Fonogram-díj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pajor Tamás és az Ámen, Rúzsa Magdi, a Jónás Vera Experiment, a Hősök, Palya Bea és a Lóci játszik is Fonogram-díjat kapott szerda este a Várkert Bazárban rendezett gálán. Fenyő Miklós és Nemes László életműdíjat kaptak.

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MaHaSZ) által rendezett díjátadón tizenkét hazai és hat külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt Fonogram-díjakat. A díj honlapja szerint az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele Pajor Tamás és az Ámen Fénykor (szerzői kiadás) című lemeze lett, a hazai modern pop-rock kategóriában Rúzsa Magdi futott be, Érj hozzám (Magneoton) című albumával. Az év hazai alternatív vagy indie rock albumának vagy hangfelvételének a Jónás Vera Experiment Tiger, Now! (Launching Gagarin Records & Management) című lemezét választották

Rúzsa Magdi Fotó: Polyák Attila/Origo

Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele a Belau The Odyssey (szerzői kiadás) című lemeze lett, a hazai rap vagy hip-hop felvételek között a Hősök dalcsokra: a Lepörög a film / Életút / Felejtés / Ha én lennék a főnök / Legjobban / Menj tovább / Nem vagy egyedül (Gold Record), a hazai hard rock vagy metál kategóriában pedig az Asphalt Horsemen Brotherhood (GrundRecords) című albuma győzött.

Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele Márió Duett Albuma (ko records) lett, a hazai kortárs szórakoztató zenei kategória győztese Rakonczai Imre és Az éjszaka fényei (Schubert Music Publishing), az év hazai gyermekalbuma Farkasházi Réka és a Tintanyúl Bumm, Bumm, Bummja (Tom-Tom Records) lett.

Az év hazai dzsessz albuma kategóriában Péter Kaszás Infinity Project (Magneoton) című lemeze bizonyult a legjobbnak, az év hazai világ- vagy népzenei albuma Palya Bea Tovább nő (szerzői kiadás) című produkciója lett. Az év felfedezettje a Lóci játszik (Prime Event Management).

Palya Bea Fotó: Polyák Attila/Origo

Idén is díjazták azon külföldi kiadók lemezeit, amelyek a hazai piacon is jelen vannak.

Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele David Bowie Blackstar-ja (Sony Music), az év külföldi modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele Bruno Mars 24K Magic (Magneoton/Warner Music) című lemeze, az év külföldi alternatív vagy indie rock albuma a Radiohead A Moon Shaped Pool-ja (XL Recordings) lett. A külföldi hard rock vagy metál kategóriában a Metallica Hardwired...To Self-Destruct (Universal Music) című CD-je, a külföldi elektronikus zenei albumok között a The xx On Hold (Young Turks Recordings) című anyaga, a külföldi rap/hip-hop előadók között Drake Views (Universal Music) című munkája futott be.

Életműdíjat vehetett át Fenyő Miklós, aki előtt a Group'n'Swing Hungária-egyveleggel tisztelgett a gálaesten, és szakmai életműdíjat kapott Nemes László.

Fenyő Miklós Fotó: Polyák Attila/Origo

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a rendezvényen fellépett Rúzsa Magdi, aki egy népdalcsokorral örvendeztette meg a nézőket, a Honeybeast pedig a gálán mutatta be vadonatúj, Így játszom című dalát. A modern elektronikus zenét a díjátadó műsorában a New Level Empire képviselte Deniz közreműködésével, a dance vonalat pedig Andrewboy, aki vonósokat és fúvósokat is megszólaltatott egyedi produkciójában.

A Fonogram-díj valamennyi kategóriában egy művészi kivitelű aranyozott mikrofon. A Fonogram - Magyar Zenei Díjat - Arany Zsiráf-díj néven - a magyar hanglemezkiadás kiemelkedő teljesítményeinek, valamint a nemzetközi hanglemezkiadás Magyarországon kiemelkedő sikerű és értékű albumainak díjazására alapította a MAHASZ közgyűlése 1992 szeptemberében. A díjra az elismerés odaítélésének évét megelőző két naptári évben Magyarországon megjelent album nevezhető.

Először jelent meg nyilvánosan Hajdú Péter és új barátnője

A Fonogram díjátadó gálára Hajdú Péter és új barátnője, Eszter kézen fogva érkezett. Először jelentek meg együtt a nyilvánosság előtt. Itt nézheted meg őket!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.