örökbefogadás kutya állatvédelmi hét Tények tévhitek macska
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai napig az egyik legtöbbször előforduló kutya- és macskaleadási ok a gyermek születése, a család bővülése. Az emberek sokszor saját kútfőből, sokszor a védőnők, a közösségi média vagy egyéb, véleményformáló közeg hatására hirtelen az addig velük élő állatot veszélyforrásként azonosítják, pedig egyre több bizonyíték van arra, hogy az állatok mellett felcseperedő gyerekek szociális készségei jobbak, könnyebben és mélyebb kapcsolatokat alakítanak ki kortársaikkal is.

A közösségi oldalak világában egyre ismertebb egy kislány, akinek vidám, jellemzően kutyás hétköznapjait az édesanyja örökíti meg „Eszterminátor" név alatt. Őt kérdeztük arról, hogyan alakult az életük, amikor végre, sok-sok sikertelen próbálkozás után megszületett a kislányuk. Ha valakiknek, nekik igazán lett volna okuk rettegni, hermetikusan elzárni őt, hiszen Eszter születésének csodája nem könnyen és csak sokadik próbálkozásra, már a reménytelenség peremén adatott meg számukra. Mégsem ezt tették. Két kutyájuk volt akkor, most már hárommal élnek együtt a legnagyobb összhangban.

Eszter Forrás: Facebook/Eszterminátor és az ebek

Szerencsések vagyunk, szuper védőnőnk van, nem gerjesztett felesleges pánikot, nem gondolta, hogy a gyerek életveszélyben van. Természetesen nem nyalogatták körbe az első pár hétben az ebek Esztert, de mindig hagytunk lehetőséget a kapcsolatra" – kezdi Kiss Zsuzsi mosolyogva, majd elmondja, hogy a kutyákra szánt privát idő is a védőnő javaslata volt, így nem élték meg úgy, hogy Eszter érkezése az ő életüket negatívan változtatta meg.

Nem tekinti magukat gazdának, mert szerinte a kutyával társak, családtagok inkább.

Az intézményi beilleszkedést firtató kérdésre ismét hatalmas mosoly előzi meg a választ. „Eszter rekordgyorsasággal illeszkedett be az oviba és a bölcsibe is anno. Gyorsan oldódik, és könnyen barátkozik. A védőnőnk szerint azok a gyerekek, akik háziállattal nőnek fel, sokkal kiegyensúlyozottabbak, és a szociális érzékenységük is rendben."

Forrás: Facebook/Eszterminátor és az ebek

Látszik, érződik, hogy Zsuzsiék családja nagyon a helyén van, itt könnyű kutyának lenni, gyereknek lenni pedig valóságos álom lehet. Természetesen az ebek körül Eszternek is megvan a szerepe. „Eszter képes tökéletesen ellátni őket. Ezalatt értem az etetést, gyógyszerezést, sétát, játékot. De állatorvosnál is ült már másfél órát. Egyedüli gyerek, mégis mindent megoszt velük, nem irigy, nem féltékeny. Társként, barátként kezeli őket, egyszerűen jó látni, hogy odafigyel rájuk, hogy végtelen szeretettel bánik velük" – Zsuzsi szavaiból csak úgy sugárzik a szeretet, majd egy, a gyerekek életéből a kutyákat kizáró családok számára fogalmaz meg hasznos gondolatokat.

Azzal, hogy felkapkodják az utódaikat, amikor kutyát látnak az utcán, sulykolják a gyerekbe, hogy a kutya félelmetes fenevad, rettegni kell tőle. A másik butaság a higiéniai kifogás és a betegségek. Gyakrabban kell takarítani, ez tagadhatatlan. Egy rendesen oltott, féregtelenített háziállat nem okozhat gondot.

Az állatvédelem számára fontosak a jövő meghatározó személyiségei is, hiszen mentendő állat lesz még bőven akkor is. Eszter egyéves kora óta jár a menhelyre, rutinosan mozog a kennelek között, ösztönösen kezeli a kutyákat, szeret ott lenni.

Forrás: Facebook/Eszterminátor és az ebek

Nem sajnálkozik, csak szereti őket. Tudja, mi az az ideiglenes befogadás. Három kutyát asszisztált végig, a negyediket megtartotta. Agóra, a negyedik ideiglenes, aki már a család kutyája ott sertepertél Eszter körül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.