Angry Birds: 21 érdekesség a híres játékról és a belőle készült új mozifilmről

Forrás: giphy.com -
érdekesség játék Angry Birds mozifilm
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már a hazai mozik is játsszák az Angry Birds – A filmet, amely az egyik legismertebb és legnépszerűbb mobilos játék alapján készült, elsősorban persze a gyerekek számára. Mi pedig ennek apropóján összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet — játékról és filmről egyaránt.

1. A „mérges madarak” nemzetisége finn: ugyanis a finnországi Rovio cég találta ki, fejlesztette és dobta piacra a játékot.

Forrás: giphy.com

2. A játékot először 2009 decemberében lehetett letölteni okostelefonra.

3. Az azóta eltelt években pedig a világ legnépszerűbb ingyenes mobiljátéka lett belőle: a különböző platformokra az eredeti Angry Birds-öt és különféle újabb változatait (amelyek nem mindegyike ingyenes) már több mint 3 milliárd(!) alkalommal töltötték le.

4. A legenda szerint azért lettek malacok a játékbeli ellenségek, akikre a mérges madarak vadásznak (pontosabban akik felett megpróbálják csúzliból kilőve összerombolni a védelmül szolgáló építményeket), mert a játék kitalálása idején épp sertéspestisjárvány keltett pánikot.

Forrás: giphy.com

5. Az Angry Birds mára saját brand lett, így már a plüssfiguráktól elkezdve szakácskönyvön, üdítőitalokon, társasjátékokon át a pólókig mindenféle terméket választhatunk mérges madaras díszítéssel.

6. Léteznek Angry Birds-vidámparkok is, ahol élőben lövöldözhetünk madarakkal a zöld malacokra (és persze még sok minden másra is), többek között Finnországban, Kínában és Nagy-Britanniában.

7. A Forma-1-es csapat, a Lotus az egyik versenyen Angry Birds-díszítést festett a kocsijai orrára, a finn pilóta Heikki Kovalainen pedig Angry Birds-ös sisakban vezetett több alkalommal is.

Forrás: giphy.com

8. A játék alapján már készült mozgókép korábban is: animációs mesesorozat, amelyet 2013-ban mutattak be, és összesen 3 évadot ért meg.

9. A mozifilmes feldolgozás 2016 májusában került világszerte a nézők elé, és nálunk még egy héttel hamarabb is mutatták be, mint Amerikában.

10. Aki pedig kitalálta, hogy milyen sztorit lehet köríteni a játékfigurákhoz úgy, hogy az egy egész estés filmként is működjön, az a többek között a Simpson családdal is nevet szerzett Jon Vitti.

11. A film rendezői: Clay Kaytis és Fergal Reilly olyan filmeken dolgoztak korábban animátorként, mint a Rontó Ralph, a Jégvarázs vagy a Derült égből fasírt — rendezőként ugyanakkor ez az első munkájuk.

Forrás: giphy.com

12. A film eredeti változatában olyan sztárok adták hangjukat a szereplőknek, mint Sean Penn, Peter Dinklage, Jason Sudeikis, Maya Rudolph, Danny McBride.

13. Nálunk természetesen szinkronosan vetítik a filmet a mozik, a főbb magyar hangok: Nagy Ervin, Schneider Zoltán, Kálloy Molnár Péter, Nádasi Veronika, Seder Gábor és Láng Balázs.

14. A Spanyolországban bemutatott verzióban az egyik szinkronhang maga Torrente, azaz Santiago Segura.

15. A filmhez igazán ütős dalokat használtak fel az alkotók: többek között a Black Sabbath, a Limp Bizkit, az Imagine Dragons, a Scorpions és Rick Astlay számait.

Forrás: giphy.com

16. A filmhez az animációs szakemberek természetesen kicsit megváltoztatták a madarak külsejét: például a játékban funkciót egyáltalán nem kapó szárnyaik itt nagy szerephez jutottak, lényegében kézként gesztikulálnak és használják őket a karakterek.

17. Az Angry Birds – A film nem csekély összegből, összesen mintegy 73 millió dollárból készült, amihez hozzájön még egy 300 milliósra(!) becsült marketingköltség is, így igencsak szépen kell teljesítenie a mozipénztáraknál ahhoz, hogy ne legyen bukás.

