Likó Marcell, a Vad Fruttik frontembere: "A drogok kinyitottak bennem egy kaput"

Likó Marcell Vad Fruttik zene drog budapestpark2016 zenekar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 37 éves énekes élete korántsem mondható eseménymentesnek. Személyiségfejlődését nagyban befolyásolta a családja által adott ingerek és sérelmek, melyeket dalszövegekben és versekben adott ki magából. Főiskolás éveit "drogos utazásként" említi, mely nagy hatással volt a későbbi művészetére. 

A Vad Fruttik frontemberével egy igazán különleges helyen, egy vagonban találkoztam. Kifaggattam őt a magyar könnyűzenei világról, a család fontosságáról, és persze a drogok kemény világáról is.

Mitől érzed azt, hogy egy dalszöveg igazán ütősre sikerült?

Az elmúlt években sokat agyaltam azon, hogy vajon mitől lesz jó egy dalszöveg. A pályatársaimat kérdeztem: szerintetek hogy kell megírni egy jó dalszöveget? Van erre bármiféle recept? Nem tudtak rá pontos választ adni. Érdekelt, hogy egy mondat, vagy szókapcsolat vajon milyen érzést vált ki az emberekből, és a kívánt hatást hogyan lehet elérni. Ez nekem sokáig nem igazán ment, ad hoc írogattam. Csak néhány éve kezdtem kortárs költészettel, és a versírás mikéntjével foglalkozni. Mondjuk, már középiskolában is láttam, hogy más lehetőségek felé fogok indulni, nem igazán foglalkoztat az ipari elektronika.

Aztán megtapasztaltam, hogy a zenével jól is lehet csajozni, meg még érdekel is - gitárral a kézben valahogy könnyebben mennek a dolgok.

Likó Marcell Forrás: Origo

A Bunkerrajzoló című könyv tavaly került a boltok polcaira. Ebben félelmetes őszinteséggel beszélsz az életed sötétebb momentumairól, melyet Géczi János vetett papírra. Miért „tárulkoztál” ki ennyire a nagyközönség előtt?

A könyv nem az én élettörténetem, hanem sok sztori összessége, amit János rajtam keresztül eggyé formált; más részről inkább generációs életérzést közvetít, nem csak a saját világlátásomat. Bár amikor megkaptam a felkérést, nem is igazán akartam a dolgot.

Kifejtenéd, hogy miért?

Mert ez egy intim dolog. Másrészről ki szokott ilyen fiatalon "önéletrajzi" könyvet írni? Nem tartottam érdekesnek magam, viszont János engem meg igen. Megbeszéltük, hogy kérdezget, én próbálok keveset hazudni, és ha úgy érzem, hogy nem akarom tovább csinálni, akkor az íróasztalnak írt, de legalább beszélgettünk egy jót. Régóta ismertük egymást, így védve éreztem magam.

Persze bennem is felvetődött pár kérdés, például, hogy miért kéne titkolnom, hogy hogyan nőttem fel? Apám ivott, de melyik haveromnak nem? Ezt leírva először szégyellni valónak éreztem, hiszen mégiscsak az apámról van szó.

Milyen visszhangja volt a könyvek? Kaptál negatív kritikát a barátoktól vagy a családtól?

A barátaimnak elküldtem a nyers változatot, és legnagyobb meglepetésemre ők tovább írták a sztorikat, úgyhogy erről a részről megvan pipa. Anyám azt mondta, hogy csak két nap alatt tudta elolvasni, mert annyira sírt. Telefonba öntötte ki a lelkét, hogy ő rossz anya volt, és erre most jött rá. Én meg mondtam neki, hogy nem volt rossz anya.

Engem arra ébresztett többek között rá ez a könyv, hogy az emberek mennyire nehezen vállalnak felelősséget bármi iránt is. Mintha az valami kór lenne.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Mire gondolsz pontosan? Van egy bizonyos hitrendszer, ami szerint gondolkozol?

