A szépség és a szörnyeteg melegjelenet Disney
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Walt Disney filmstúdió elutasította, hogy kivágják a malajziai hatóságok által kifogásolt melegjelenetet A szépség és a szörnyetegből, és úgy döntött, hogy inkább lemond a forgalmazásról a délkelet-ázsiai országban.

"A filmet nem vágtuk meg és nem is fogjuk megvágni Malajzia kedvéért" - jelentette be közleményben a filmstúdió. Az Emma Watson főszereplésével forgatott mesefilmet csütörtöktől játszották volna a malajziai mozik, de a bemutató elmaradt, a megvásárolt jegyek árát visszatérítik a mozik.
A muszlim ország cenzúrahivatalának elnöke kedden még azt mondta, nem tudja, hogy miért halasztották el a film bemutatóját, miután a film rövid melegjelenetét kivágták, és a produkció megkapta a játszási engedélyt. A funkcionárius akkor még úgy tudta, a stúdió nem kifogásolta, hogy kivágják a melegjelenetet, az elsőt az ifjúsághoz szóló Disney-produkciók történetében.
Időközben a stúdió közleményben jelentette be, hogy elutasítja a cenzúrázási kísérletet. A forgalmazók döntésének megmásítására kérték a cenzúratestületet, amely kedden ül össze legközelebb.

Emmat Wattson A szépség és a szörnyeteg főszereplője Forrás: Fórum Hungary

A nagy sikerű 1991-es animációs mesefilm élő szereplős változatának egy rövid jelenetéről maga a film rendezője, Bill Condon mondta el, hogy abban "egy melegpillanat" látható, amikor az egyik mellékszereplő, LeFou megpróbál tisztába jönni a történetben az intrikust játszó Gastonhoz fűződő érzelmeivel.

A szomszédos Szingapúrban a katolikus egyház arra kérte a szülőket, beszéljék meg gyermekeikkel, helyénvaló-e a filmben ábrázolt életmód. Az ugyancsak muszlim többségű Indonéziában vágás nélkül engedélyezték a forgalmazást, de csak 13 éven felülieknek. Indiában mindenféle korlátozás nélkül vetítik a mozik.

Oroszországban a betiltásra vonatkozó felhívás ellenére 16 éven felülieknek engedélyezték a film megtekintését. Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter azt mondta, hogy nem találtak a filmben semmit, ami sértené a "homoszexuális propagandát" tiltó törvényt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.