Kóbor János magyar dalokat csempészett a Szabad Európa rádiónak

Kóbor János Szigeti Ferenc Szabad Európa Rádió
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még stúdiófelvétel sem készült a Karthago Requiem című számáról, de már szólt a Szabad Európa rádióban. Szigeti Ferenc évtizedekig nem tudta, hogyan kerülhetett ki a dal, de nemrég fény derült a titokra: Kóbor János vitte ki, ő ugyanis rendszeresen csempészett ki magyar dalokat.

Több mint 30 éve írta meg Szigeti Ferenc a Requiem című számot, amit egy tragikus esemény ihletett. Az egyik koncertjükön szívelégtelenségben elhunyt egy fiatal fiú. Az eset nagyon megrázta Szigeti Ferencet, és bár az együttes túlságosan nyálasnak találta a dalt, mégis sikerült rávennie a frontembernek őket arra, hogy játsszák el.

Szigeti Ferenc, a Karthago együttes vezetője Fotó: Tuba Zoltán - Origo

"A sajtó úgy tálalta a hírt, hogy a Karthago koncertjén halálra tapostak egy fiatalt. Másnap megírtam a Requiemet, ami az együttes tagjainál nem aratott osztatlan sikert, azt mondták, túl nyálas, nem elég rockos" - mondta Szigeti, aki mégis rávette az együttest arra, hogy játsszák el a Budai Ifjúsági Park nyitóbuliján. Pár nap múlva már a Szabad Európa rádióban hallották viszont a dalt, ami érthetetlen volt számukra, hiszen még stúdiófelvétel sem készült.

"Ez azóta is rejtély maradt a számomra, pedig nyomoztam utána"

- mondta Szigeti Ferenc, akinek kérdésére Kóbor János adott választ.

Kóbor János bevallotta, hogy ő csempészte ki a Karthago dalát Fotó: Margitay Klára/Life.hu

"Én vittem ki" - vallotta be az énekes, aki a Blikknek azt is elmesélte, pontosan mi történt. "Akkoriban többet voltunk Nyugaton, mint idehaza, és szinte mindig Münchenen keresztül utaztunk, ahonnan a Szabad Európa sugározta adásait. Az egyik koncertünkön

összebarátkoztunk Cseke László műsorvezetővel, aki megkért, hozzunk neki friss magyar dalokat, cserébe pedig mi megkapjuk a legfrissebb világslágereket,

aminek viszont a Magyar Rádiónál örültek. Igaz, mindig azt mondtuk itthon, hogy vásároltuk ezeket, nem az ellenségtől kaptuk. A Szabad Európánál nagyon diszkréten kezelték a cserekereskedelmet, így sohasem derült fény a különleges barterre. A Requiem is így került ki, és lett még nagyobb sláger" - mondta az Omega énekese.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.