Ha van egy problémám, nem biztos, hogy jó taktika, ha abból teljesen kizárom a külvilágot, vagy még keményebb a sztori, ha magamnak is bemesélem, hogy az tulajdonképpen egy semmiség. Én hosszú ideig csináltam ezt. Nem lett jó vége. Ha nagyon odavagyok, azt szoktam mondogatni befelé, hogy holnap kicsit már jobb lesz, és ezzel nem is hazudok. Ahogy a könyvben is szerepel, drogoztam korábban, és ezt nevezhetjük valamilyen szintű menekülésnek a valóság elől.

Értelmetlennek láttam azokat a kereteket amik között létezni kényszerültem, és a legnehezebb az volt, hogy úgy éreztem, semmi ráhatásom nincs a környezetemre, vagy arra, hogy hogyan fog alakulni a sorsom. Valószínűleg apám is azért ivott, mert úgy próbált menekülni a kötelezettségek elől - dehát ez csak utólagos okoskodás.

A drogok hogyan kerültek az életedbe? Mikor kezdődött a különböző szerek használata?

Főiskola, szívjunk el egy cigit. Nekem így jött. Tetszett ez a másik dimenzióban való létezés. Ki is találtam, ha már éltem vagy húsz évet józanul, akkor jöhet húsz év másként tapasztalva.

Reneszánszukat élték a különböző hallucinogén drogok, amik nekem különösen bejöttek. Aztán idővel valahogy már nem jöttek be, sőt, pont, hogy rosszul lettem tőlük. Valahogy beflasheltem a gyerekkori szorongásaimat, amikről nem is tudtam, hogy vannak, illetve azt tudtam, hogy volt ilyen, csak azt nem, hogy még létezik bennem.

Az a meggyőződésem, hogy sok parát szakember segítsége nélkül egy gyerek nem tud feldolgozni, vagy csak marha nehezen. Képtelenség óvodásként, vagy kisiskolásként hova tenni, hogy az anyád miért is fél annyira az apádtól, és apád miért is bánt titeket.

Mondhatjuk, hogy a tudatod egy eldugott részéről törtek fel ezek az emlékek?

Valószínűleg. Valahol az államvizsga környékén csúcsosodott ki a dolog - nyilván nem véletlenül - aztán teljesen bekrepáltam.

Fél évig nem aludtam, ami biztos nem igaz, mert belehaltam volna, de én úgy éreztem, hogy nem alszom. Aztán amikor már nem láttam színeket, valahogy kitalálták az orvosok, hogy mi lehet a bajom.

Kaptam egy rakás gyógyszert, de azok sem voltak mindig hatásosak. Sokat szívtam ezzel, na. Akkor született például az Üzenet című dalunk is, merthogy rohadt magányosnak is éreztem magam. Szar volt.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Vad Fruttik akkoriban kezdte el bontogatni a szárnyait?

Szörnyű egy név! (nevet). Egykori gitárosunk agyából pattant ki az ötlet.

Úgy érzem magam fruttiként, mintha illatos kis tini lány lennék szakállal.

Tudod, a szokásos bandaalakulós sztori: pár barát összejött, lemennek a garázsba, és elkezdenek dalokat írni, aranyosakat, jópofákat. Ez így megy évekig, aztán nekiállok drogozni, széteseni, ami aztán gyökeresen megváltoztatja az ízlésemet.

A drog akkor egy úgynevezett "falromboló" szerepet is betöltött nálad?

Biztos, hogy megváltoztatott bennem valamit, de nem akarok bölcselkedni. Az én sztorim ugyanolyan, mint több tízezer fiatalé.

Hadd, ne mondjam meg, hogy mi a jó, vagy rossz a cuccozásban. Eldönti azt mindeki saját maga.

Őszintén! Volt olyan pillanat, amikor bármilyen szer hatása alatt álltál a színpadon?

