Elhunyt Berek Katalin színésznő, a nemzet színésze

Forrás: Wikipédia -
halál Berek Katalin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vasárnap hunyt el Berek Katalin, a Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze. A szomorú hírt családja tudatta.

Hosszan tartó betegség után élete 87. évében hunyt el Berek Katalin, aki 1930. október 7-én született szegény makói családban, és a város árvaházában nőtt fel. Már nyolcévesen a szegedi színházban játszott gyerekszínészként, és 15 évesen tudta, hogy színésznő lesz belőle. A Színiakadémia után a Nemzeti Színházhoz szerződött, 18 évig volt tagja a társulatnak.

Elhunyt Berek Katalin színésznő, a nemzet színésze Forrás: Wikipédia

Rengeteg szerepet játszott, nagyon sokat dolgozott akkor is, amikor az egészsége pihenést követelt volna. Szívrohamot kapott ugyanis, de ő nem állt meg. 1993-ban egy nagy szerepálmára, Az öreg hölgy látogatására készült, amikor agyvérzést kapott. Nagyon súlyos állapotban került kórházba, jobb oldala teljesen lebénult, beszélni nem tudott, egy ideig nem is látott. Az orvosok nem sok jóval biztatták, azt mondták, hogy többé nem fog tudni járni, beszélni, de ő emberfeletti erőfeszítéssel mindkettőt megtanulta újra, és fokozatosan a színpadra is visszatért. Berek Kati művészete elismeréseként két alkalommal is megkapta a Jászai Mari-díjat, de ezenkívül még rengeteg elismerést kapott: Kazinczy-díjjal jutalmazták, érdemes művész és kiváló művész lett, megkapta a nemzet színésze címet is – írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.