Punnany Massif: "Kurvának kell lenni, de nem nyitjuk szét teljesen a lábunkat"

Fotó: Szabó Gábor/Origo -
interjú Punnany Massif politika szerelem budapestpark2016 zenekar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A pécsi zenekar a hiphopból indult, mára viszont mondhatjuk, hogy messze túlnőtt a keretein: többmilliós nézettségű videók, telt házas koncertek és országos ismertség. A zenekar három év után most egy új kislemezzel jelentkezik, de az idei év egyfajta alkotói elvonulásról fog szólni. Hogy miért? Többek között erre is kerestem a választ, amikor interjúra hívtam őket. 

Bár őszintén megvallva kissé izgultam, a fiúk laza stílusa hamar átlendített ezen. Egy dolgot biztosan állíthatok: mindhárman két lábbal állnak a földön, alázatosak, és számukra tényleg a zene a legfontosabb. Kifaggattam őket pénzről, csajokról, politikáról, és persze a zenekar jövőjéről. Felcser Mátéval (Rendben Man), Farkas Rolanddal (Wolfie) és Meszes Balázzsal (Meszi) beszélgettem.

Farkas Roland (Wolfie), Felcser Máté (Rendben Man) és Meszes Balázs (Meszi) Fotó: Szabó Gábor/Origo

Mikor éreztétek először, hogy befutott a zenekar?

Rendben Man: Bennem akkor tudatosult, amikor azokra a koncertekre, amit hallgattunk, kevesebben mentek el, mint a mi fellépéseinkre. Nem feltétlenül a sikerért dolgoztunk. Én inkább másokon láttam, hogy jól fut a szekér.

Meszi:

Van az a jelenség, amikor egy koncerten az énekes abbahagyja a szöveget, a közönség pedig folytatja helyette a dalt. Itt azért már éreztük, hogy sokan szeretnek minket.

Wolfie: Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a dalok többszöri eljátszása után egyre többen érkeztek a koncertjeinkre, így pedig számtalan interjúfelkérést kaptunk. Nem sokkal később már bekerültünk abba a "skatulyába", ahol már ismert zenekarnak hívnak minket.

Lelkileg hogyan dolgozzátok fel a fellépésekkel járó nyomást? Sokszor több ezer néző előtt kell helytállnotok.

Rendben Man: Én személy szerint teljesen leszarom a dolgot. Inkább az érdekel, hogy sikerüljön átszellemülni az adott pillanatban, ezáltal pedig pozitív energiákat veszek fel. Nem tudnám megfogalmazni, hogy a színpadon egy adott pillanatban mi jár az agyamban. Ide illik egy focis közhely, miszerint a 11 főből álló csapat plusz egy tagja mindig a közönség. Nélkülük mi sem biztos, hogy megnyernénk a "csatát".

Fotó: Szabó Gábor/Origo

Meszi: Összességében egyetértek az elhangzottakkal. Szerintem bizonyos szintig önzőnek kell lenned, hiszen ezzel is igényesen állsz a munkádhoz.

Ha neked nem tetszik a saját munkád, akkor hogyan tudnád hitelesen közvetíteni a többi ember felé, amit elvárnak? Ezért is vagy befelé forduló előadóművészként.

A zenekar minden tagjairól elmondható, fontos számára az igényességre való törekvés.

Wolfie: A közönség hozzá tud tenni az élményekhez, de elvenni nem. Ezt úgy értem, hogy ha van egy olyan fellépés, ami esetleg nem telt házas, akkor is maximális munkát kell nyújtanod. A nagyobb fellépések előtt persze jobban berezelsz, mielőtt színpadra kerülsz. Ha nem lenne közönségünk, akkor nem lenne ennyi fellépési lehetőségünk.

Fontos kérdés, hogy ma Magyarországon egy előadóművésznek mennyi a "szavatossági ideje".

Van olyan zenekar, aki egy év alatt lejárja azokat a bizonyos köröket. Hogy mi meddig maradunk fenn, azt majd az idő eldönti.

Több magyar előadó, művész, zenész „médiaprostituálttá” vált hazánkban. Titeket miért nem látunk a kereskedelmi csatornák műsoraiban? Nem kaptok felkérést?

Wolfie: Kapunk felkéréseket, de mi annak idején meghoztunk egy döntést, miszerint a kereskedelmi csatornákon való szereplést abszolút nullára redukáljuk.

