Nem bírt élni férje a magyar színésznő nélkül: halála után öngyilkos lett

Forrás: Wikipédia -
halál öngyilkosság Dajka Margit férj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dajka Margit október 13-án, 109 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. A Kossuth-díjas színésznő vezető egyénisége lett a magyar filmművészetnek. Négyszer házasodott, az utolsó férje a halálba is követte őt.

Dajka Margit minden bizonnyal édesapjától örökölte művészi vénáját, Dajka János ugyanis balettmester volt, emellett gyönyörűen tudott hegedülni. A művésznő 109 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Nagyváradon, és már kilencéves korában a színpadon állt. Ugyan akkor még csak liftesfiút alakított, de már felismerték benne a tehetséget.

Dajka Margit a „Szerelmi láz” című film Évájaként Forrás: Wikipédia

Komoly pályafutása 17 évesen indult el, és megállíthatatlan volt. Karrierje alatt számos darabban játszott. Csaknem 50 mozifilmben és 30 tévéfilmben volt látható, rajongtak érte az emberek, főként a férfiak. Dajka Margit magánéletét nem teregette ki, de azt tudni, hogy négyszer házasodott. Kovács Károly színésszel 11 évig éltek együtt, mielőtt elváltak útjaik 1940-ben. Egy évvel később már Kolczonay Ervin rendező felesége volt, kapcsolatuk azonban nem tartott sokáig, 1945-ben véget ért. Dajka Margitnak ekkor kezdett el udvarolni Lajtos Árpád katonatiszt, akit annyira lenyűgözött a színésznő tehetsége, hogy rögtön feleségül is kérte, de akkor nem mondott igent a színésznő. Kapcsolatuk csak évekkel később folytatódhatott, ugyanis a katonatiszt hadifogolyként a Szovjetunióba került, szabadulása után pedig börtönbüntetésre ítélték. Dajka Margit eközben Bakay Lajos színésszel élt együtt, az ő útjaik 7 év után váltak el. Ekkor kérhette meg kezét ismét Lajtos Árpád, akinek ezúttal egyből igent mondott a színésznő. Az egykori katonatiszt annyira szerette Dajka Margitot, hogy nem bírta elviselni felesége halálát, aki 1986. május 24-én távozott az élők sorából. Másnap véget vetett a saját életének, megmérgezte magát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.