Exkluzív! Jean-Michel Jarre: „Az egyik legnagyobb koncertélményem Magyarországon volt”

Forrás: AFP/Thomas Samson -
interjú Magyarország Jean-Michel Jarre turné exkluzív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 68 éves zenész, zeneszerző művészcsaládban cseperedett – édesapja Oscar-szobrot is kapott az akadémiától. A francia zeneszerzőre mindig jellemző volt, hogy feszegeti az alkotóképesség határait, többszörös rekorder, szabadtéri koncertjei milliókat vonzanak.

Hatodik alkalommal koncertezik Magyarországon. Milyen emlékei vannak, ha ránk gondol?

Azt hiszem, engem mindig nagyon szívesen fogadnak ebben az országban, az egyik legnagyobb koncertélményem is itt, Magyarországon volt. Emlékszem, amikor 1993-ban a Puskás Ferenc Stadionban koncerteztem, mintha csak tegnap lett volna... És hát hogyan is felejthetném el a legjobb vörösbort, az egri bikavért?!

Forrás: AFP/NurPhoto/Joan Cros

Édesapja Oscar-díjas, ön négyszeres Guinness-rekorder. Ön is szeretne egy Oscar-szobrot magának?

Őszintén szólva nekem más céljaim vannak, nem feltétlenül az Oscar. Örülök, hogy megkaphatta az akadémia elismerését.

Az UNESCO jószolgálati nagyköveteként mi a dolga?

A pontos szerepem elsősorban a világörökségi helyszínek megóvására felhívni a figyelmet. Legfontosabb küldetésem jelenleg az, hogy segítsek megmenteni a folyamatosan zsugorodó Holt-tengert, ami évente 1 méternyit veszít a méretéből.

A mostani turnéja mitől más, mint az eddigi koncertek?

Az Electronica turnémmal érkezem Magyarországra. Ez jelenleg a legnagyszerűbb élményt garantálja a koncerten részt vevőknek, ez vizuálisan a legkorszerűbb alkotásunk. Vannak például benne olyan 3D-hatások, amik speciális szemüveg nélkül is láthatóak. Azok számára, akik eljönnek a koncertemre, csak a legjobbat nyújthatom, megérdemlik. Azt szeretném, hogy a közönség tanúja legyen valami újnak, ami felülmúlja a várakozásaikat. Olyan lesz, amit jelenleg senki más nem csinál.

Forrás: AFP/Thomas Samson

Játszott már a pápának, Diana hercegnőnek, de a monacói hercegnek is. A zenéje eljutott a világűrtől az egyiptomi piramisokig, az Eiffel-toronytól Karthágóig. Mi az, amit a karrierjében még mindenképpen el szeretne érni?

Azt kívánom magamnak, hogy továbbra is képes legyek azt csinálni, amit immár több mint 40 éve csinálok. Boldog vagyok, hogy még mindig itt vagyok, és azt csinálhatom, amit szeretek. Jön az Oxygene albumsorozat folytatása, valamint ünnepelni is fogunk: az első Oxygene lemezem idén lett 40 éves.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.