Én akkor már nem toltam, amikor befutott a zenekar. Persze zenét írtam úgy, de az teljesen más.

Bár olyan volt, hogy részegen nem "találtam a helyem" a színpadon. A végén meg is kérdeztem a többieket, hogy egyáltalán énekeltem-e.

Mikor volt a zenekar csúcspontja pályafutásotok alatt?

Még nem volt. Van. Mostanában minket a húszon túliak hallgatnak leginkább. Az is lehet, hogy egy 14 éves gyerek nem könnyen tudna azonosulni az olyan szövegekkel, hogy "nem hiszek a gyűrű aranyában", vagy , hogy valaki "Jézusra állt rá a megszokott szerek helyett". Zsoltival jót beszélgettünk arról, hogy mennyire gondoljuk komolyan az ilyen Máté Péteres beleérzéseket, miközben zúg a géprock. Röviden annyit erről, hogy mi is jókat vigyorgunk az érzelmi hidegrázásainkon.

Prieger Zsolti szerint mi vagyunk Ákos „alternatív okos” megfelelői. Szép címke.

Forrás: MTI/Nyikos Péter

Mi a véleményed a magyar popkultúráról? Hasítanak a fiatal fiúbandák a zenei piacon

A fiatalok többsége bulizni akar, ezek a számok meg tökéletesek a kikapcsolódásra. Úgy érzékelem, hogy nem igazán szeretnének asszisztálni ahhoz a szarhoz, ami körülöttük folyik, ezeken a partykon pedig totálisan elszakadhatnak a valóságtól.

Kicsit olyan, mintha itt keresnének önigazolást maguknak: hogy ugye, hogy milyen jó itt együtt?! Biztos, hogy valamennyire én is ilyen voltam ennyi idősen, de mint minden öreg, puffogok, hogy bezzeg az én időmben még lázadtunk, úgyhogy ezt abba is hagyom.

Véleményed szerint mi a felelőssége egy olyan alkotónak, akinek több ezres rajongótábora van?

Szeretek arra reflektálni, ami épp most történik. Például arra, hogy milyen remek a hangulat manapság Magyarországon, hogy odafigyelünk egymásra, vagy emberségesen viselkedünk a másikkal. De kicsiben is szoktam boncolgatni, mondjuk olyanokat, hogy hogyan működnek az elfojtásaim, miért vagyok szar ember, vagy jó. Viszont ha nem lenne közönség, és megélhetnék abból, amit magamnak készítek, akkor kurvára nem ilyen zenét csinálnék. Például nem írnék ennyi dalszöveget. Lehet, hogy nem is írnék szöveget egyáltalán.

Közhelyes kérdésnek tűnhet, de a csajok mennyire tapadtak rátok az évek alatt?

Egy Barbaro dalszöveggel válaszolnék : Imádnak a nők, primitív szerelem.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Milyen gyorsan felejted el a dalszövegeket?

Bármikor képes vagyok elfelejteni bármit. Koncert előtt ezért meg szoktam őket hallgatni, énekelek a zuhanyzóban, meg ilyenek.

Ha valamit sokáig nem adunk elő, akkor arra keresztet is vethetek. Az olyan dalokat, amiket nagyon ununk már, például nem szoktuk játszani.

Ennyire vagyunk megengedőek magunkkal szemben. Bár, ha a Lehetek én is -t , se játszanánk el, akkor lehet, hogy vér folyna.

Meddig látod a zenekar jövőjét?

Most jól megyünk felfelé, semmi gond. Bírjuk is egymást, sokat próbálunk.

Azért az egy fontos alapvetés, hogy addig csináljuk, amíg nem hányunk egymás társaságától, bár biztos van az a pénz, amiért 75 évesen is felinjekcióztatnánk magunkat a színpadra, hogy tessék, itt vagyunk, és milyen jók vagyunk.

Nem, nincs az a pénz! De van.

