A világirodalom 5 legromantikusabb regénye, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz

Forrás: Youtube -
Jane Eyre Büszkeség és balítélet romantikus regény regény Szerelem a kolera idején könyv Elfújta a szél Jane Austen Üvöltő szelek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tragikus szerelmek, sírós happy endek, vívódás, ármány, megbocsájtás - romantikus regényeket olvasva elmédet messze repítheted a valóságtól, miközben te magad is átéled azokat a mély érzelmeket, amelyek a mennybe repítik vagy a pokolba taszítják a könyv főhősét. Az alábbiakban összeállítottuk a Life.hu szubjektív listáját. Íme, az öt romantikus regény, amelyet szerintünk egyszer mindenkinek el kell olvasni.

Büszkeség és balítélet - Jane Austen

Bár a regény szűk társadalmi körben mozog, mégis pompásan jellemzett alakok széles skáláját vonultatja fel. A történet a Bennet család körül forog: a jómódú Mr. Bennetnek falusi földbirtoka, buta és fecsegő felesége, valamint öt lánya van. Jane, a legidősebb és legszebb lány beleszeret Mr. Bingley-be, a szomszéd birtok bérlőjébe, de barátja, Mr. Darcy nem nézi jó szemmel románcukat. Mr. Darcy egy gőgös, kellemetlen alak, aki Jane húgával, Elizabeth-tel is kemény vitákba keveredik. A regény végére azok között alakul majd ki igazi, mély vonzalom, akikre az első benyomások után nem is számítana az ember.

Forrás: Youtube

Kedvenc idézetünk: "Hiába volt minden vívódásom... nem használt semmit. Nem tudom elfojtani érzéseimet. Meg kell mondanom, mennyire imádom, milyen forrón szeretem magát." (Mr. Darcy)

Elfújta a szél - Margaret Mitchell

Scarlett O'Hara, a 16 éves észak-georgiai szépség a monumentális regény végére 12 esztendővel lesz idősebb. Az eltelt sorsformáló időszak alatt korábbi élete és környezete teljesen átalakul majd, lezajlik az amerikai polgárháború, Észak és Dél harca, amely mindkét félnek mérhetetlen szenvedést okoz.

Scarlett O'Hara - Vivien Leigh, Ashley Wilkes - Leslie Howard Forrás: Warner Home Video

Kedvenc idézetünk: "Milyen gyerekes vagy, édesem. Azt hiszed azzal, hogy kijelented: sajnálom, jóvá lehet tenni az elmúlt évek minden tévedését, és begyógyítani minden sebét, egyszerre mindent ki lehet törölni az emlékezetből, ki lehet szívni a mérget a sebekből... Itt a zsebkendőm, Scarlett. Soha még, életed egyetlen válságában sem láttam, hogy zsebkendő lett volna nálad." (Rhett Butler)

Üvöltő szelek - Emily Brontë

Emily Brontë harmincéves sem volt még, amikor megírta a világirodalom talán legkülönösebb szerelmi regényét. A történetben valóság és látomás, természet és lélekelemzés, vadság és szelídség furcsa szövedéke jelenik meg, amely középpontjában Heathcliff és Catherine különös, szerelmet és gyűlöletet is mutató kapcsolata áll.

Jelenet a 1992-ben készült filmváltozatból Forrás: Paramount Pictures

Kedvenc idézetünk: "Ha mindenki más elpusztulna, és csak ő maradna életben: általa tovább élnék én is! De ha mindenki megmaradna, csak ő pusztulna el, az egész világ idegen lenne számomra, nem érezném magam többé részesének." (Catherine Earnshaw)

Jane Eyre - Charlotte Brontë

A vadromantikus és érzelemdús regény címszereplője egy koldusszegény árvalány, akit egy komisz nagynéni nevel, majd beadja a lowoodi árvaházba. Jane tanítói oklevelet szerezve egy gazdag birtokos, Rochester házában kerül nevelőnőként - a valódi bonyodalmak pedig csak ezután kezdődnek.

Forrás: Youtube

Kedvenc idézetünk:"Maga a kedvemet keresi, mégis uralkodik rajtam: amikor úgy látszik, szelíden meghajlik akaratom előtt, tulajdonképpen fölém kerekedik. Elhiteti velem, hogy ujjaim köré csavarhatom, mint valami puha selyemfonalat, és ugyanakkor megremeg a szívem, ha csak rám néz. Menthetetlenül meghódított, és még soha, egyetlen hódításom sem tett olyan boldoggá, mint az, hogy a maga rabszolgája lettem." (Edward Fairfax Rochester)

Szerelem a kolera idején - Gabriel García Márquez

A történet 1880-ban kezdődik, amikor a gyönyörű Ferminának választania kell két udvarlója között, a jóképű Florentino Ariza és a népszerű Juvenal Urbino doktor között. Ez a gyötrődés és szerelmi háromszög csaknem 50 éven át tart. A meghökkentő befejezésű szerelmi történet egy buja, lüktető, letűnt világban játszódik.

A remek regényből 2007-ben film is készült Forrás: Fórum Hungary

Kedvenc idézetünk: "Arra kérte Istent, adjon még neki legalább egy pillanatot, hadd tudja meg az ura, mielőtt elmegy, hogy mennyire szerette őt, a kettőjük minden kétsége ellenére is, és elfogta az ellenállhatatlan vágy, hogy bárcsak újrakezdhetné vele az életet, a legelejéről, hogy mindent elmondjanak egymásnak, amit nem mondtak el, és újra megcsinálják mindazt, most már jól, amit elrontottak a múltban. De a halál kérlelhetetlenségével szemben tehetetlen volt."

Melyik könyvet olvastad már? Többre is szavazhatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.