18. A film finn-amerikai közös gyártásban, és természetesen 3D-ben készült, nagyrészt Kanadában.

19. Nem meglepő módon ez minden idők legdrágább finn filmje.

20. A Rovio cég a film készítése idején kénytelen volt elbocsátani több száz dolgozóját anyagi nehézségek miatt. Egyedül arról a részlegről nem küldtek el senkit, akik a mozifilmmel kapcsolatos feladatokon dolgoztak.

Forrás: giphy.com

21. Az Angry Birds – A film eddig körülbelül 150 millió dollárnyi bevételt termelt világszerte, de még jó néhány nagy mozis piacon (például Kínában) csak most mutatják be, így minden esély megvan rá, hogy sikeres legyen — és akár folytatások is készüljenek hozzá.

Amikor egy világmárka a véletlennek köszönheti a sikeréthttp://www.life.hu/kult/20160525-amikor-egy-vilagmarka-a-veletlennek-koszonheti-a-sikeret-szentikralyi-almdudler-kellog-gabonapehely.htmlAhhoz, hogy egy termékből világszerte ismert márka legyen, bizony nem kevés erőfeszítés, kemény munka, tenni akarás és sokszor nagyon nagy szerencse is kell. Több olyan világhírű és milliók által fogyasztott élelmiszermárka létezik, amelyek megalkotói a kezdeteknél nem is sejtették, hogy valamikor ilyen sikereket érnek el. Kult--Naponta csonkítják az albínókat - Súlyos ezreket fizetnek a diplomaták a testrészekérthttp://www.life.hu/kult/20160525-naponta-csonkitjak-az-albinokat-a-testreszekert-sokat-fizetnek-a-diplomatak-tanzaniaban.htmlHárom hete vagyok még csak Tanzániában, amikor a Viktória-tó partján fekvő álmos településre, Mwanzába utazom, hogy meglátogassam a várostól mintegy háromórányi kompútra lévő kis sziget, Ukerewe különleges lakóit. Itt él ugyanis az ország albínó lakosságának egy nagyobb csoportja, akik a 2006-ban kezdődött rituális csonkítások és gyilkosságok elől menekültek ide. Kult--Egy zseni bukása: amikor Oscar Wilde szex miatt állt bíróság előtthttp://www.life.hu/kult/20160527-egy-zseni-bukasa-amikor-oscar-wilde-szex-miatt-allt-birosag-elott.htmlMa van az évfordulója annak, hogy a világirodalom egyik legzseniálisabb és legismertebb íróját, Oscar Wilde-ot a bíróság elítélte fajtalankodás vádjával - a kétéves börtönbüntetés pedig kitaszítottá tette és megtörte a korábban népszerű és sikeres művészt. De hogyan történhetett mindez? Kult--Magyar az űrben: 36 éve indult el küldetésére Farkas Bertalanhttp://www.life.hu/kult/20160526-magyar-az-urben-36-eve-indult-el-kuldetesere-farkas-bertalan.html1980. május 26-án az első, és máig egyetlen magyar asztronauta megkezdte utazását az űrben, egy ország pedig lélegzetvisszafojtva figyelte a róla érkező híreket. Az évforduló kapcsán felelevenítjük a korabeli eseményeket és érdekességeket. Kult--A 8 legdurvább kínzási módszer a világon (18+)http://www.life.hu/kult/20160504-a-8-legdurvabb-kinzasi-modszer-a-vilagon-patkany-vizcsepp-kad-bambusz-vasallat-szek.htmlA kínzás - legyen annak kiváltó oka akár bosszú, akár vallatás - éppúgy része az emberi történelemnek, mint bármi más. Egyes informátorok szerint pedig ezeket az eszközöket, módszereket bizonyos helyeken gyakran még manapság is használják... Kult--Jean Valjean a filmvásznon: a legjobb szereposztásokhttp://www.life.hu/kult/20160422-jean-valjean-a-filmvasznon-a-legjobb-szereposztasok.htmlVictor Hugo legnagyobb klasszikusát, azaz a Nyomorultakat több tucatszor filmesítették már meg, és ebből jó néhányszor igazi világsztárok játszották a főbb szerepeket, így Jean Valjean központi figuráját is. A leghíresebbekből válogattuk a videós összeállításunkat, Jean Gabintől Belmondón át Hugh Jackmanig. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.