Nem szerettünk volna visszaolvasni magunkról cikkeket különböző bulvármagazinok hasábjain. Csak a zene miatt keressenek minket. Persze "kurvának" kell lenni, de nem nyitjuk szét teljesen a lábunkat.

Farkas Roland (Wolfie) Fotó: Szabó Gábor/Origo

Rendben Man: Igazából csak akkor vállaltunk el ilyen dolgokat, amikor tematikán belül a zenekarral kapcsolatban érdeklődtek irántunk.

Meszi: Csak meg kell nézni, hogy melyik előadó főz például a tévében. Ez nem fikázás, csak egy fontos megjegyzés.

Ilyenkor szerintetek mi dominálhat az adott előadó fejében?

Rendben Man: Egyértelmű: a pénz.

Wolfie: Mi nem így akarjuk tartani a kapcsolatot a rajongókkal. Elsősorban a zenén keresztül szeretnénk őket megszólítani, nem a tévéképernyőkön.

Az Amerikai Egyesült Államok több politikusa mellett is feltűnik egy-egy ismert előadó. Ha ti kapnátok felkérést egy politikai rendezvényen való fellépésre, akkor igent mondanátok?

Wolfie: A zenekar életében ez volt a második dolog, amiben megegyeztünk: sosem leszünk egyik párt zászlóvivője sem.

Rendben Man:

Nekünk nincs felhatalmazásunk és jogunk, hogy a saját szemszögünket bárkire is ráerőltessük. Minden ember saját maga döntse el, hogy őneki mi a jó.

Nem fogjuk a 180 ezres Facebook-oldalunk követőire erőszakolni a gondolatainkat. Ez felelőtlen lenne.

Ha meg nem ért egyet azzal, amit te vallasz, akkor el is pártolhat tőled.

Rendben Man: Nem hiszem. Tudod, mi lenne inkább? Bizonyos esetekben annyira isszák a szavainkat, hogy akár át is fordíthatnánk a gondolataikat. Nem korrekt dolog, ha valakire ráragasztod a véleményedet.

Wolfie: Ha ezt csinálnánk, még jobban beskatulyáznának.

Meszi: Minden ember legyen nyitott, és éljen azzal a lehetőséggel, hogy szabad akarata van. Ez a gondolat fel is fedezhető a szövegeinkben.

Meszes Balázs (Meszi) Fotó: Szabó Gábor/Origo

Ti vagytok most a modern kor költői, akik úgymond „terelik” a fiatalokat a szövegeikkel. Az új lemez miről szól pontosan?

Rendben Man: Sokkal több a saját gondolat. Úgy is fogalmazhatunk, hogy ez egy emelkedéslemez (szerk: ez a lemez a második része a hármas sorozatnak).

Az ember saját fejlődésének irányvonalait és az életedben feltett kérdéseidet boncolgatja. Eddig is témaorientáltak voltunk.

Több az okfejtés. Témáját tekintve egy hangosan gondolkodó lemez.

Honnan jött az ötlet egy új lemezhez?

Wolfie: Eleve úgy találtuk ki, hogy három szemelvénye lesz ennek a lemezsorozatnak. Úgy gondoltuk, hogy ez egy éven belül össze is fog jönni. Végül nem így történt: a két szemelvény között három évet kellett várni.

Miért döntöttetek az elvonulás mellett? Néhány koncert kivételével alig hallhatnak majd titeket élőben a rajongók. Már a Változások című dalotokban is érezhető, hogy megköszöntök mindent, de most magatokra szeretnétek koncentrálni.

Meszi: Itt visszatérnék az első kérdésedre, miszerint mit érez az ember, ha elkapja az ismertség heve.

Egyik pillanatról a másikra elkezd pörgetni a ringlispíl, és temérdek mennyiségű koncert és szeretet zúdul rád. Ilyenkor próbálsz mindennek eleget tenni, hiszen visz az ár. Menned kell, csinálnod kell.

Az emberek azt várják tőled, hogy mindig friss és naprakész legyél, hiszen ezért jöttek el egy koncertre.

Rendben Man: Mi nem egy divatzenekar akarunk lenni, emellett nem szándékozunk versenyezni más zenekarokkal.

Minőségi zenét szeretnénk csinálni olyanoknak, akik tényleg értik a mondanivalónkat. Nyolc éven keresztül egy Élvezd című nótát énekelni például kurva unalmas.

Fotó: Szabó Gábor/Origo

A ti életetekben mit jelent pontosan a zene?

Rendben Man: Biztosan nem nézettséget és nézőszámot.

