Jim Carrey 55 éves: íme a karrierjének legemlékezetesebb szerepei!

film szerep Jim Carrey mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma ünnepli jubileumi születésnapját az a hollywoodi komikussztár, akit már-már közhelyszerűen gumiarcúként szokás emlegetni — és aki egyáltalán nem csak a gumiarcával, és nem csak vígjátékokban bizonyította a tehetségét. A jeles alkalomból a karrierje legfontosabb filmszerepeinek felelevenítésével köszöntjük Jim Carreyt.

Wiploc - A földi lányok csábítók (1988)

A kanadai születésű Jim Carrey tizenévesen költözött Amerikába, és stand-up komikusként kezdte a karrierjét, a mozi világába pedig viszonylag későn került be. Az első jelentősebb filmes szerepét és sikerét ez a jellegzetes nyolcvanas évekbeli vígjáték hozta el, amiben Jeff Goldblum és Damon Wayans oldalán bolygónkra érkező, becsajozni vágyó földönkívülit alakított.

Ace Ventura – Ace Ventura: Állati nyomozoo (1994)

Jim Carrey első mozis főszerepe rögtön egy olyan karakter lett, aki igencsak testhezállónak bizonyult (nem véletlenül, hisz a színész a forgatókönyvben is közreműködött), és gyorsan ikonikussá vált: a teljesen agyament, leírhatatlan frizurával és ingekkel rendekező, állati ügyekre szakosodott magánnyomozó, Ace Ventura. Akinek bőrébe bújva Carrey igazán bemutathatta a bámulatos mimikai, mozgásbeli és komikusi képességeit, a nagy siker után egy évvel már a második részben is.

Lloyd Christmas - Dumb és Dumber (1994)

1994 a nagy áttörést hozta el Jim Carrey számára, amikor alig egy éven belül a legnagyobb sztárok közé emelkedett. Az Ace Ventura után szintén ebben az évben mutatták be A maszkot is, majd a Dumb és Dumbert — ami máig kultfilmnek számít, és nemrégiben folytatást is készített hozzá az eredeti páros. A két agyhalott idióta kalandjairól szóló vígjátékban Carrey ezúttal bilifrizurával parádézott, és Jeff Daniels mellett azt is bebizonyította, hogy kiválóan alá is tud játszani a színészpartnereinek, kihozva belőlük a legviccesebb énjüket.

Truman Burbank - Truman Show (1998)

A kilencvenes évek végére Jim Carrey a legsikeresebb és legjobban fizetett komikusnak számított Hollywoodban, és új kihívások után nézett: drámai színészként is bizonyítani szeretett volna. Ezt pedig meg is tette, elsőként a jövőbeli valóságshowról szóló, emlékezetes Peter Weir-film főszerepében, egy olyan férfit játszva, akinek az egész élete megrendezett tévéműsor. És noha sokan Oscar-esélyesnek tartották az alakítását, végül csak Golden Globe-díjig jutott — ha valakit elkönyveltek vicces fiúnak, azt még Hollywoodban is nehezen veszik utána komolyan.

Andy Kaufman - Ember a Holdon (1999)

A következő évben pedig ismét Golden Globe-ot nyert, ismét egy komoly szereppel — ami közben egy (valóban élt) komikusról szólt, így Carrey sokoldalúsága tökéletesnek bizonyult hozzá. Ráadásul nem akárki hozta ki belőle a pályája egyik legkiemelkedőbb teljesítményét: maga az életrajzi filmek nagy mestere, Milos Forman.

Joel Barish - Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004)

Noha az ezredforduló után visszatért a komédiákhoz is (A minden6ó, Én és én meg az Irén, Az igenember), de Jim Carrey igyekezett ezeket komoly és/vagy szokatlan szerepekkel váltogatni (Mi lenne ha, Lemony Snicket) — közülük pedig a legnagyszerűbbnek az Egy makulátlan elme örök ragyogása bizonyult. Michel Gondry rendezése minden idők egyik legszebb és legkreatívabb szerelmesfilmje, melyben Carrey egy erre szakosodott szolgáltatással akarja kitöröltetni az őt elhagyó Kate Winslet emlékét a fejéből — hogy aztán közben rájöjjön arra, mik az igazán fontos dolgok.