Támogatott tartalom

Nagykoncert hamarosan!

A zenekarral élőben is találkozhatsz május 27-én a Budapest Parkban. Jegyet vennél a koncertre, vagy érdekelnek a részletek? Kattints ide!

Punnany Massif: "Kurvának kell lenni, de nem nyitjuk szét teljesen a lábunkat"http://www.life.hu/kult/20160508-punnany-massif-a-fiuk-oszinten-beszelnek-a-nokrol-penzrol-es-a-politikarol-interju.htmlA pécsi zenekar a hiphopból indult, mára viszont mondhatjuk, hogy messze túlnőtt a keretein: többmilliós nézettségű videók, telt házas koncertek és országos ismertség. A zenekar három év után most egy új kislemezzel jelentkezik, de az idei év egyfajta alkotói elvonulásról fog szólni. Hogy miért? Többek között erre is kerestem a választ, amikor interjúra hívtam őket. KultFotó: Szabó Gábor - OrigoWellhello: "Nekünk nem apuci vette, mi küzdöttünk a sikerért!"http://www.life.hu/kult/20160211-wellhello-fluor-es-diaz-oszinten-a-szerelemrol-zenerol-es-a-magyar-popkulturarol-interju.htmlEgy energikus és pörgős bandával, a Wellhello tagjaival beszélgettem, akik szinte berobbantak a hazai zenei piacra, és meghódították nemcsak a rádiók toplistáit, de a női szíveket is. Kult--Hősök: "Soha nem akartunk begyöpösödött banda lenni"http://www.life.hu/kult/20151121-hosok-jovore-tizenot-eves-hazank-egyik-legnepszerubb-hip-hop-csapat.htmlVajon mitől lesz ma valaki Magyarországon igazán sikeres előadó? Ez nem az Egyesült Államok, ahol hatalmas a zenei piac, így a legkisebbek is vígan elélnek egy rádiós toplistából. Itthon keményen meg kell dolgozni, mind a szakma, mind a rajongók elismeréséért. Erre jó példa a Hősök, hazánk egyik legnépszerűbb hiphopegyüttese. A csapat jövőre ünnepli a 15. születésnapját, és bár az évek alatt sokat formálódtak, mindig megőrizték az egyediségüket. Kíváncsi voltam, vajon mi is az ő népszerűségük valódi kulcsa. Kult--Így néznek ki most az Amerikai pite legendás sztárjai - Fotó! http://www.life.hu/kult/20160520-amerikai-pite-igy-neznek-ki-17-ev-utan-a-fiatalok-kedvenc-filmjenek-sztarjai-fotok.htmlA 17 évvel ezelőtt vetített Amerikai pite kétség kívül évekig a fiatalok kultfilmjének számított. A szereplők közül sokan még ma is népszerű szereplőnek számítanak egy-egy hollywoodi produkcióban, hála a legendás mozinak. Kult--A Saul fia az olaszok Oscar-díját is megkaptahttp://www.life.hu/kult/20160420-saul-fia-ujabb-dijjal-lett-gazdagabb-a-magyar-film-nemes-jeles-laszlo-elismeres.htmlHétfőn este Rómában 60. alkalommal osztották ki a legrangosabb olasz filmes elismerését, a David di Donatello-díjakat. Nemes Jeles László Saul fia című holokausztdrámája az Európai Unióban készült legjobb külföldi film elismerését nyerte el. KultFotó: Polyák Attila - OrigoTöbb, mint 31 millióért kelt el Marilyn Monroe egyik ikonikus fotójahttp://www.life.hu/kult/20160520-elarverezik-richard-avedon-leghiresebb-fotoit-amiket-marilyn-monroerol-keszitett.htmlA Sotheby's aukciósház elárverezte Richard Avedon amerikai fotóművész leghíresebb felvételeit, köztük Marilyn Monroe egyik ikonikus fotóját is, ami valakinek több, mint 31 millió forintot ért. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.