Százegy éves korában elhunyt David Rockefeller, a világ legidősebb milliárdosa

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit picture alliance/Dennis Van Tine/Geisler-Fotopres -
David Rockefeller milliárdos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
New York-i otthonában álmában érte a halál hétfőn – közölte a család szóvivője, Fraser P. Seitel.

David Rockefeller a Standard Oil amerikai olajvállalat társalapítójának, John D. Rockefellernek, az Egyesült Államok első milliárdosának volt az unokája.

A Harvardon végzett és a Chicagói Egyetemen közgazdaságtanból doktorátust szerzett férfi 1955-ben csatlakozott a Chase Bankhoz. A Chase Manhattan bank elnöke volt 1961-től, majd elnök-vezérigazgatója egészen 1981-es nyugdíjba vonulásáig. Vagyonát hétfőn megjelent számában a Forbes magazin 3,3 milliárd dollárra becsülte.

David Rockefeller Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit picture alliance/Dennis Van Tine/Geisler-Fotopres

Az Egyesült Államok egyik legnevesebb filantróp családjának tagja a 100. születésnapján, tavaly az amerikai Maine államban lévő nemzeti parknak ajándékozott ezerhektárnyi földet. Százötvenmillió dollárt adományozott a New York-i Modern Művészetek Múzeumának, amelynek édesanyja volt a társalapítója. David Rockefeller műgyűjteményének értékét – benne Picasso, Monet és Rothko festményeivel – mintegy 550 millió dollárra becsülik.

Évről évre több millió dollárt adományozott egykori egyetemének, és csatlakozott az Egyesült Államok két leggazdagabb polgára, Bill Gates és Warren Buffett felhívásához, hogy hatalmas vagyonuk legalább felét még életükben vagy a végrendeletükben ajánlják fel jótékony célokra.

Élete során Rockefeller a világ több mint 100 államának 200 vezetőjével találkozott, számos országban államfőnek kijáró tisztelettel üdvözölték őt. Rockefeller vezetése idején nyitott a Chase Manhattan Bank az amerikai pénzintézetek közül elsőként irodát a Szovjetunióban és Kínában 1974-ben. Az ő segítségével érkezett a súlyosan beteg iráni sah, Reza Pahlavi gyógykezelésre az Egyesült Államokba 1979-ben, ami előidézte az Egyesült Államok teheráni nagykövetségének 13 hónapig tartó túszdrámáját.

Az utóbbi években legnagyobb erőfeszítéseit arra fordította, hogy visszaszerezze a családi befolyást a híres Rockefeller Központban, amelyet az 1980-as években japán befektetőknek adtak el, megszervezve egy befektetői csoportot a központ 45 százalékának a visszavásárlására.

David Rockefellert 1998-ban a legmagasabb amerikai kitüntetéssel, a Szabadság Éremmel tüntették ki.

Gyász! Elhunyt a fiatal magyar énekesnő, Görög Hajnalkahttp://www.life.hu/kult/20170318-elhunyt-a-fiatal-magyar-enekesno-gorog-hajnalka.htmlAz Operettszínház művészei jótékonysági estet rendeztek ma estére Görög Hajnalka énekesnő javára, a fiatal művész azonban tegnap elhunyt. Kult--Egy írónó megfejtette, ki volt Hasfelmetsző Jackhttp://www.life.hu/kult/20170316-egy-irono-megfejtette-ki-volt-hasfelmetszo-jack-walter-sickert-festo.htmlÚgy tűnik, hogy az amerikai krimiíró, Patricia Cornwell rájött arra, hogy ki volt Európa legismertebb és legrejtélyesebb gyilkosa, Hasfelmetsző Jack. Kult--A Disney nem hajlandó megvágni A szépség és a szörnyetegethttp://www.life.hu/kult/20170316-nem-vagja-ki-a-disney-a-melegjelenetet-a-szepseg-es-a-szornyetegetbol.htmlA Walt Disney filmstúdió elutasította, hogy kivágják a malajziai hatóságok által kifogásolt melegjelenetet A szépség és a szörnyetegből, és úgy döntött, hogy inkább lemond a forgalmazásról a délkelet-ázsiai országban. KultOrigoVéletlen baleset következtében elhunyt John Forgeham színészhttp://www.life.hu/kult/20170311-veletlen-baleset-kovetkezteben-elhunyt-john-forgeham.htmlJohn Forgeham, az Olasz meló című film szereplője egy szerencsétlen baleset miatt vesztette életét. KultThinkstockJohn Goodman csillagot kapott a Hírességek sétányánhttp://www.life.hu/kult/20170311-john-goodman-csillagot-kapott-a-hollywoodi-hiressegek-setanyan.htmlA 64 éves színész, aki jelenleg a Kong: Koponya sziget című filmben látható, pénteken avatta fel a csillagát, az övé a 2604. a Hollywood Boulevardon.Kult--Elhunyt Kovács András filmrendezőhttp://www.life.hu/kult/20170311-meghalt-kovacs-andras-filmrendezo.htmlÉletének 92. évében szombat hajnalban elhunyt Kovács András filmrendező, Kossuth-díjas, kétszeres Balázs Béla-díjas érdemes és kiváló művész - közölte a család az MTI-vel. KultAFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.