Steven Russell - I Love You Philip Morris (2009)

Lássuk be: az utóbbi években nem igazán remekel Jim Carrey. Ezt az is bizonyítja, hogy az időrendi listánk utolsó helyére is egy már 8 éves filmet kellett tennünk, mint legutóbbi igazán emlékezetes alakítását — azóta a korábban szokásosnál jóval kevesebbet is forgatott, magánéleti zűrök is körülvették, és maximum a korrekt kategóriáig jutottak el a filmjei. Ez a 2009-es szatíra viszont annál remekebb volt, benne pedig Carrey egy született szélhámost játszott, aki kacskaringós és kamuzással teli életútja során még Ewan McGregorral is szerelmi viszonyba keveredik a börtönben...

Top 10+1: ezek voltak 2016 legjobb filmjei a Life.hu szerinthttp://www.life.hu/kult/20170102-top-tiz-az-idei-ev-legjobb-filmjei-a-life-szerint.htmlAz év vége mindig a visszatekintés és összegzés időszaka — meg a toplistáké. 2016 jó kis évet hozott a filmek terén, szóval nem voltunk könnyű helyzetben a 10 kedvencünk kiválasztásakor, de az alábbi listáról mindent szívesen ajánlunk. És várjuk a ti javaslataitokat is kommentben! Kult--Buli az élet: a legfergetegesebb partifilmekhttp://www.life.hu/kult/20161220-a-legfergetesebb-partifilmek.htmlMár látható a mozikban a Hivatali karácsony, amelynek egy hatalmas és elszabaduló céges buliról szól – ezzel csatlakozva egy utóbbi időben népszerű trendhez, melynek filmjei mind elsősorban a részeges sztorikra építenek, és mind valami óriási partit állítanak a középpontba. Kiválogattuk a kedvenceinket! Kult--Női ruhában pózoló férfi, macska a bölcsőben és nyomozás egy nem létező alak után http://www.life.hu/kult/20161213-ezeket-a-konyveket-olvastuk-iden.htmlÍme, a Life.hu szerkesztőinek kedvenc olvasmányai idén. Bátran ajánljuk mindenkinek, akár a karácsonyfa alá is. KultThinkstockSiker és boldogság - Ha te is ezekre vágysz, íme néhány önfejlesztő könyv, amit muszáj elolvasnodhttp://www.life.hu/kult/20161206-onfejleszto-konyvek-amiket-erdemes-elolvasni-a-siker-es-a-boldogsag-jegyeben.htmlHa te magad is sikerekre és boldog életre vágysz, nem kell mást tenned, mint megfogadnod a leghíresebb életvezetési tanácsadók tippjeit. Alábbi válogatásunkban a legjobb írások közül szemezgettünk. KultThinkstockA 10 legjobb Bud Spencer-Terence Hill-dumahttp://www.life.hu/kult/20161115-a-tiz-legjobb-bud-spencer-es-terence-hill-duma-a-filmekbol.htmlA következő hónapokban újra a magyar mozikba kerül öt legendás Bud Spencer–Terence Hill-film, amelyek közül a Bűnvadászok már november 3-a óta látható is. Ez alkalomból pedig összegyűjtöttük azokat a szállóigévé lett idézeteket, amiket mi a legjobban szeretünk a nagy páros életművéből. Kult--Bezárva a moziban: a kedvenc egy helyszínen játszódó filmjeinkhttp://www.life.hu/kult/20161129-bezarva-a-moziban-a-kedvenc-egy-helyszinen-jatszodo-film.htmlNéhány napja már játsszák a mozik Naomi Watts új filmjét, amely egy lényegében végig ugyanabban a házban játszódó, félelmetes horror — és amelynek kapcsán listára gyűjtöttük azon kedvenc mozijainkat, amelyeknek hősei szintén nem tudnak kimozdulni. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.