabin (1958)

Évtizedeken át ez a nagyszabású, a könyvhöz hűséges, francia szuperprodukció volt „A” filmes Nyomorultak, és ennek révén Jean Gabin Jean Valjean első számú megtestesítője. A szerep mondjuk amúgy is illett rá: robusztus alkata, markánsan férfias, mégis jóságos arca, „egyszerű népi hős” imidzse mintha predesztinálta volna erre a feladatra.

Lino Ventura (1982)

Mondjuk ki: a Nyomorultak egy nagyon-nagyon hosszú regény. És még az átlagos méretű regények is meghúzandónak szoktak bizonyulni egy-egy mozifilmhez, így nem csoda, hogy például ez az 1982-es, francia feldolgozás a maga ragaszkodásával az eredeti cselekményhez 3 óra 40 perces. Mármint a mozis verzió, mert később készült belőle egy tévés, részekre szabdalt változat, amit már összesen 4 órásra bővítettek. A főszerepet pedig nem francia, hanem olasz színész játszotta: a Gabinhez hasonlóan férfiasan megviselt képű, keménykötésű Lino Ventura.

Jean-Paul Belmondo (1995)

Ha már keménykötés: Belmondóról tudjuk, hogy bokszoló is volt a színészkedés előtt, és ezt a tapasztalatát kiválóan tudta kamatoztatni ebben a filmben, ahol kiöregedett bokszolót alakított. Már ebből is sejthető, hogy ez egy szabadabb feldolgozás: a második világháború idején játszódik, ahol a főhős épp egy francia zsidó családot menekít, és közben Hugo regényét olvassa. Ami kísértetiesen rímel az ő helyzetükre.

Liam Neeson (1998)

Persze Hollywood is többször lecsap egy ilyen értékes alapanyagra (1935-ben még Oscar-jelölt amerikai mozifilm is készült belőle), de pont az 1998-as feldolgozás előtt évtizedekig nem, így hát ideje volt egy jó kis Nyomorultaknak álomgyári sztárokkal is. Claire Danes, Toby Jones, Geoffrey Rush, Uma Thurman – és Jean Valjean szerepében Liam Neeson, mert ezt a szerepet széles orrú férfi színésznek kell játszania.

Gérard Depardieu (2000)

Gérard Depardieu lassan már nemzeti intézmény Franciaországban, gazdag pályafutása alatt a francia irodalom szinte minden jelentős drámai szerepét eljátszotta – pont Jean Valjean maradt volna ki? Ebben az európai koprodukcióban készült miniszériában ráadásul olyan sztárok voltak a partnerei, mint John Malkovich, Christian Clavier, Charlotte Gainsbourg vagy Jeanne Moreau. A négy, egyenként másfél órás epizód pedig ebben a tévés formátumban még a teljes történet elmeséléséhez is elég volt.

Hugh Jackman (2012)

1980 óta musicalváltozat is létezik a Nyomorultakból, Párizsban született meg, de aztán London és Amerika színpadait is gyorsan meghódította, és folyamatosan játsszák máig világszerte. A legutóbbi Nyomorultak-mozifilm pedig ezt a musicalt vette alapul, így dalolnak benne a hollywoodi sztárok rendesen, és olyan sikeresen teszik, hogy három Oscart is összehoztak vele a filmnek. Speciel pont Hugh Jackman nem kapott Jean Valjean eljátszásáért, de egy jelölés összejött, megérdemelten!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.