Így vécéznek a magyarok a statisztika szerint

Forrás: Dreamstime -
statisztika vécé pisilés kaki
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy nagyon izgalmas és érdekes statisztika látott napvilágot, amely különféle szempontok alapján vizsgálja a magyarok vécézési szokásait. 

A felmérés során kizárólag 18 év feletti személyeket kérdeztek, és meghökkentő eredmények születtek.

A kutatásban részt vevő emberek nagyjából 90%-a most kezet vécéhasználat után, ami egy egészen jó számarány, de még mindig azt jelenti, hogy minden tizedik ember kézmosás nélkül hagyja el a mosdót. Érdekes észrevétel, hogy sokan csak "nagydolog" után mosnak kezet, ám ezek az emberek nagy százalékban az észak-magyarországi régióban élnek.

Ezek a magyar vécézési szokások Forrás: Dreamstime
  • A megkérdezettek háromnegyede folyékony szappannal (74%), míg egyharmaduk hagyományos szappannal (34%) szokott kezet mosni. (Ami összeadva a válaszadók 108 százalékát teszi ki, tehát valószínűleg vannak olyanok, akik mindkettőt szívesen használják).
  • A műanyag WC-deszka sokkal elterjedtebb (80%), mint a fából készült változat (26%).
  • A statisztikában részt vevők 97 százaléka használ otthon WC-kefét.
  • A férfiak közel kétharmada (63%) állva vizel, bő egyharmaduk (37%) pedig ülve.
  • A Dél-Dunántúl régióban jóval több az ülve vizelő férfiak aránya (53%).
  • Pisilésre a magyarok nagy többsége (86%) csak 1-2 percet fordít az életéből alkalmanként, míg kakilás esetén a legtöbben (62%) 3-5 percre csukják magukra a WC-ajtót.

Furcsa számadat: a megkérdezettek 69%-a semmilyen egyéb tevékenységet nem végez a vécén ülve. Ez érdekes, hiszen az ember azt gondolná, hogy ekkor éli ki mindenki a közösségi média iránt érzett szeretetét.

Akik bevallottan mást is csinálnak a mellékhelyiségben, azok többnyire újságot olvasnak (51%), vagy a telefonjukkal babrálnak (44%). Azonban azt is megtudtuk, hogy a vécézés közben használt eszközöknek köszönhetően otthonunk többi helyiségében is terjesztjük a "kakikultúrát"

"Bármilyen tárgy szállítása a WC és a többi helyiség között azzal jár, hogy a tárggyal együtt kivisszük a WC mikroflóráját is. Így az a könyv, amely a WC után a hálószobában vagy a konyhában is megfordul, nem csak a legnemesebb kultúrát terjeszti" – írta meg a 24.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.