Nekem a zene minden előtt van, itt értsd a következőket: család, egészség, kapcsolat, barátok. Az a dolog, amibe bele tudok halni, hogy egy érzés születhessen belőle.

Wolfie: A zene jelent mindent. A szerelmünk munkává avanzsálódott.

Meszi: Biztos neked is van olyan dolog, amihez hozzányúlhatsz, ha rossz napod van. Én zenészcsaládból származom, így a zene mindig is egy olyan pont volt, ami a családdal egyenértékű történet.

Mondhatni ebből nyertek energiát?

Rendben Man: Azért a zene sok mindent el is vesz. A legdurvább szerető.

Wolfie: Amennyivel feltölt téged, annyival le is tud nullázni. Abszolút megéljük a dolgok magasságát és mélységét is. Nagyon sokszor kell padlón lennünk ahhoz, hogy alkotni tudjunk.

Közhelyes kérdésnek tűnhet, de érdekel a válasz. Szerintetek miért szeretik a lányok a zenekart?

Wolfie:

Ha tudsz beszélni a nők nyelvén, akkor minden nyelven tudsz. Aztán jön az, hogy hogyan nézel ki, és milyen hangod van. Sokszor a nők kényszerképzetekben élnek velünk kapcsolatban.

Néha többet gondolnak rólunk, mint amik valójában vagyunk.

Meszi: A lányok minden férfizenekart szeretnek.

Wolfie: A buliszervezők is úgy gondolkozhatnak, hogy ha meg tudsz mozgatni egy lányt, akkor azzal jön három másik is. Az embernek meg kell találnia azt a pontot, amitől benedvesedik egy bugyi.

Rendben Man:

Ez egy ősi dolog: ha egy nő azt látja, hogy egy férfi valamiben erős és sikeres, az vágyat kelt benne. Kiállsz egy színpadra több ezer ember elé, és a nő szemében akkor is szimpatikussá válsz, ha egy szót nem beszéltetek.

Azt gondolja, hogy mivel te ekkora tömegeket "mozgatsz", biztosan erős személyiség vagy.

Van olyan rajongó, aki kicsit túlzásba viszi az irántatok kifejezett szeretetét?

Rendben Man: Én távol tartom magam a rajongóktól. Közülünk Roland (Wolfie) az, aki még a Facebookon is jó "kapcsolatot" ápol velük. Mindig próbáltunk meghúzni egy egészséges vonalat.

Wolfie: Van pár ember, aki kicsit túlzásba viszi a rajongást. Egy fiú például készített egy kamu interjút velem, majd a közösségi oldalon lévő ismerőseimnek írogatott leveleket. Amikor egyszer válaszoltam neki, ő csak ennyit írt vissza: "Netceleb szeretnék lenni". Emlékszem még egy hölgyre is, aki sokáig a Máté felesége akart lenni.

Fotó: Szabó Gábor/Origo

Van bennetek egy bizonyos népnevelő szándék? Ha van, milyen tanáccsal szolgálnátok?

Rendben Man: Nincs, pedig lehetne.

Wolfie: Maximum annyi, hogy az ember ne pusztítson, hanem építsen. Nagyon könnyű másoknak megmondani, hogy mit csináljanak, de amikor a te életed kerül sorra, az már más tészta.

Meszi:

Ha valamiről észreveszed, hogy gáz, akkor ne halogass. Ez az egyik legfontosabb dolog az életben.

Az ember mindig tökéletesen tudja, hogy mi a rossz az életében, csak nem mindig változtat rajta.

Mire számíthatunk tőletek a közeljövőben?

Meszi: Fesztiválok, európai turné, akusztikus koncertek. Ezekkel a fellépésekkel idénre le is zárjuk az évet.

Wolfie:

Jövőre, ha minden igaz, újra belecsapunk a koncertekkel teli hónapokba. Most jót fog tenni egy kis "lazítás".

Rendben Man: Igazából most készül el a zenekar első közösségi tere, amelyben egyben lesz a stúdió és a próbatermünk is. A dalszerzés időszaka jön most. Idén remélhetőleg nagyon sok Punnany-dal születik majd.

Támogatott tartalom

A Fel kislemez-trilógia második része május közepén jelenik meg, csaknem három évvel a sorozatot elindító Fel#1 után. A folytatás azért húzódott ilyen sokáig, mert az utóbbi időben a fiúknak annyi koncertjük volt, hogy nem tudtak eleget a foglalkozni a dalírással. A Fel#2 lemezbemutató koncertje május 13-án lesz a Budapest Parkban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.