Igazi katasztrófák a filmvásznon: amikor a természeti csapások a moziba költöznek

film tenger mozi katasztrófa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
E héttől játsszák a Mélytengeri pokol című filmet, ami a Mexikói-öbölben történt, híres olajkatasztrófa eseményeit dolgozza fel Mark Wahlberg főszereplésével. Az utóbbi időben kimondottan elszaporodtak a hasonló, valós eseményeken alapuló mozik — itt az ideje hát, hogy listára gyűjtsük a legemlékezetesebbeket.

Életben maradtak (1993)

Ebben az igaz történetben nem is maga a katasztrófa volt különleges és rettenetes, hanem a következményei: egy főiskolai rögbicsapat repülőgépe zuhant le 1972-ben az Andok hófödte csúcsai között – és mivel nem találtak rájuk, egy idő után csak úgy tudtak életben maradni a zuhanásban megmenekültek, hogy a már halott társaik húsából is ettek. Végül néhányan túlélték, de a tettük máig erkölcsi vitákat vált ki – nem csoda, hogy film készült belőle.

Apollo 13 (1995)

A világűrben is lehetségesek természeti katasztrófák, vagy legalábbis azzal fenyegető vészhelyzetek, és ilyen esetekben mindig jó, ha kéznél van Tom Hanks, hogy a maga józan, becsületes módján megoldja a helyzetet. No persze 1970 tavaszán az amerikai űrhajósok nélküle hozták haza a meghibásodott Apollo 13-at a „Houston, baj van” után, de ha ebből filmet készít az ember, jó, ha kéznél van Tom Hanks, hogy a maga józan, becsületes módján...

Titanic (1997)

A minden idők egyik leghíresebb katasztrófájáról szóló mozi sokkal inkább szerelmes-, mint katasztrófafilm – a legendás hajó elsüllyedésének története csak a tragikus hátteret biztosítja Kate és Leo romantikus sztorijához. Ettől függetlenül persze itt a helye a listánkon, főleg, mert minden valószínűség szerint a zenekar tényleg az utolsó pillanatig játszott.


A lehetetlen (2012)

Az utóbbi idők egyik legsúlyosabb természeti csapása volt a 2004-es dél-ázsiai cunami, amiben százezrek vesztek oka. A lehetetlen című film ezt a sokkoló eseménysort formálta sokkolóan átélhető moziélménnyé, méghozzá egy túlélő, de egymástól elszakadó turistacsalád szemszögéből mutatva. Akik a valóságban spanyolok voltak, de Naomi Watts és Ewan McGregor alakításában nem a szőkeségük és a kék szemük volt a lényeg.

Everest (2015)

A hegymászás egy bizonyos szint és magasság felett már nemcsak extrém sport, de életveszélyes vállalkozás is – erről az utóbbi idők tragédiái óta már mi, magyarok is sajnos sokat tudunk mesélni. Ez a film is egy végzetes eseménynek állít emléket: a világ legmagasabb csúcsán 1996-ban bekövetkezett hegymászó-szerencsétlenségnek, amelyet aprólékosan ábrázol mind technikai, mind érzelmi szempontból.

Sully (2016)

Kicsit kilóg a listánkról, hiszen nem lett katasztrófa a vége, de csoda, hogy nem lett az – a természeti csapás kategóriájába pedig végül is belefér a hajtóműbe berepülő madárraj. (És már csak azért is itt a helye, mert szintén friss, még mozikban futó film.) Merthogy a madarak miatt állt le egy utasszállító repülő mindkét hajtóműve New York felett, így a pilótának egy kockázatos döntéssel a Hudson folyóra kellett letennie a gépet. Clint Eastwood rendezése a mindig remek Tom Hanksszel a főszerepben leginkább az eset utóéletéről szól – de azért a landolás emlékezetes rekonstruálása is belefért (többször is).

Mélytengeri pokol (2016)

Szeptember 29-étől látható a hazai mozik műsorán a Mélytengeri pokol, amely Peter Berg rendező és Mark Wahlberg főszereplő újabb közös munkája A túlélő után – ismét egy megtörtént esetet feldolgozva. Ezúttal a Mexikói-öbölben történt nevezetes természeti katasztrófát, amely a BP olajvállalat egyik tengeri fúrótornyán történt robbanás után következett be, óriási környezeti károkat okozva. A film a fúrótornyon dolgozók szemszögéből meséli el a legkritikusabb órákat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.